Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ARD: «Τουριστική έκρηξη: Λαχτάρα για τον ελληνικό ήλιο»

«Πολλά ξενοδοχεία σε ελληνικά νησιά έχουν ήδη κρατήσεις για το καλοκαίρι σχεδόν της τάξης του 100%. Η Αθήνα έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους τουρίστες απ’ ό,τι πριν από την πανδημία. Μετά τη μεγάλη πτώση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ελλάδα γνωρίζει τουριστική έκρηξη»

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στα δύο ξενοδοχεία του Νίκου Μπουχού στην Καλλιθέα της Ρόδου. Το νησί, ιδιαίτερα δημοφιλές στους Γερμανούς, προετοιμάζεται. Πολλά ξενοδοχεία βρίσκονται στην τελική ευθεία της ανακαίνισής τους. Οι λίστες με τις προκρατήσεις αυτή τη στιγμή ξεχειλίζουν, λέει ο Μπουχός. «Οι άνθρωποι λαχταρούν να κάνουν λίγες διακοπές μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλοι φαίνεται να ανυπομονούν να ταξιδέψουν».

Η λαχτάρα για διακοπές μετά το προσδοκώμενο τέλος της πανδημίας προκαλεί εκρηκτική άνοδο στον Τουρισμό στην Ελλάδα. Στην Αθήνα -σε αντίθεση με το παρελθόν- ο τουρισμός της πόλης έχει ήδη ξεκινήσει από τις τελευταίες εβδομάδες του χειμώνα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται μακρινός. Η Τζένη, ιδιοκτήτρια ενός καφέ στην τουριστική περιοχή της Πλάκας, έχει εκπλαγεί με το συνωστισμό. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί τουρίστες εδώ», λέει. «Εκτός από τους Έλληνες, πολλοί ξένοι έρχονται εδώ στην Πλάκα. Πολλοί, απίστευτα πολλοί!». Η Τζένη δηλώνει ότι αυτήν την περίοδο τα πηγαίνει σχεδόν καλύτερα απ’ ό,τι πριν από την πανδημία.

Αλλά και ο γερμανικός τουριστικός Όμιλος της TUI αναμένει να φέρει φέτος στην Ελλάδα περισσότερους τουρίστες απ’ ό,τι το 2019, το έτος με τις καλύτερες επιδόσεις και αμέσως πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Την προσφορά της αυξάνει και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Easyjet, η οποία θα διαθέσει στις πτήσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας 500.000 περισσότερες θέσεις σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την κρίση.

Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι περιζήτητες, και στον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων επικρατεί αισιοδοξία. «Υπάρχει πράγματι μεγάλη διάθεση για ταξίδια φέτος, η οποία είναι σίγουρα μεγαλύτερη από την κακή περσινή και την καταστροφική προπέρσινη χρονιά», δηλώνει ο Πρόεδρος Λύσανδρος Τσιλίδης. «Δεν γνωρίζω αν θα ξεπεράσουμε την κορυφαία χρονιά του 2019. Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα χρειαζόμασταν πραγματικά περισσότερες κλίνες στα ξενοδοχεία, προκειμένου να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε περισσότερους ανθρώπους».

Ακόμη όμως και η προσέγγιση της καλύτερης επίδοσης όλων των εποχών το 2019 θα αποτελούσε επιτυχία για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, μετά τα αδύνατα χρόνια της πανδημίας -και θα ήταν μία καλή είδηση για την Οικονομία της χώρας. Γιατί καμία χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται από τον Τουρισμό τόσο πολύ, όσο η Ελλάδα. Το 20% του ΑΕΠ της χώρας εξασφαλίζεται χάρη στον Τουρισμό και το 20% των θέσεων εργασίας εξαρτώνται από αυτόν.

Ο ξενοδόχος Μπουχός πιστεύει ότι το προσδοκώμενο κορυφαίο αποτέλεσμα είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό το καλοκαίρι, τουλάχιστον στη Ρόδο, και μάλιστα παρά την κρίση στην Ουκρανία. «Ναι, κάτι τέτοιο διαφαίνεται», λέει. «Μετά από δύο χρόνια, πιθανότατα θα μπορέσουμε επιτέλους να ανοίξουμε στα μέσα Απριλίου, όπως και είχε προγραμματιστεί. Για το καλοκαίρι έχουμε μόνο λίγα δωμάτια κενά και η ζήτηση αυτή τη στιγμή αυξάνεται έντονα».

Προκειμένου να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ζήτηση, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει χρονικά την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στη χώρα από το ελληνικό Πάσχα στα μέσα Απριλίου στις αρχές Μαρτίου. Για τον Μπουχό και τα δύο ξενοδοχεία του στη Ρόδο, αυτό έγινε πολύ γρήγορα, και έτσι οι εργασίες ανακαίνισης συνεχίζονται ακόμη. Όμως, διεθνείς τουριστικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες, όπως δηλώνει ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, πίεσαν να παραταθεί η σεζόν για να φέρουν ακόμη περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα.

Οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες επαινούν, μεταξύ άλλων, «τα πειστικά υγειονομικά πρωτόκολλα και τη διαφάνεια» της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αποδίδει επίσης καρπούς για την Ελλάδα το γεγονός ότι κράτησε ζωντανά μεγάλα τμήματα του ξενοδοχειακού της τομέα με τα προγράμματα ολιγόωρης εργασίας για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, καθώς και με επιχορηγήσεις και φορολογικά μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων.

Στην Εστίαση, η οποία δεν ζει μόνο από τον τουρισμό, τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο καλά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν. Αυτή τη στιγμή διατίθενται 320 εκ. Ευρώ από τη βοήθεια της ΕΕ για τον κορωνοϊό στην ελληνική τουριστική υποδομή, μεταξύ άλλων για την εκπαίδευση του προσωπικού, για μέτρα προστασίας του Περιβάλλοντος και την Ψηφιοποίηση.

Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ARD Jörg Seisselberg



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.