Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Πετρέλαιο & αέριο: Η Γερμανία πληρώνει φέτος στη Μόσχα ποσά ρεκόρ

SüddeutscheZeitung –Εισαγωγές πετρελαίου και αερίου: Η Γερμανία πληρώνει φέτος στη Μόσχα ποσά ρεκόρ»

Σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης Greenpeace, η Γερμανία το 2022 θα καταβάλει στη Ρωσία για προμήθεια πετρελαίου 14,3 δις. ευρώ, έναντι 11,4 δις. που είχε δαπανήσει το 2021. Για το φυσικό αέριο, δε, το αντίτιμο που θα πληρώσει η Γερμανία μπορεί και να διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, από 8,8 σε 17,6 δις. ευρώ. Επομένως, σύμφωνα με τη μελέτη της Greenpeace, το συνολικό ποσό που αναμένεται να πληρώσει η Γερμανία στη Ρωσία το τρέχον έτος για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ανέλθει σε περίπου 32 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 57% του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Ρωσίας για το 2020.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η Γερμανία είναι παγκοσμίως η χώρα με τις περισσότερες εισαγωγές, ενώ στις εισαγωγές πετρελαίου έρχεται δεύτερη, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Ο οικονομολόγος της Greenpeace Mauricio Vargas επισημαίνει ότι οι δηλώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης περί ενδεχόμενης αναστολής των εισαγωγών, οι οποίες δεν ακολουθούνται από πράξεις, οδηγούν έτι περαιτέρω σε αύξηση τις τιμές του φυσικού αερίου και, ακολούθως, τα έσοδα για το ‘πολεμικό ταμείο’ του Putin. «Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη χρηματοδότηση του πολέμου», δηλώνει ο κ. Vargas.

Η έκθεση της Greenpeace, που έχει λάβει υπόψη τα υπάρχοντα στοιχεία και την περαιτέρω εξέλιξη των τιμών, συνάγει το συμπέρασμα ότι είναι επιβεβλημένη η διακοπή των εισαγωγών άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και η οργάνωση δεν παίρνει σαφή θέση υπέρ της διακοπής, διότι οι οικονομικές επιπτώσεις μιας διακοπής των εισαγωγών, ειδικά φυσικού αερίου, θα ήταν αβέβαιες λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια και λόγω του ότι είναι δυνατή μόνο υπό προϋποθέσεις η προμήθεια φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί της Greenpeace ζητούν, σε περίπτωση που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνηθεί να προχωρήσει σε εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, τη χρήση άλλων εργαλείων σε βάρος της Ρωσίας, όπως για παράδειγμα την παρακράτηση των εσόδων που θα είχε η Ρωσία από τις εξαγωγές ενέργειας, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ή για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Markus Balser 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.