Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) : «Γιατί ο Putin έχει τόσους φίλους στην Ελλάδα»
«Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο του Putin στην Ουκρανία η Ελλάδα είναι βαθιά διχασμένη. Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει πολλούς υποστηρικτές στη χώρα. Η συμπάθεια έχει και ιστορικές ρίζες»
Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρει αρχικά ότι σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. ο Πρόεδρος Putin δεν έχει τόσους υποστηρικτές όσους στην Ελλάδα. Η επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει πλήξει, όπως φαίνεται, τη φιλία που αισθάνονται πολλοί στην Ελλάδα για τη Ρωσία. Η σχέση αυτή έχει θρησκευτικές, ιστορικές και ιδεολογικές ρίζες, σημειώνει ο ανταποκριτής, που επικαλείται δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 65% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ουδέτερη σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ το 39% είναι της άποψης ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμετέχει στις κυρώσεις της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας. Το 67% των ερωτηθέντων δηλώνει αντίθετο με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και περισσότερο από το ένα τρίτο δείχνει ακόμα και «κατανόηση» για τη ρωσική εισβολή.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ουκρανία με την παροχή οπλικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας και παραθέτει τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουδετερότητα, καθώς είτε είναι κάποιος υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς διακαίου είτε είναι εναντίον.
Πάντως, την επόμενη Πέμπτη, οπότε και θα μιλήσει διαδικτυακά ενώπιον του ελληνικού κοινοβουλίου ο Ουκρανός Πρόεδρος, οι βουλευτές του ΚΚΕ και του Μέρα25 θα είναι απόντες, ενώ θα έχει ενδιαφέρον αν θα απέχουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανταπόκριση υπενθυμίζει ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε επισκεφτεί τη Μόσχα, όπου στηλίτευσε με τις δηλώσεις του τον «νεοφασισμό» του Κιέβου. Αλλά και ως Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας συνέχισε την πολιτική φιλίας με τον Wladimir Putin, ενώ ο Πάνος Καμμένος, με τον οποίο συγκυβέρνησε, είχε θέσει θέμα δανειοδότησης από τη Μόσχα και απόρριψης της οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. Στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015, όταν ο κ. Τσίπρας φλέρταρε με το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, λέγεται ότι ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο βοήθεια για να τυπωθεί νέο νόμισμα, η δραχμή, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.
Η ορθοδοξία συνιστά για πολλούς Έλληνες έναν ισχυρό δεσμό με τους Ρώσους, σημειώνει στη συνέχεια το άρθρο, που αναφέρεται και στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ανατρέχοντας στον 19ο αιώνα και την υποστήριξη του Τσάρου στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.
Η ανταπόκριση σχολιάζει, περαιτέρω, ότι πολλοί στην Ελλάδα εξακολουθούν να βλέπουν τη Ρωσία ως φυσικό σύμμαχο, εξαιτίας και της ιστορικής αντιπαλότητας της Ρωσίας με την Τουρκία για τον έλεγχο των Στενών αλλά και για τις σφαίρες επιρροής στην Κεντρική Ασία.
Λόγος γίνεται και για τους δεσμούς πολιτικών της Αριστεράς με τη Ρωσία που ανατρέχουν στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα και σχολιάζεται ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία τίθεται σε δοκιμασία η αγάπη πολλών Ελλήνων για τη Ρωσία, καθώς στην Ουκρανία και ειδικότερα στη Μαριούπολη και την Οδησσό υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα, εκ των οποίων πολλοί έπεσαν θύματα του πολέμου. Παρόλα αυτά, μόνο το 26% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της ενεργούς υποστήριξης προς την Ουκρανία και το 68% δεν είναι ικανοποιημένο με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα. Σε αυτούς πιθανότατα συγκαταλέγονται και υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το κυβερνών κόμμα διατηρεί σχέση συνεργασίας από το 2011 με το κόμμα του Putin «Ενωμένη Ρωσία». Για τον Πρωθυπουργό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα η σχέση στελεχών του κόμματός του με τη Ρωσία, την ώρα που σε έναν χρόνο διεξάγονται εκλογές στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης, καταλήγει η ανταπόκριση, δεν θέλει να αποκλίνει από την πολιτική του, καθώς όπως λέει, η Ελλάδα σε αυτόν τον πόλεμο, είναι «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.