Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Σολτς: Ανταλλαγή οπλικού υλικού με την Ελλάδα για την Ουκρανία

DPA: Ανταλλαγή οπλικού υλικού (Ringtausch) για την Ουκρανία: Ο Scholz υπόσχεται τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού στην Αθήνα»

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα πρόκειται να λάβει γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού σε αντιστάθμισμα για την προμήθεια οπλικού υλικού σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία. Αυτό ανακοίνωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, Olaf Scholz, σήμερα μετά τη συνομιλία του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Αυτή η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τώρα με λεπτομέρειες ανάμεσα στα Υπουργεία Άμυνας και μετά θα μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα», δήλωσε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Γερμανός Καγκελάριος.

Πρόσθεσε, δε, ότι με την Ελλάδα σχεδιάζεται ό,τι έχει συμφωνηθεί ήδη με την Τσεχία. Η Τσεχία αναμένεται να λάβει 15 άρματα τύπου Leopard 2 από αποθέματα της γερμανικής βιομηχανίας σε αντάλλαγμα για την προμήθεια τεθωρακισμένων σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία. Ο Scholz δεν ανέφερε λεπτομέρειες για την ανταλλαγή που σχεδιάζεται με την Ελλάδα. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν όμως τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού σοβιετικού τύπου BMP-1 και θα μπορούσαν σε αντάλλαγμα για αυτά να λάβουν άρματα τύπου Marder.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει στα μέσα Μαΐου στη Βουλή ότι η χώρα θα προμηθεύσει με βαρύ οπλισμό την Ουκρανία, εφόσον αντικατασταθεί άμεσα από παρόμοια οπλικά συστήματα από τους εταίρους στο ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων συστήματα αεράμυνας που χρησιμοποιεί και η Ουκρανία. Η επιφυλακτικότητα της Αθήνας δικαιολογείται με τις πολυάριθμες απειλές της Τουρκίας κατά το τρέχον διάστημα και τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από πολλά ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Ρόδος. Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα έχει στείλει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία μόνο πυροβόλα όπλα και μπαζούκας, πυρομαχικά και ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως επισημαίνει το τηλεγράφημα.

Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι συζήτησε και με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, Mateusz Morawiecki, για μια ανταλλαγή. «Θέλουμε και οι δύο με καλή, πολύ καλή συνεργασία να το πετύχουμε αυτό», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ το DPA σημειώνει ότι προ ημερών ο Πολωνός Πρόεδρος, Andrzej Duda, είχε κατηγορήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δεν έχει αντικαταστήσει τα τεθωρακισμένα που παραδόθηκαν από την Πολωνία στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «δεν εκπληρώσατε αυτή την υπόσχεση». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντέδρασε ενοχλημένη σε αυτή την κατηγορία, καταλήγει το τηλεγράφημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.