Προστασία των καταναλωτών φυσικού αερίου με κρατικό ανώτατο όριο στις τιμές»
DIE WELT «Σε περίπτωση ενός ρωσικού εμπάργκο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ορίσει μια ανώτατη τιμή για το φυσικό αέριο. Ωστόσο οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το μέτρο θα μπορούσε να είναι ακόμη και αντιπαραγωγικό»
Το πρωτοσέλιδο άρθρο των Tobias Kaiser και Daniel Wetzel αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει στη διάθεσή της η Welt, σύμφωνα με το οποίο η Επιτροπή προτείνει τον ορισμό μιας ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου προστατεύσει τους καταναλωτές από τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια, μετά και την απόφαση του Ρώσου Προέδρου να επιβάλει κυρώσεις σε 31 επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου, μεταξύ αυτών και στην Gazprom Gemania.
Στη Γερμανία πάντως τα σχέδια αυτά έχουν προκαλέσει προβληματισμό, όπως αναφέρει το άρθρο, καθώς ειδικοί σημειώνουν ότι παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ποιο θα είναι το ύψος της τιμής που θα αποδεχτεί ο Ρώσος Πρόεδρος και δεν θα προχωρήσει από μόνος του σε διακοπή της παροχής αερίου, κάτι που το Βερολίνο θέλει να αποφύγει. Αν, δε, το πλαφόν στην τιμή περιοριστεί στο ευρωπαϊκό εμπόριο και δεν συμπεριλάβει και τους Ρώσους προμηθευτές φυσικού αερίου, το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας φοβάται ενδεχόμενη κατάρρευση της εσωτερικής ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου. «Μια επιβεβλημένη ανώτατη τιμή στο χονδρεμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε τέλμα το εμπόριο στο χρηματιστήριο, διότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να κάνει προσφορές σε συγκεκριμένες τιμές», αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.
Για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στις κυβερνήσεις να υπαγορεύσουν στους εγχώριους προμηθευτές ενέργειας ένα πλαφόν στην τιμή, προκειμένου να προστατευτούν οι τελικοί καταναλωτές και οι βιομηχανίες. Η Επιτροπή, πάντως, προειδοποιεί ότι η χρηματοδότηση μιας τέτοιας κρατικής παρέμβασης θα χρειαστεί σημαντικά ποσά. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής, το πλαφόν δεν θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρό, ώστε η Ευρώπη να μην πάψει να είναι ελκυστική για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου με δεξαμενόπλοια.
Ο Manuel Frondel από το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας του Leibnitz επισημαίνει ότι τα ανώτατα όρια τιμών είναι πάντα καλοπροαίρετα αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη στην ενέργεια, όπως κατέδειξε η περίπτωση της Ουγγαρίας, όπου το πλαφόν στην τιμή της βενζίνης οδήγησε σε έλλειψη προσφοράς και σε αδυναμία επιβίωσης των μικρών πρατηρίων καυσίμων. Ο οικονομολόγος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα μπορούν να βοηθήσουν, η αγορά πλέον δεν θα λειτουργεί και η ομοσπονδιακή Υπηρεσία δικτύων θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε προτεραιοποίηση στην παροχή του διαθέσιμου φυσικού αερίου.
Τέλος, το άρθρο αναφέρει ότι, σύμφωνα με απάντηση της γερμανικής εταιρείας ΟGE, που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου, σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας, η μείωση κατά 10 εκατ. κυβικών μέτρα της ποσότητας φυσικού αερίου στη Γερμανία για την οποία έκανε λόγο ο αρμόδιος Υπουργός, Robert Habeck, την Πέμπτη, αναπληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο οι εισαγωγές φυσικού αερίου εξακολουθούν να κινούνται σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.