Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη, θα έλεγα δραματική κατάσταση

Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Focus αναφέρεται στα βασικά σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό Stern ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος, Olaf Scholz, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια έκτακτη κατάσταση, λέγοντας μάλιστα ότι «κυριολεκτικά πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου». Στο Κρεμλίνο πολλοί ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί ότι η κατάσταση θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τη Ρωσία, παρατήρησε ο Γερμανός Καγκελάριος


Ο κ. Scholz στη συνέντευξή του προειδοποίησε σε δραματικό τόνο για τον κίνδυνο να εξελιχθεί η σύγκρουση σε πυρηνικό πόλεμο: «Με αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να τα παίρνουμε όλα στα σοβαρά. Στην πράξη δεν θα πρέπει να έχουμε καθόλου αυταπάτες για τον Putin», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι καθήκον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τη χρήση τέτοιων όπλων, για αυτό και είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση όταν λαμβάνονται αποφάσεις και να μην αποφασίζουμε βεβιασμένα, με την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν τόσο άσχημα.

Λόγω του ότι ολόκληρος ο πλανήτης ζει σε μια έκτακτη κατάσταση, είναι «σημαντική η διαφάνεια», όπως υπογράμμισε ο Καγκελάριος: πολλοί φοβούνται ότι ο πόλεμος θα επεκταθεί και στις χώρες της Ε.Ε., για αυτό και δεν πρέπει να αγνοούμε τι σκέφτονται και τι αισθάνονται οι πολίτες, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης επεσήμανε ότι μόνο η Ουκρανία -και κανείς άλλος- θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για την ειρήνη και τους όρους της. Κατέστησε σαφές, πάντως, ότι ο ίδιος εκτιμά πως απέχουμε πολύ από τη λήξη του πολέμου.

«Η Ουκρανία αμύνεται με μεγάλη γενναιότητα και πολλή εξυπνάδα. Οι επιδόσεις της στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας είναι εντυπωσιακές και καταπληκτικές», δήλωσε ο κ. Scholz, επαινώντας τη μαχητικότητα των Ουκρανών, αλλά και τις ηγετικές ικανότητες του Προέδρου Selenskyj, που κάνει «πολύ καλή δουλειά». Τέλος, ο Γερμανός Καγκελάριος εξήρε και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Biden, ενώ κράτησε αποστάσεις από τον πρώην Καγκελάριο Schröder, με τον οποίο «δεν έχει επαφή ούτε σχέση», όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.