«Πομπή στο κέντρο της Στουτγάρδης: Οι Έλληνες έρχονται κοντά για την εκδήλωση μνήμης των νεκρών»
Stuttgarter Nachrichten «Το Σάββατο θα τιμηθεί στο κέντρο της πόλης η μνήμη των Ποντίων, οι οποίοι κάποτε εκδιώχθηκαν από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας»
Το ρεπορτάζ του συντάκτη Peter Stolterfoht για την προγραμματισμένη δράση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων που διοργανώνουν οι σύλλογοι ποντίων Βάδης – Βυρτεμβέργης στην Στουτγάρδη, αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Η Στουτγάρδη γίνεται ολοένα και περισσότερο το κέντρο των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία. Αυτό οφείλεται στους περίπου 15.000 ανθρώπους στην πόλη που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο, και των οποίων ο αριθμός αυξάνεται. Το ποσοστό των κατοίκων με ελληνική υπηκοότητα στο σύνολο του πληθυσμού είναι στη Στουτγάρδη το υψηλότερο σε παγγερμανικό επίπεδο. Την ξεχωριστή θέση υπογραμμίζουν και τα πολλά ελληνικά σωματεία της περιοχής, τα οποία διοργανώνουν τακτικά μεγάλες εκδηλώσεις. Τον περασμένο Οκτώβριο, η 200η επέτειος της ελληνικής ανεξαρτησίας γιορτάστηκε με μια μεγάλη παρέλαση κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Η ελληνική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε την εκδήλωση σε ζωντανή μετάδοση.
«Εάν τα ΜΜΕ στην Αθήνα χρειάζονται μία ελληνική γνώμη από τη Γερμανία, επικοινωνούν με τη Στουτγάρδη», λέει ο Κωνσταντίνος Καχριμανίδης. Ο ειδικός σε θέματα Πληροφορικής από το Weilimdorf είναι ο ίδιος ένας περιζήτητος συνομιλητής, κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με την εμπλοκή του στον ελληνικό σύλλογο για παραδοσιακές ενδυμασίες και παραδοσιακούς χορούς Εστία. Ο Καχριμανίδης έχει μαζί με κάποιους άλλους συμπατριώτες του αναλάβει στο πέρασμα του χρόνου την προώθηση των ζητημάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Μαζί έχουν δρομολογήσει πολλά.
Αυτό το Σάββατο λαμβάνει χώρα μια εκδήλωση στη Στουτγάρδη που συγκινεί ιδιαίτερα τον Καχριμανίδη. Η Μνήμη ανατρέχει στο έτος 1919 και στη δοκιμασία των λεγόμενων Ελλήνων του Πόντου. Από την αρχαιότητα και μέχρι τότε ζούσαν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες αποτελούσαν έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η περιοχή, με κέντρο την τουρκική πόλη Τραπεζούντα, ονομαζόταν κάποτε Πόντος. Από εκεί εκδιώχθηκαν.
Στη συνέχεια 1,5 εκ. Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. «Όπως και οι παππούδες μου», λέει ο Καχριμανίδης, ο οποίος ξέρει να μιλά Ποντιακά, μία διάλεκτο που μοιάζει πολύ με τα Αρχαία Ελληνικά. Όσοι όμως έμειναν στην Τουρκία, όχι μόνο έπρεπε να απαρνηθούν τη γλώσσα τους, αλλά και τη χριστιανική θρησκεία και το ελληνικό τους όνομα. Γι’ αυτό και κάποιοι Τούρκοι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν ελληνικές ρίζες, λέει ο Καχριμανίδης.
Πολλοί Πόντιοι δεν επέζησαν των διώξεων. Οι νεκροί στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 350.000. Γι’ αυτό και οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Στουτγάρδης, η οποία ξεκινά στις 3 μ.μ. στην πλατεία Wilhelmsplatz στο κέντρο της πόλης, έχουν ένα αίτημα. «Είναι η επιθυμία να αναγνωρίσει η Γερμανία επισήμως τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχουν κάνει τα Κοινοβούλια της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας», λέει ο Καχριμανίδης, ο οποίος αναμένει στην εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου περίπου 1.000 άτομα. Θα σχηματίσουν μια νεκρώσιμη πομπή στην πλατεία Wilhelmsplatz και θα κινηθούν προς την πλατεία Stauffenbergplatz πίσω από το Παλιό Κάστρο. Εκεί θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η βουλευτής του CDU Sabine Hartmann-Müller, ο Τάκης Μεχμέτ Αλί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του SPD και ο πρώην επικεφαλής του Die Linke Bernd Riexinger. Στις ομιλίες αναμένεται να αναφερθεί και η μοίρα των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Γενοκτονία των οποίων το Bundestag αναγνώρισε το 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.