Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Όταν το όνομα ενός 11χρονου κοριτσιού δόθηκε σε μάρκα αυτοκινήτου

Του Β. Κ. 

Πριν από 122 χρόνια, ένα εντεκάχρονο κορίτσι έγινε το όνομα μιας μάρκας αυτοκινήτου. Στις 2 Απριλίου 1900, η ​​Daimler-Motoren-Gesellschaft αποφάσισε να ονομάσει τα αυτοκίνητά της Mercédès. Ήταν το όνομα της κόρης του Emil Jellinek, ίσως το πιο σημαντικό κορίτσι στην ιστορία της Mercedes.

πως πήρε το όνομα η Mercedes

Όμως το όνομα αυτό υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία απο την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler  την 23η Ιουνίου 1902. Mercedes, ονομαζόταν η κόρη του πάμπλουτου αυστριακού επιειρηματία που ζήτησε απο τους υπεύθυνους να κατασκευάσουν “ένα αυτοκίνητο για μετά το αύριο.“

       Ο Αυστριακός επιχειρηματίας και διπλωμάτης Jellinek, ο οποίος ζούσε στη Νίκαια της Γαλλίας, διακινούσε οχήματα Daimler παίρνοντας μέρος σε διαφορους αγώνες ταχύτητας. Το πρώτο όχημα με τη νέα επωνυμία, η Mercedes 35 ίππων, προκάλεσε αίσθηση στην αγωνιστική εβδομάδα της Νίκαιας  τον Μάρτιο του 1901. Και όχι μόνο γιατί κέρδισε αρκετούς αγώνες, αλλά και για τον κομψό σχεδιασμό του.

       Από τότε, τα  γράμματα της Mercédès κοσμούσαν την  μάσκα  των επιβατικών αυτοκινήτων Daimler. Το όνομα Μercedes κατοχυρώθηκε στην εταιρία Daimler με νόμο στις 26 Σεπτεμβρίου 1902. Μετά τη συγχώνευση των εταιρειών Daimler και Benz τον Ιούνιο του 1926, η επωνυμία άλλαξε σε Mercedes-Benz, αλλά η εταιρεία πίσω από αυτήν ονομάστηκε Daimler-Benz AG, η οποία αργότερα έγινε DaimlerChrysler και στη συνέχεια η σημερινή Daimler AG. Το αστέρι της Mercedes καταχωρήθηκε ως εμπορικό σήμα το 1909.

       H Mercédès Jellinek παντρεύτηκε το 1909 και απέκτησε δύο παιδιά. Το 1926 χώρισε και παντρεύτηκε τον Βιεννέζο Rudolf von Weigl, ο οποίος πέθανε λίγο καιρό  μετά το γάμο. Η ίδια η Mercédès von Weigl  πέθανε το 1929 χωρίς να έχει  ποτέ της αυτοκίνητο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.