Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

 Κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου γιορτάζουμε την «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών» με πρωτοβουλία του ΟΗΕ . Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την χρήση και την παράνομη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.Τέτοιες θεωρούνται όλες ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση και οποιοδήποτε παράνομο φάρμακο ή παράνομα αποκτημένο φάρμακο.

Οι βασικότερες ναρκωτικές ουσίες είναι οι εξής :Μαριχουάνα, Χασίς, Κοκαίνη, Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη, LSD και χορηγούνται με πολλούς και διάφορους τρόπους όπως: στοματικά, επιδερμικά (τσιρότα), ενδοφλέβια, κάπνισμα σε σπάνιες περιπτώσεις σαν υπόθετα καθώς και σε χιλιάδες παραλλαγές τν παραπάνω τρόπων. Και όλα αυτά, λίγες στιγμές ευορίας  την μείωση της έντασης του άγχους και της επιθετικής στάσης σε ανθρώπους και γενικότερα στην ζωή, προκαλβντας μια γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης  και ευφορίας.

   Οι βασικότερες παρενέργειες είναι: ζάλη, αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, συστολή ή διαστολή της κόρης αναλόγως της χορηγούμενης ουσίας, διαστολή των υποδόριων αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα κοκκίνισμα του προσώπου και του λαιμού, καταστολή της αναπνευστικής λειτουργίας.

   Σήμα κινδύνου ωστόσο εκπέμπουν οι ειδικοί για την ολοένα αυξανόμενη χρήση και από τους νέους στην Ελλάδα λόγω κρίσης, νέων συνθετικών φθηνών ναρκωτικών ακολουθώντας την τάση της Ευρώπης όπου αυτές οι ψυχοδραστικές ουσίες κάνουν θραύση. Πόσο μάλλον όταν όταν τα στατιστικά της  χώρα μας δείχνουν ότι:

   -Hαύξηση των κατασχέσεων κάνναβης στην Ελλάδα υποδηλώνει ότι η χώρα μας εξελίσσεται σε διαμετακομιστικό κέντρο της ουσίας. 

   -Τα λιμάνια της βορειοδυτικής Ελλάδας όπως και η Αδριατική χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεγάλων φορτίων φυτών της κάνναβης από την Αλβανία στη Δυτική Ευρώπη.

   -Η βαλκανική οδός που διασχίζει Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία και άλλες χώρες με προορισμό τη       Δυτική Ευρώπη παραμένει το βασικό δρομολόγιο για τη μεταφορά της αφγανικής ηρωίνης .

Eπίσης τα  παρακάτω στοιχεία της Ε.Ε για το2021 δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

https://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/13838/2021.2256_EL_0906.pdf

Πηγή: ΟΚΑΝΑ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.