«Ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και πάλι με βέτο στην διεύρυνση προς βορρά»
Η ανταπόκριση της Susanne Güsten από την Κωνσταντινούπολη αναφέρει ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα βρεθούν στο επίκεντρο η Σουηδία και η Φινλανδία, για αυτό και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Τουρκία, που απειλεί να εμποδίσει με βέτο την ένταξη των δύο χωρών, αλλά έχει επίσης προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ με την αναγγελία της νέας επέμβασης στη Συρία, ενώ συγχρόνως κλιμακώνει τη συνεχή διένεξη με την Ελλάδα. Οι γρήγορες λύσεις είναι απίθανες, σχολιάζει η ανταποκρίτρια, που σημειώνει ότι λόγω της αρχής της ομοφωνίας για την ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ, ο Erdogan βρίσκεται σε θέση ισχύος και ζητά από το Ελσίνκι και την Στοκχόλμη να εκδώσουν στην Τουρκία 33 Τούρκους αντιφρονούντες, να παραδώσουν στην Τουρκία περισσότερο οπλισμό και να αυστηροποιήσουν το νομικό πλαίσιο κατά της τρομοκρατίας, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι ανέχονται μέλη του PKK στην επικράτειά τους και στηρίζουν την ΥPG στη Συρία.
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, και της Σουηδής Πρωθυπουργού, Magdalena Andersson, με τον Τούρκο Πρόεδρο μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν είχαν αποτέλεσμα. Η Τουρκία γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης θέλει να στείλει ένα μήνυμα ενότητας προς τη Ρωσία, ενώ ο σύμβουλος του Erdogan, Ibrahim Kalin, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει χρόνο και δεν θεωρεί αποφασιστικής σημασίας τη Σύνοδο.
Ενώ ο Stoltenberg αναγνωρίζει τα «νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας» της Τουρκίας, οι εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν την εντύπωση ότι ο Erdogan θέλει να αυξήσει τα ανταλλάγματα για τη συναίνεσή του στη διεύρυνση της Συμμαχίας, αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας: ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να χρησιμοποιήσει τη διένεξη για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να αποσπάσει παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ, από τις οποίες ζητά να τερματίσουν τη συνεργασία με τους Κούρδους της YPG στη Συρία, καθώς και να προμηθεύσουν τη χώρα με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.
Παρά την επιμονή όλων των πλευρών στις θέσεις τους, ο Τούρκος δημοσιογράφος Sedat Ergin, ένας από τους πλέον έμπειρους παρατηρητές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, θεωρεί ότι οι απρόσμενες μεταστροφές είναι πιθανές στη Σύνοδο και ότι θα καταβάλλονται μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας, καθώς μια λογική λύση είναι προς το συμφέρον όλων, όπως έγραψε στην εφημερίδα „Hürriyet“.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.