Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Υπουργείο Εσωτερικών διαγράφει φωτογραφία της Faeser

«Μαθητές έκαναν το χαιρετισμό των "Γκρίζων Λύκων" και ισλαμιστικού περιεχομένου χειρονομίες: Το Υπουργείο Εσωτερικών διαγράφει φωτογραφία της Faeser, στην οποία εμφανίζονται και ακροδεξιές εξτρεμιστικές χειρονομίες»

το αρχικό tweet της Faeser σε μεγέθυνση
στην οποία φαίνονται οι χειρονομίες

«Η πολιτικός του SPD ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία με νέους που προέβησαν στο χαιρετισμό των Τούρκων φασιστών και των ακραίων ισλαμιστών. Μια μέρα αργότερα ακολούθησε διόρθωση»

Tagesspiegel: Ο ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser (SPD) εμφανίστηκε σε φωτογραφία με μαθητές που προέβησαν σε ακροδεξιές χειρονομίες. Το γραφείο της Υπουργού δημοσίευσε στις 15 Ιουνίου μία φωτογραφία, η οποία δείχνει τη Faeser μπροστά σε περισσότερους από 100 νέους που προωθούσαν το πρόγραμμα «Μαθητές υπέρ του Συντάγματος». Η φωτογραφία στο μεταξύ έχει διαγραφεί, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην τελευταία σειρά των μαθητών, όπως εικονίζονται στη φωτογραφία, διακρίνεται ένας μαθητής που κάνει το χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων. Η χειρονομία με τα δύο ανοιγμένα δάχτυλα συμβολίζει το λύκο και ήταν ανέκαθεν ο χαιρετισμός των Τούρκων φασιστών. Ο όρος «Γκρίζοι Λύκοι» αναφέρεται κατά βάση στο σύνολο των οργανώσεων στην Τουρκία με αντισημιτικό, ομοφοβικό, αντικουρδικό, αντιαρμενικό και ανθελληνικό προσανατολισμό. Πολλοί Γκρίζοι Λύκοι επιδιώκουν τη δημιουργία μιας μεγάλης αυτοκρατορίας τουρκόφωνων λαών, η οποία θα καλύπτει πολύ μεγαλύτερη έκταση από τη σημερινή Τουρκία. Σε Γκρίζους Λύκους αποδίδονται πολυάριθμες δολοφονίες στην Τουρκία, αλλά και στη Συρία.

Υπάρχουν φανεροί και κρυφοί σύλλογοι που συγκαταλέγονται στο φάσμα των Γκρίζων Λύκων. Η κυβέρνηση της Γαλλίας απαγόρευσε γνωστούς συλλόγους των Γκρίζων Λύκων το 2020, ενώ η κυβέρνηση της Αυστρίας το 2019 απαγόρευσε τα σύμβολά τους, δηλαδή τον χαιρετισμό του λύκου, καθώς και τα τρία μισοφέγγαρα που χρησιμοποιούνται επίσης συχνά. Στη Γερμανία οι Γκρίζοι Λύκοι είναι νόμιμοι.

Στην εικόνα που δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνονται επίσης δύο μαθητές να αναπαριστούν το σύμβολο της «Rabia», το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο μεταξύ των ισλαμιστών Αδελφών Μουσουλμάνων. Rabia σημαίνει «τέταρτο» στα αραβικά, γι’ αυτό και το σύμβολο συχνά αναπαριστάται ως «R4bia». Ο χαιρετισμός ξεκίνησε στο Κάιρο το 2013, όταν ο αιγυπτιακός Στρατός διέλυσε βάναυσα τον αποκλεισμό της πλατείας Rabia al-Adawiya από την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ένας άλλος νεαρός στη φωτογραφία ποζάρει με προτεταμένο το ένα δάχτυλο, χειρονομία που συνηθίζεται μεταξύ των Σαλαφιστών και των μελών του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι μαθητές είναι ηλικίας 15 ετών και προέρχονται από το Βερολίνο.

Η Υπουργός Faeser στη φωτογράφιση στεκόταν μπροστά στους μαθητές και έγραψε στο Twitter: «Είναι σημαντικό να εμπλέκονται νέοι άνθρωποι σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Όμως οι νέοι πρέπει να βρουν τρόπο να εισέλθουν στη διαδικασία αυτή. Γι’ αυτό και το εγχείρημα των Μαθητών υπέρ του Συντάγματος είναι πολύ σημαντικό για μένα. Εξασφαλίζει χώρο, προκαλεί συναντήσεις και δημιουργεί πρότυπα βίωσης της Δημοκρατίας στην πράξη».

Η Faeser αργότερα διέγραψε τη φωτογραφία από το Twitter και έγραψε: «Οι χειρονομίες τις οποίες ορισμένοι μαθητές εμφανίζονται να κάνουν στη φωτογραφία είναι απαράδεκτες, τις καταδικάζω με δριμύτητα. Πραγματοποιούμε συζητήσεις για το ζήτημα με τον φορέα του προγράμματος». Ο λογαριασμός του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών στο Twitter ανέφερε: «Για να προστατεύσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων στη φωτογραφία, οι οποίοι συμπεριφέρθηκαν σωστά, προχωρήσαμε σε διαγραφή της φωτογραφίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.