«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να σχηματίσει μια ‘παγκόσμια συμμαχία για την επισιτιστική ασφάλεια’, για να αποτρέψει τις επαπειλούμενες καταστροφές στην Ασία ή την Αφρική»
O πολιτικός συντάκτης Paul Anton Krüger αναφέρεται στο ρεπορτάζ του στη χθεσινή Διάσκεψη που έλαβε χώρα στο Βερολίνο για την επισιτιστική ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι η ομοσπονδιακή Υπουργός Εξωτερικών, AnnalenaBaerbock, προσπάθησε να καταστήσει σαφές πόσο δραματική είναι η κατάσταση λέγοντας ότι 345 εκατομμύρια άνθρωποι -200 εκατ. περισσότεροι από ό,τι πριν από 2,5 χρόνια, πλήττονται σοβαρά από την «κρίση πείνας», που προκαλείται από περιφερειακές διενέξεις, ξηρασία, και επιτείνεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας. Η κα Baerbock υπογράμμισε ότι από αυτό το κύμα της πείνας έχει προκληθεί «τσουνάμι» εξαιτίας του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα συνειδητά ως όπλο και κρατά όμηρο όλο τον κόσμο».
Ο στόχος της Διάσκεψης που συγκάλεσε η Υπουργός Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Υπουργό Ανάπτυξης, SvenjaSchulze, και τον Υπουργό Γεωργίας, Cem Özdemir, ήταν να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκπρόσωποι περισσοτέρων από 50 χωρών, μεταξύ αυτών αντιπροσωπείες από την Αίγυπτο και την Τυνησία, που εξαρτώνται από τις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και ξεχωριστής συνεδρίασης κατά την σύνοδο κορυφής της ομάδας G7, που ξεκινά αύριο στη Βαυαρία. Στην εν λόγω συνεδρίαση θα συμμετάσχουν επίσης ως φιλοξενούμενες χώρες, η Νότιος Αφρική, η Σενεγάλη -που προεδρεύει της Αφρικανικής Ένωσης- και η Ινδονησία, που ασκεί την προεδρία της ομάδας G20, η Ινδία και η Αργεντινή.
Όπως δήλωσε χθες η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, ο Ρώσος Πρόεδρος επιτρέπει να γίνονται επιθέσεις στις αποθήκες σιτηρών και ηλιελαίου, την ώρα που η Αφρική περιμένει επειγόντως αυτά τα γεωργικά προϊόντα. Βασικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να βρεθούν εναλλακτικές διαδρομές για τις εξαγωγές των προϊόντων αυτών και άλλων τροφίμων από την Ουκρανία. Ο Υπουργός Γεωργίας, Özdemir, τόνισε ότι πριν την έναρξη του πολέμου η Ουκρανία εξήγε μηνιαίως 5 εκατ. τόνους σιτηρών και κάλυπτε το ήμισυ των αναγκών του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, πάντως, σύμφωνα με τον Υπουργό, τον Μάιο η Ουκρανία κατάφερε να εξαγάγει και πάλι 1,7 εκατ. τόνους, ωστόσο οι εναλλακτικές διαδρομές μέσω πλοίων στον Δούναβη ή με το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον όγκο προϊόντων που εξάγονταν πριν από τον πόλεμο, για αυτό και πρέπει τώρα να βρεθούν μόνιμες εναλλακτικές διαδρομές.
Μάλιστα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Antony Blinken, που επίσης συμμετείχε στη Διάσκεψη, προανήγγειλε την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και πρόκειται να διαθέσει για φέτος συνολικά 4 δις. ευρώ για την αντιμετώπιση της πείνας, όπως ανακοίνωσε η Annalena Baerbock.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.