Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

ZDF: «Νέα προοπτική για τα Βαρώσια;»

 «Νέα προοπτική για τα Βαρώσια;»

«Το πρώην προπύργιο του Τουρισμού στην ελληνοτουρκική συνοριακή περιοχή στην Κύπρο είναι πλέον περισσότερο γνωστό ως πόλη-φάντασμα. Ο Δήμαρχος θέλει να ξαναζωντανέψει την πόλη»

//«Πόλη-φάντασμα» -αυτό είναι κάτι σαν το δεύτερο όνομα των Βαρωσίων, πρώην προπυργίου του Τουρισμού στην ελληνοτουρκική συνοριακή περιοχή της Κύπρου. Εκατοντάδες ξενοδοχεία και παραθεριστικά ακίνητα βρίσκονται σε βαθύ λήθαργο, σαν την Ωραία Κοιμωμένη. Πίσω όμως από τους θαμνώδεις φράκτες δεν κοιμούνται πλέον πριγκίπισσες. Ωστόσο, πρόσφατα μπορεί κανείς να βρει τουρίστες σε κάποιους φρεσκοστρωμένους δρόμους της κάποτε απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής.

«Όταν πηγαίνει κάποιος στην Αμμόχωστο, θα πρέπει να επισκεφτεί την "πόλη-φάντασμα" για να αντιληφθεί την ιστορία που κρύβει», δηλώνει ο προερχόμενος από την περιοχή Azam Khan.

Η ιστορία διχάζει το νησί εδώ και 50 χρόνια. Τα Βαρώσια που βρίσκονται στην Πράσινη Γραμμή βρίσκονται στην πραγματικότητα υπό την Διοίκηση του ΟΗΕ, στην πράξη όμως διοικούνται από την τουρκική πλευρά. Αυτή επιχειρεί να ανοίξει ολοένα και περισσότερο την περιοχή αυτή της Αμμοχώστου. Πρόσφατα, αυτό συνέβη με ένα κομμάτι παραλίας μπροστά από κενά ερειπωμένα κτήρια. Αυτό προσφέρει και μία έννοια αποκλειστικότητας.

«Εμάς μας αρέσει απλώς η παραλία, το νερό είναι θαυμάσιο και η λευκή άμμος είναι πολύ ωραία. Δεν δίδουμε προσοχή σε όλα τα υπόλοιπα, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η πόλη, για να το πούμε ανοικτά, δεν είναι ιδιαίτερα ζωντανή», δηλώνει ο Ρώσος τουρίστας Jewgeni.

Το να γίνουν τα Βαρώσια και πάλι ζωντανά, μας λέει ο Δήμαρχος Ismail Arter, είναι ο μοναδικός του στόχος. Το ότι με αυτόν τον τρόπο παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, δεν το δέχεται. Εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό ζήτημα, λέει. Η πρότασή του: Όλοι οι Έλληνες παλαιοί ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων θα πρέπει να τα ξανανοίξουν.

«Όποιος θα ζει εδώ, θα πρέπει αυτονόητα να έχει πρόσβαση και στα Βαρώσια. Οι ιδιοκτήτες κτηρίων για επαγγελματική χρήση θα πρέπει να δηλωθούν και να καταθέσουν αιτήσεις. Αυτό ασφαλώς θα πάρει χρόνο», δηλώνει ο Arter.

Την ιδέα αυτή τη βρίσκει θαυμάσια ο Ανδρέας Λόρδος. Κάποτε ο πατέρας του έχτισε εδώ το «Golden Mariana», δημοφιλές σημείο συνάντησης τη δεκαετία του 1970. Ευχαρίστως θα το ξαναέφτιαχνε, αλλά αντί να απαντήσουν στις αιτήσεις του, τον συνέλαβαν ήδη μία φορά στην περιοχή.

«Στην πραγματικότητα, η αισιοδοξία που προκλήθηκε με το άνοιγμα της "πόλης-φάντασμα" πριν από δύο χρόνια μεταβλήθηκε ολοένα και περισσότερο σε απαισιοδοξία. Γιατί δεν υπάρχουν κοινωνικές ή αστικές υποδομές που θα μας επέτρεπαν να υλοποιήσουμε την πρόταση του Δημάρχου», λέει ο Λόρδος.

Παρατηρητές εκφράζουν επίσης αμφιβολίες ότι θα αλλάξει το status quo.

«Ακόμα και αν επιτρεπόταν στους Ελληνοκυπρίους να επιστρέψουν, τότε θα είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν υπό την τουρκοκυπριακή Διοίκηση. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αλλά θα έπρεπε να επιστρέψουν υπό τη Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Εξ αυτού του λόγου, η πρόταση για επιστροφή των Ελληνοκυπρίων είναι καταρχήν δώρο άδωρο», δηλώνει ο Dr. Hubert Faustmann, Πολιτικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Και έτσι, μία από τις πιο ωραίες παραλίες της Κύπρου θα εξακολουθήσει μάλλον να ανήκει και στο μέλλον σε μία «πόλη-φάντασμα».//

Παρατίθεται απομαγνητοφωνημένο βίντεο που επιμελήθηκε ο ανταποκριτής στο Στούντιο του ZDF στο Τελ Αβίβ, Michael Bewerunge, και το οποίο προβλήθηκε εχθές το απόγευμα στο πλαίσιο της καθημερινής εκπομπής του σταθμού «heute – in Europa»:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.