Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Γερμανία:«Νέο πακέτο μέτρων για τη διασφάλιση της ενέργειας»

Tο απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι, παρά την επανενεργοποίηση του Nord Stream 1, «πρέπει να διατηρήσουμε και να εντείνουμε τα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας». 

Σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλε νέο «πακέτο μέτρων για τη διασφάλιση της ενέργειας» το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλεπει: Πρώτον, μεγαλύτερα ποσοστά πληρότητας για τις αποθήκες φυσικού αερίου και συγκεκριμένα 75% την 1η Σεπτεμβρίου και 95% την 1η Δεκεμβρίου. Δεύτερον, αξιοποίηση της «εφεδρείας του λιγνίτη» από τον Οκτώβριο. Τρίτον, μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες, που δεν περιορίζονται σε συστάσεις, αλλά έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ως ενδεικτικά παραδείγματα αναφέρεται η απαγόρευση να θερμαίνονται ιδιωτικές πισίνες με φυσικό αέριο, καθώς και ο υποχρεωτικός τεχνικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις θέρμανσης σε όλες τις ιδιωτικές κατοικίες, με ευθύνη του ιδιοκτήτη.

Πλήρης στήριξη στο σχέδιο της Κομισιόν

Σχολιάζοντας το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την ενέργεια που είχε παρουσιάσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι «στηρίζει» την πρόταση αυτή και επιπλέον ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να την στηρίξουν στο όνομα της αληλεγγύης, «ακόμη και αν μερικά από αυτά δεν τροφοδοτούνται καν με φυσικό αέριο από τη Ρωσία». Ανέφερε μάλιστα ότι η Γερμανία έχει ήδη καταφέρει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο κατά 14% σε ετήσια βάση, κάτι που ωστόσο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων, κατά συνέπεια «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια...»

Σημειώνεται ότι στις 23 Ιουνίου ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε κηρύξει «κατάσταση συναγερμού για το φυσικό αέριο», απευθύνοντας συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης και διευκρινίζοντας ότι, αν χρειαστεί, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, υποχρεωτικού χαρακτήρα. Όσο για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι είναι ο «εγγυητής» της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δεν παρέλειψε να τις σχολιάσει, λέγοντας ότι αποτελούν «πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Ρωσία «εκβιάζει» την Ευρώπη.

Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.