Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

«Όλο και περισσότεροι Γερμανοί θέλουν ένα ακίνητο στην Ελλάδα»

«Όλο και περισσότεροι Γερμανοί θέλουν ένα ακίνητο για διακοπές στην Ελλάδα»

«Ποτέ άλλοτε η δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα δεν είχε τόση ζήτηση όσο τώρα. Οι τιμές είναι ακόμα σχετικά προσιτές. Κυρίως Γερμανοί αγοραστές περιμένουν στην ουρά – οι αγορές ακινήτων στη χώρα από Γερμανούς έχουν τριπλασιαστεί»

Το δημοσίευμα στη σελίδα  του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας (RND) αναφέρεται στην άνθιση της αγοράς εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα και παραθέτει στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τους τρεις πρώτους μήνες του έτους η χώρα είχε έσοδα της τάξης των 374 εκατ. ευρώ από αλλοδαπούς αγοραστές. Πρόκειται για αύξηση περίπου 75% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα, οι αγορές κατοικιών από Γερμανούς έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και, όπως παρατηρεί ο Γιώργος Πετράς, διευθυντής της μεσιτικής εταιρείας Engel & Völkers στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός έχει παίξει τον ρόλο του, καθώς πολλοί πελάτες θεωρούν ότι μια εξοχική κατοικία αποτελεί μια ασφαλή επένδυση. Οι τιμές κυμαίνονται από 2.000 ευρώ ανά τ.μ. σε νεόδμητα ακίνητα στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα ή τη Λευκάδα και ξεπερνούν και τις 10.000 ευρώ ανά τ.μ. στη Μύκονο, την Πάρο ή τη Σαντορίνη. Ο Μάριος Χριστοδούλου, διευθυντής της Ferimmo, της μοναδικής γερμανικής διαδικτυακής πλατφόρμας με αποκλειστικά ελληνικά ακίνητα, επίσης μιλά για ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα και μάλιστα σημειώνει ότι η ζήτηση από τη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με το 2020, λόγω και των ακόμα προσιτών τιμών, με το ενδιαφέρον των Γερμανών αγοραστών να επικεντρώνεται κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και το Πήλιο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν την περίοδο 2018-2021 κατά μέσο όρο κατά 30%, βρίσκονται όμως κατά ένα τρίτο περίπου κάτω του επιπέδου του 2007, για αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αυξηθούν περαιτέρω.

Η ανταπόκριση προσθέτει ότι, όπως επισημαίνει ο Dirk Reinhardt, συνεργάτης της ελληνο-γερμανικής δικηγορικής εταιρείας MStR Law στην Αθήνα, τα ακίνητα στην Ελλάδα προσελκύουν το ενδιαφέρον επίσης όλο και περισσότερων Γερμανών συνταξιούχων, που επιθυμούν να έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Λόγος γίνεται, τέλος, για τα φορολογικά κίνητρα της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να επιλέξουν οι συνταξιούχοι την Ελλάδα για τη μόνιμη κατοικία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.