Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Εξοχικά και ακίνητα στην Ελλάδα και το γερμανικό ενδιαφέρον

Συζήτηση του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ με τον Μάριο Χριστοδούλου, διευθύνων σύμβουλο της πλατφόρμας ελληνικών ακινήτων FERIΜMO (www.ferimmo.de)

Κύριε Χριστοδούλου πρόσφατο δημοσίευμα στη σελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας (RND) αναφέρεται στην άνθιση της αγοράς εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα και παραθέτει στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία τους τρεις πρώτους μήνες του έτους η χώρα είχε έσοδα της τάξης των 374 εκατ. ευρώ από αλλοδαπούς αγοραστές. Πρόκειται για αύξηση περίπου 75% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα, οι αγορές κατοικιών από Γερμανούς έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.
Σας κάνουν εντύπωση οι παραπάνω αριθμοί ή ήταν αναμενόμενοι και πως εξηγείτε αυτήν την εξέλιξη;

Οι αριθμοί είναι όντως εντυπωσιακοί και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Για εμάς ως  FERIMMO, δεν αποτελεί έκπληξη και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτό, καθώς ήταν μια εξέλιξη που είχαμε ήδη προβλέψει πριν 5 χρόνια όταν σχεδιάζαμε την δημιουργία της πλατφόρμας μας για την προβολή ελληνικών ακινήτων στην Γερμανία. Ήταν μια τάση που είχαμε εντοπίσει νωρίς πριν καν αρχίσει να ορθοποδεί η ελληνική οικονομία από την δεκαετή κρίση. Το γερμανικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οφείλεται σε 3 λόγους: 
1. Οι χαμηλές τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη
2. Οι υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ακινήτων 
Τέλος σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των ακινήτων στη Γερμανία οι οποίες αναγκάζουν τους Γερμανούς επενδυτές να στραφούν σε αγορές του εξωτερικού, όπως η Ελλάδα.

Εδω και σχεδόν 4 χρόνια λειτουργείτε την FERIMMO, την μοναδική γερμανική πλατφόρμα προβολής και προώθησης αποκλειστικά ελληνικών ακινήτων στη Γερμανία. Την τάση που περιγράφουν τα ΜΜΕ την έχετε "αισθανθεί" και εσείς μέσα από το ενδιαφέρον πελατών ;

Η FERIMMO συνεργάζεται αυτή την στιγμή με 200 μεσιτικά γραφεία και προσφέρει άνω των 40.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Η συνολική αξία των προσφερόμενων ακινήτων στην πλατφόρμα ξεπερνά τα 6 δις Ευρώ. Υπήρχε μια αύξηση της τάξης του 25% στο χαρτοφυλάκιο μας σε σχέση με το 2021 και 40% σε σχέση με το 2020.
Με την πλατφόρμα της FERIMMO, ήρθε να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό στην αναζήτηση ακινήτων στην Ελλάδα από Γερμανούς ενδιαφερόμενους. Αναφερόμαστε σε άνω των 200.000 Γερμανών, που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για ελληνικά ακίνητα, μια τεράστια αγορά από την οποία μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα. Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται τόσο για εξοχικές κατοικίες όσο και για επενδυτικά ακίνητα σε αστικές περιοχές.
Η τάση αυτή ενισχύθηκε ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά από Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τι επιλέγουν οι γερμανοί γενικά αλλά και όσοι απευθύνονται σ εσάς ; Γνωστά νησιά, περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας υπάρχει κάποια τάση που μπορείτε εσείς να διακρίνετε;

Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται να αγοράσουν σπίτια σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, τα Επτάνησα, η Χαλκιδική, το Πήλιο και οι Κυκλάδες. Συνεχώς αυξανόμενο όμως είναι το ενδιαφέρον που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα και για αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και γενικά η Αττική και η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Το είδος των ακινήτων που ζητούν οι Γερμανοί είναι κυρίως μεμονωμένες κατοικίες (ιδανικά με θέα θάλασσα και κήπο), με τη ζήτηση να αφορά σπίτια δύο υπνοδωματίων και άνω, εμβαδού μεταξύ 100 - 120 τ.μ. κατά μέσο όρο.
Σύμφωνα με τις αναζητήσεις στην πλατφόρμα της FERIMMO είναι ιδιαίτερα περιζήτητα ακίνητα που κυμαίνονται σε τιμές μεταξύ 250.000 Ευρώ και 450.000 Ευρώ.

Σε ποιό βαθμό η άνθιση της αγοράς οφείλεται και στην νέα νομική ρύθμιση για την φοροελάφρυνση συνταξιούχων που επιλέγουν ως μόνιμη κατοικία την Ελλάδα; Και έχετε εικόνα αν πέτυχε αυτό το μέτρο; Ρωτάμε γιατί έχουμε την αίσθηση ότι οι ενδιαφερόμενοι δύσκολα μπορούν να αντλήσουν επίσημες πληροφορίες .

Η σημερινή άνθηση της αγοράς και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων και ιδιαίτερα των Γερμανών επενδυτών οφείλεται εν μέρει και σε αυτό μέτρο, αλλά περισσότερο στις πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς ακινήτων, που ανέφερα και προηγουμένως (χαμηλές τιμές και υψηλές αποδόσεις).
Η φοροελάφρυνση ξένων συνταξιούχων, που επιλέγουν την Ελλάδα ως μόνιμη κατοικία, είναι ένα καλό μέτρο στην σωστή κατεύθυνση για προσέλκυση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού τμήματος της αγοράς. H λεγόμενη Silver Economy (ασημένια οικονομία) είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των σημερινών οικονομιών και αποτελεί μια «χρυσή ευκαιρία» ειδικά για την Ελλάδα εφόσον μπορέσει να αξιοποιήσει τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις και υποδομές για υποδοχή αυτού του τμήματος της αγοράς στην Ελλάδα.
Πέραν των φοροαπαλλαγών σημαντικό ρόλο παίζει η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής παροχής άριστων ιατρικών υπηρεσιών σε περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα, δηλαδή πέραν της Αθήνας και ορισμένων δυστυχώς λίγων ακόμη αστικών κέντρων, όπως το Ηράκλειο Κρήτης και η Θεσσαλονίκη.

Πόσο εύκολο είναι για έναν αγοραστή να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία για μια αγορά ακινήτου αν δεν είναι Ελληνας;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την μείωση της γραφειοκρατίας για την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα, αλλά θεωρούμε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα. Δύο από τα πιο σημαντικά είναι η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου και η πλατφόρμα e-Μεταβίβαση, που αποσκοπούν στην μείωση του χρόνου αγοραπωλησίας και μεταβίβασης ενός ακινήτου.
Ο χρόνος ολοκλήρωσης της αγοράς ενός ακινήτου στην Ελλάδα μπορεί να κυμανθεί από μερικές εβδομάδες μέχρι πολλούς μήνες. Μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζεται στην έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών για μια αγορά και μεταβίβαση ακινήτου.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία ένας αγοραστής, αν δεν είναι Έλληνας (αλλά και για τους Έλληνες!) είναι να αναθέσει σε επαγγελματίες του χώρου την όλη διαδικασία, δηλαδή σε ένα δικηγόρο, έναν πολιτικό μηχανικό και ένα συμβολαιογράφο. Σημαντική βοήθεια προσφέρουν σήμερα και οι επαγγελματίες μεσίτες οι οποίοι πέραν από την υποστήριξη στην έρευση του κατάλληλου ακινήτου μπορούν να συντονίσουν όλες τις πιο πάνω ενέργειες και να διευκολύνουν τον αγοραστή.
Σίγουρα με την πιο πάνω ανάθεση σε επαγγελματίες θα μειωθεί τουλάχιστον το άγχος και τα «τρεχάματα» που έχει μια αγορά ακινήτου σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.