Θύμα ψηφιακής απάτης έπεσε η Δήμαρχος του Βερολίνου, Φραντσίσκα Γκίφαϊ, η οποία, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον δήμαρχο του Κιέβου διαπίστωσε ότι ο συνομιλητής της δεν ήταν πραγματικό πρόσωπο, αλλά προϊόν της τεχνολογίας «deep fake».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Γερουσίας του Βερολίνου Λίζα Φρέριχς, η Γκίφαϊ άρχισε να αμφιβάλει για την πραγματική ταυτότητα του συνομιλητή της, όταν οι ερωτήσεις του έγιναν παράξενες. Στην αρχή, εξήγησε η Φρέριχς, όλα έμοιαζαν φυσιολογικά, με τον Βιτάλι Κλίτσκο να ενδιαφέρεται για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων από το Βερολίνο, όπως θα αναμενόταν.
Στη συνέχεια, βέβαια, τέθηκαν κάποια ζητήματα που έκαναν τη δήμαρχο να υποψιαστεί.
Μία ερώτηση αφορούσε υποτιθέμενη συνομιλία του δημάρχου του Κιέβου με τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Βερολίνο, ‘Αντριι Μέλνικ, κατά την οποία ο πρώην πυγμάχος ρωτούσε τον διπλωμάτη πώς αντιμετωπίζει η Γερμανία το γεγονός ότι τόσοι Ουκρανοί επιδιώκουν να εξασφαλίσουν γερμανικά κοινωνικά επιδόματα με παράνομο τρόπο.
Ακόμη, ο Ουκρανός δήμαρχος ζήτησε από την Γκίφαϊ να ωθήσει τους νεαρούς Ουκρανούς άνδρες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν.
Το πιο χαρακτηριστικό, ωστόσο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Γερουσίας, ήταν ότι ο υποτιθέμενος Βιτάλι Κλίτσκο ρωτούσε αν το Βερολίνο θα μπορούσε να βοηθήσει προκειμένου να αποκτήσει και το Κίεβο μια «παρέλαση υπερηφάνειας».
«Λόγω του πολέμου, αυτό ήταν κάτι παραπάνω από περίεργο. Προφανώς έχουμε να κάνουμε με deep fake», δήλωσε η κα. Φρέριχς.
Ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο ‘Αντριι Μέλνικ επιβεβαίωσε πριν από λίγη ώρα ότι ο κ. Κλίτσκο δεν είχε σήμερα επικοινωνία με την κυρία Γκίφαϊ.
«Δυστυχώς είναι μέρος της πραγματικότητας ότι ο πόλεμος διεξάγεται με κάθε μέσο – και διαδικτυακά, προκειμένου με ψηφιακές μεθόδους να υπονομεύσουμε την εμπιστοσύνη και να δυσφημίσουμε τους εταίρους και συμμάχους της Ουκρανίας», δήλωσε η δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.