Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

FAZ: «Μια μακριά κόκκινη γραμμή για τον Putin»

 «Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει σημαντικές στρατηγικές συνέπειες»

Το άρθρο του Nikolaus Busse, υπεύθυνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρεται στην επικείμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αν και το θέμα δεν φαίνεται να έχει διευθετηθεί, δεδομένων των αντιρρήσεων του Τούρκου Προέδρου Erdogan και των αξιώσεών του ως προς το Κουρδικό, καθώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να αποκομίσει οφέλη για την Τουρκία σε εδάφη που δεν έχουν σχέση με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς βορρά.

Όλες οι πλευρές, πάντως, από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Μόσχα, προετοιμάζονται για την ένταξη των δύο χωρών, που θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη στρατηγική κατάσταση στη Β. Ευρώπη, όπως σχολιάζει ο Ν. Busse. Στη συνέχεια εξηγεί ότι η Σουηδία και η Φινλανδία διαθέτουν σύγχρονες και καλά εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις και συνεπεία της μακρόχρονης ουδετερότητάς τους δεν παραμέλησαν ποτέ την άμυνά τους όσο η Γερμανία ή άλλες δυτικές χώρες. Επομένως, από στρατηγικής άποψης το ΝΑΤΟ με την ένταξη των δύο χωρών ενισχύει την ικανότητα άμυνάς του σε μια περιοχή που εδώ και χρόνια θεωρούνταν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό πεδίο σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Όταν οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα είναι πλέον μέλη του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία θα διαθέτει επιπρόσθετες γραμμές ανεφοδιασμού από αέρος και δια θαλάσσης, που θα είναι συντομότερες από ό,τι από την Πολωνία ή τη Γερμανία. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ θα καταστεί η κυρίαρχη ναυτική δύναμη στην περιοχή και η θάλασσα της Βαλτικής θα είναι επί της ουσίας θάλασσα του ΝΑΤΟ, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Περαιτέρω αναφέρει ότι με την ένταξη της Φινλανδίας επιμηκύνονται τα σύνορα της Συμμαχίας με τη Ρωσία κατά 1340 χμ, κάτι που πιθανόν να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της αποτροπής, καθώς διευρύνεται το μέτωπο σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας σε νατοϊκό έδαφος. «Η κόκκινη γραμμή που τραβά η Συμμαχία στον Putin θα εκτείνεται προσεχώς σε όλη την Ευρώπη, από το Βόρειο Ακρωτήριο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα», σημειώνει το άρθρο, μεταξύ άλλων. Προσθέτει, τέλος, ότι το ΝΑΤΟ θα αποκτήσει επίσης μεγαλύτερη βαρύτητα στο Αρκτικό Συμβούλιο, καθώς είναι μέλη του τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία, όπως επίσης και η Ρωσία. Με την κλιματική αλλαγή αυξάνεται η σημασία της περιοχής και διευκολύνεται η πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής, καταλήγει το άρθρο του N. Busse.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.