Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει σε διψήφιο αριθμό και οι Έλληνες ιδρώνουν στα γραφεία τους. Όμως αντιμετωπίζουν την κατάσταση ψύχραιμα. Γιατί η οικονομία αναπτύσσεται και η ελπίδα μεγαλώνει».
Η ανταπόκριση του Christian Schubert από την Αθήνα επιχειρεί να σκιαγραφήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των πολιτών σε συνάρτηση και με το κοινωνικό-πολιτικό τοπίο της χώρας, ενσωματώνοντας στην αφήγησή του, μεταξύ άλλων, και μαρτυρίες Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως ο Δ. Βέττας που έχει εταιρεία κατασκευής καμπανών με μεγαλύτερό του πελάτη την Εκκλησία, ο οποίος εξηγεί τις δυσκολίες επιβίωσης μιας οικογένειας ακόμη κι όταν διαθέτει ιδιόκτητη επιχείρηση και σταθερό μισθό από μόνιμη εργασία, αλλά δείχνει τελικά ικανοποιημένος και για το γεγονός ότι τα καταφέρνουν παρά τις αντιξοότητες, ή ο Κ. Δημάδης που διατηρεί στο Ναύπλιο την εταιρεία περιηγήσεων με σκάφος «Nafplio4sail» και έχει καταφέρει να πενταπλασιάσει μέσα σε ένα χρόνο τα σκάφη του, όπως δηλώνει.
Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, δηλώσεις της πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και νυν υπεύθυνης του Οικονομικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση απλώς δεν έχει τις απαντήσεις για το αυξανόμενο κόστος ζωής» και «ο κόσμος δεν αντέχει πλέον». «Πράγματι, δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβει κανείς πώς τα βγάζουν πέρα οι άνθρωποι στην Ελλάδα. Οι τιμές είναι σε γενικές γραμμές χαμηλότερες από ό,τι στη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Ιταλία, αλλά τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός έφτασε στο 12% – έναντι 8,6% για τη ζώνη του ευρώ. Οι μισθοί είναι χαμηλοί: ο κατώτατος μισθός, τον οποίο η κυβέρνηση αύξησε φέτος κατά 50 ευρώ, είναι 713 ευρώ μεικτά το μήνα για μια εβδομάδα σαράντα ωρών, δηλαδή λιγότερο από 5 ευρώ την ώρα. Ο μέσος μισθός δεν φτάνει τα 1000 ευρώ», διαπιστώνει ο αρθρογράφος, παραθέτοντας καταγγελία του Προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου ότι μόνο το ¼ των απασχολούμενων καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, ενώ σημειώνεται ότι δύσκολα ανταπεξέρχονται οι πολίτες στις απαιτήσεις των ενοικίων των 700-800 ευρώ τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει άλλο δίκτυο κοινωνικής στήριξης εκτός από την οικογένεια.
«Το αριστερό κόμμα της Αχτσιόγλου ζητά διεξαγωγή εκλογών από τον Δεκέμβριο, αλλά η φιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται απρόθυμη να συντομεύσει τη θητεία της, η οποία ολοκληρώνεται την ερχόμενη άνοιξη», επισημαίνει η ανταπόκριση και συμπληρώνει ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η «Νέα Δημοκρατία» εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, εξηγώντας: «Γιατί δεν υπάρχει μόνο η ταλαιπωρημένη Ελλάδα που έχει βιώσει εδώ και μία 15ετία μια οικονομική κρίση, μια κρίση εθνικού χρέους με σκληρή πολιτική λιτότητας -από την οποία όμως τώρα η χώρα απελευθερώνεται. Υπάρχει και η ανθεκτική Ελλάδα με το βλέμμα στο μέλλον παρά τις νέες προκλήσεις».
Σχετικά με την επιβίωση των επιχειρήσεων στο ελληνικό περιβάλλον παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, το άρθρο μεταφέρει τη θέση του επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Νίκου Βέττα, σύμφωνα με τον οποίο «οι Έλληνες έχουν στο DNA τους την επιχειρηματικότητα» και υπάρχει μεγάλη δυναμική στην ελληνική αγορά, αλλά υφίσταται έλλειψη μεταποιητικής βιομηχανίας με μεγαλύτερη παραγωγικότητα και πολλές μικρές εταιρείες λειτουργούν ως οικογενειακές χωρίς επιχειρηματικό τρόπο διοίκησης και καινοτομία. Παράλληλα, η ανεργία έχει μειωθεί και η οικονομική πολιτική οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση και στηρίζει την οικονομία, λέει ο Βέττας, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον ανταγωνισμό και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.
«Το IOBE εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει ανάπτυξη 3,5-4% φέτος, εάν ο κορωνοϊός δεν χτυπήσει ξανά ανελέητα και οι συνέπειες του πολέμου δεν ξεφύγουν από τον έλεγχο», επισημαίνεται στη συνέχεια και σημειώνεται ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να φτάσουν φέτος το επίπεδο του έτους ρεκόρ του 2019 ή ακόμη και να ξεπεράσουν, ενώ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας τονίζει ότι η Αθήνα και τα νησιά είναι γεμάτα από τουρίστες, κάτι που διαπιστώνεται από την ανέγερση νέων ξενοδοχείων και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δηλώνει: «Όλες οι κρίσεις που περάσαμε μας έκαναν πιο ανθεκτικούς. Ίσως έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ωριμότητας τώρα», κάτι που έχει και πολιτική σημασία, όπως διευκρινίζει ο Schubert: «Γιατί η Ελλάδα βίωσε την Τρόικα και τη λιτότητα και μετά τον λαϊκισμό υπό την αριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ, που αργότερα -και υπό την πίεση του εξωτερικού- ακολούθησε μια πιο ρεαλιστική πορεία. Τώρα πολλοί Έλληνες φαίνεται να προτιμούν μια κυβέρνηση που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Η απόρριψη των ελίτ φαίνεται επίσης να έχει ξεπεραστεί. Ο Μητσοτάκης είναι γιος πρώην πρωθυπουργού, σπούδασε στο Στάνφορντ, εργάστηκε στη McKinsey και ήταν διευθυντής τράπεζας». «Και όμως είναι αποδεκτός από τον κόσμο», συμπεραίνει το άρθρο, το οποίο στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση του ανταγωνισμού μέσω φορολογικών περικοπών αλλά και την παροχή οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών δυσκολιών, υπενθυμίζοντας παρόλα αυτά τους κινδύνους που ελλοχεύουν ενόψει του επώδυνου πληθωρισμού και των δύσκολων ζητημάτων στον τομέα της ενέργειας, και καταλήγει: «Υπάρχουν ελάχιστα σημάδια πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης. Το κεντροαριστερό κόμμα ΠΑΣΟΚ κερδίζει αυτή τη στιγμή δυναμική. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρείται πλέον τόσο ριζοσπαστικός όσο παλιά. Υπάρχει πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα; Αντίθετα, λέει ο Άξελ Πατέλης, ο σημαντικότερος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης: “Σήμερα επικρατεί πολιτική σταθερότητα. Πριν από άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει δοκιμάσει τον λαϊκισμό και τον πολιτικό κατακερματισμό. Τώρα η χώρα τους απορρίπτει”.
Παραμένουν μεγάλες προκλήσεις. Στα χρόνια της κρίσης, οι επενδύσεις μειώθηκαν σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, τα δισεκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει τώρα να βοηθήσουν. Το εθνικό χρέος είναι μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ. Όμως οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι ευνοϊκές γιατί η Ευρώπη έσωσε τη χώρα με τέτοιο τρόπο που πληρώνει μόνο χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αισιόδοξοι είναι και οι οίκοι αξιολόγησης. Έτσι πήρε μπρος Ελλάδα. Κάποιες νεοφυείς εταιρείες έχουν εμφανιστεί και μεγάλοι ξένοι επενδυτές έρχονται στη χώρα. Η χώρα χάνει πλέον λιγότερα ταλέντα μέσω της μετανάστευσης από ό,τι στο παρελθόν. Μια εντατικοποιημένη ψηφιοποίηση από την κυβέρνηση αποδίδει καρπούς. Και λόγω της θέσης της, η χώρα προσπαθεί να καθιερωθεί ως ενεργειακός κόμβος της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο μέλλον. Τουλάχιστον οι εκπρόσωποι των μεγάλων εταιρειών είναι ικανοποιημένοι: “Έχουμε εκπλαγεί θετικά από το πόσα έχουν συμβεί εδώ τα τελευταία χρόνια”, λέει ικανοποιημένος ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Παπαλεξόπουλος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.