ΔΕΛΙΤΟ ΤΥΠΟΥ : Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας’ Γιάννη Χρυσουλάκη στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη για τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Ground Zero
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη (2-6 Ιουλίου 2022), όπου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero και είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σημαντικές συναντήσεις με εκκλησιαστικούς και ομογενειακούς φορείς. Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα μετέφερε το μήνυμα της διαχρονικής στήριξης της Ελληνικής Πολιτείας και του Υπουργείου Εξωτερικών στο σημαντικό κεφάλαιο της Εκκλησίας της Αμερικής, η οποία, όπως τόνισε σε ομιλία του ο κ. Χρυσουλάκης, έχει παρουσιάσει μια αξιοθαύμαστη πορεία όλα αυτά τα 100 έτη του βίου της, συνεργαζόμενη στενά με όλους τους φορείς και τα ελληνοαμερικανικά σωματεία των ΗΠΑ, ενώ δίδει τη μαρτυρία της στους εκκλησιαστικούς και κοινωνικούς διαλόγους ανά την οικουμένη.
Ο Γενικός Γραμματέας συμμετείχε στην Αρχιερατική λειτουργία, στην Αγία Τριάδα Νέας Υόρκης για τον εορτασμό των 100 ετών από της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, και ακολούθως, πριν από τα επίσημα εγκαίνια, παρακολούθησε τον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος τελέστηκε σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και υπερηφάνειας για το νέο μας Εθνικό Ιερό μέσα στην καρδιά της Νέας Υόρκης στο Ground Zero, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος, Εμμανουήλ. Στην Ακολουθία του Εσπερινού παραβρέθηκαν πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος Gabriele G. Caccia, ο Επίσκοπος κ. Ειρηναίος, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, ο Επίσκοπος κ. Saba, της Γεωργιανής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια Αμερική, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Vicken Aykazian, της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης κ. Ζαχαρίας Νικόλοβος, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Συρίας Malankara και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου, κ. Πρόδρομος.
Σε μια ιστορική μέρα για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τους Ελληνορθοδόξους, ύστερα από 21 χρόνια, την 4η Ιουλίου, ο κ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στη λαμπρή Ακολουθία των εγκαινίων και του καθαγιασμού του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρου. Η ημέρα των εγκαινίων συνέπεσε με την ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, καθώς και με επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τη διεξαγωγή της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης. Η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αποτελούσε ένα μεγάλο στοίχημα για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Ομογένεια. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, η Πρέσβης της Ελλάδας στα Η.Ε., Μαρία Θεοφίλη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, ο κ. Χρυσουλάκης είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σειρά σημαντικών συναντήσεων με εξέχοντες ομογενείς, μεταξύ άλλων, με τον George Tzitzikos, τον Michael Psaros, τον Lou Katsos, τον Ύπατο Κυβερνήτη των AHEPANS, Jimmy Kokotas, την Κυβερνήτρια των Daughters of Penelope, Kathie Bizoukas, τον John Katsimatidis, τον Father Alex, τον Emm. Velivasakis, τον Jimmy Logothetis, τον Paul Kotrotsios, τον Nick Karakosta, τον Sava Tsivikos, τον Bill Mosaidis. Επίσης, με πολλούς Μητροπολίτες και κληρικούς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τον Παναμά, τη Λατινική Αμερική, και την Ελλάδα, με τους οποίους η Γενική Γραμματεία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας και στηρίζει το εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο τους.
Νωρίτερα
ο κ. Χρυσουλάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους Αγιογράφους του Ναού
του Αγίου Νικολάου στη
Νέα Υόρκη, προερχόμενους από το Άγιο Όρος, καθώς και με τον Καθηγούμενο της
Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, Γέροντα Αλέξιο Ξενοφωντινό. Όπως τόνισε, η Γενική
Γραμματεία βοήθησε, ως
όφειλε, στη μεταφορά των Αγιογραφιών με ταχύτητα και συνέπεια ώστε να
έχουν τοποθετηθεί έγκαιρα, πριν τα εγκαίνια.
Ο κ. Χρυσουλάκης συμμετείχε στα εγκαίνια της έκθεσης με ιστορικά ντοκουμέντα που οργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στη Νέα Υόρκη και της έκθεσης Εκκλησιαστικής Υποστήριξης με θρησκευτικά κειμήλια. Μιλώντας στα εγκαίνια, ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε ότι η Εκκλησία της Αμερικής αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις και ενωμένη, αποτελεί την κορωνίδα των επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου. Στην πορεία της αυτή, η Εκκλησία της Αμερικής έχει τη συνεχή στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία εκδηλώνεται ποικιλότροπα. Η Εκκλησία της Αμερικής βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Με την εμπειρία των 100 ετών της οργανωμένης Εκκλησίας και έχοντας καθιερωθεί στη συνείδηση της αμερικανικής κοινωνίας, είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται. Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχή εμβάθυνση των σχέσεων, σε συνεργασία με τις διπλωματικές Αρχές της χώρας μας στις ΗΠΑ, σε εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο και στην ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας με Θεολογικά και άλλα Ιδρύματα της Ομογένειας στις ΗΠΑ.
Ο Γενικός Γραμματέας συμμετείχε, επίσης, στις εργασίες της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στις οποίες παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Eric Adams. Όπως είχε τονίσει την ομιλία του ο κ. Χρυσουλάκης, οι εργασίες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιπροσώπων και παρατηρητών από τις ενορίες της Αμερικής, αποτελούν έναν θεσμό που υπερβαίνει τα 100 έτη συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στην Εκκλησία και τον Ελληνισμό της Αμερικής. Αποτελούν έναν θεσμό δημοκρατικό, στον οποίο εκπροσωπούνται περισσότερες από 500 ενορίες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή πιστών Ελληνοαμερικανών, αλλά και πιστών άλλων εθνοτήτων, ο οποίος διαμόρφωσε και διαμορφώνει την πορεία της Εκκλησίας της Αμερικής, αφού συζητά και αποφασίζει για όλα τα ζητήματα, εκτός όσων παραμένουν στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Εκκλησία της Αμερικής αγωνίζεται για ποιότητα ζωής όλων των Αμερικανών, εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και με την εμπειρία των 100 ετών της οργανωμένης Εκκλησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.