Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Γερμανία: Το τέλος του εισιτηρίου των 9 ευρώ στις μετακινήσεις

Σχόλιο ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ: Στη Γερμανία, από 1η Ιουνίου, όλοι οι πολίτες μπορούν να πραγματοποιούν απεριόριστες διαδρομές με όλα τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΜ (εκτός τα υπεραστικά τρένα), με μόλις εννέα ευρώ τον μήνα. 

Το μέτρο που είχε λάβει η κυβέρνηση που στόχευε στην ελάφρυνση του κόστους ζωής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την άνοδο των τιμών στα καύσιμα λήγει στις 31 Αυγούστου 

Το φθηνό εισιτήριο απεδείχθη εξαιρετικά δημοφιλές και αυτό γιατί αφενός ο πολίτης  "ένιωθε" στην καθημερινότητά του τη μείωση του κόστους αφετέρου απέκτησε ενδιαφέρον και για όσους δεν χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΜ (και λόγω κόστους).

Το κόστος του προγράμματος ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μια εκτενής μελέτη για τον οικονομικό αντίκτυπο του εισιτηρίου των 9 ευρώ θα είναι έτοιμη στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε τα παρακάτω πρώτα στοιχεια: 

Το 1/5 των Γερμανών χρησιμοποίησε πολλές φορές αυτό το διάστημα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για πρώτη φορά, χάρη στο εισιτήριο των 9 ευρώ. 

Σημειώθηκε, επίσης, αύξηση 42% στα σιδηροδρομικά ταξίδια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 . 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ δήλωσαν ότι η χρήση των ΜΜΜ οδήγησε σε μείωση 6-7% των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλη τη Γερμανία. Το πιο σημαντικό, πάντως, είναι ότι η μειωμένη τιμή του εισιτηρίου ξελάφρωσε πολύ το μπάτζετ των νοικοκυριών, αφού η μηνιαία κάρτα, που καλύπτει μόνο τα δρομολόγια στο κέντρο των μεγάλων πόλεων πλησιάζει -και σ άλλες πόλεις ξεπερνάει- τα 100 € μηνιαίως 

Βοήθησε, επίσης, στη μείωση του αυξανόμενου πληθωρισμού έως και 2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.

Θα υπάρχει συνέχεια ; Ποια τιμή είναι η κατάλληλη; 

Ενώ το εισιτήριο των 9 ευρώ της Γερμανίας πρόκειται να λήξει σε λίγες μέρες δημοσιεύματα βλέπουν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις.

Οι Πράσινοι προτείνουν μηνιαία κάρτα των 29 ευρώ για απεριόριστες διαδρομές στην κοντινή περιοχή διαβίωσης του κατόχου της και μηνιαία κάρτα 49 ευρώ για μεταφορές σε εθνικό επίπεδο. 

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ πρότεινε  εισιτήριο για το τρένο ενός ευρώ την ημέρα, στην περίπτωση της αγοράς ετήσιας κάρτας με 365 ευρώ. 

Η Ενωση Γερμανικών Εταιρειών Μεταφορών έκανε τη δική της πρόταση: ένα μηνιαίο εισιτήριο των 69 ευρώ που να ισχύει σε όλη τη χώρα.

Όπως και να έχει αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η επαναφορά των τιμών των εισιτηρίων όπως ήταν πριν τον Ιούνιο θα δυσκολέψει τα νοικοκυριά που από το Σεπτέμβριο θα πρέπει ούτως ή άλλως να αντιμετωπίσουν μια σειρά από επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.