Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

ARD: «Διακοπές των Ελλήνων: Όταν η ίδια σου η χώρα είναι πολύ ακριβή»

ARD - Tagesschau: «Η Ελλάδα είναι φέτος και πάλι δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός. Όμως, την ώρα που οι Γερμανοί απολαμβάνουν τον ήλιο στις ελληνικές παραλίες, πολλοί Έλληνες δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές στη χώρα τους»

Τα τελευταία χρόνια η Ράνια Καπώνη επισκέφτηκε κάποιες φορές στο νησί της Κω για διακοπές, καθώς εκεί μένουν συγγενείς της. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να πληρώσει μόνο για τα εισιτήρια του πλοίου. Όμως φέτος η 32χρονη από την Αθήνα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει ούτε αυτό: «Όλα έχουν γίνει πολύ ακριβότερα. Και τα εισιτήρια για το πλοίο και για τη διαμονή αποτελούν πολύ μεγάλο κόστος. Τα χρήματα που χρειάζεται ένας άνθρωπος μόνο για πέντε ημέρες διακοπών ξεπερνούν αμέσως τον προϋπολογισμό».

Οι τιμές των εισιτηρίων για τα πλοία, τα οποία αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μέσα μεταφοράς στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί ήδη τρεις φορές φέτος. Ένα εισιτήριο από την Αθήνα για το δημοφιλές κυκλαδίτικο νησί της Νάξου κόστιζε πέρυσι 39,50 Ευρώ. Φέτος τον Αύγουστο, οι ταξιδιώτες καλούνται να πληρώσουν 51,50 Ευρώ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και με τις τιμές στα ξενοδοχεία. Ωστόσο, οι τουρίστες από χώρες όπως η Γερμανία έχουν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα, λέει ο Μανώλης Τσακαλάκης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: «Υπογράψαμε τις συμφωνίες μας με τους tour operators για αυτή τη σεζόν τον περασμένο Μάιο και σύμφωνα με τις συμφωνίες αυτές θα διατηρήσουμε σταθερές τις τιμές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου». Κατά τον Τσακαλάκη, οι τιμές που συμφωνήθηκαν ισχύουν από το 2019: «Όποιος κάνει κράτηση μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου θα έχει αυτές τις τιμές».

Ωστόσο, όσοι κάνουν κράτηση για το ταξίδι τους μεμονωμένα, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, πρέπει γενικά να υπολογίζουν με τουλάχιστον 30% υψηλότερο κόστος απ’ ό,τι πέρυσι.

Παρά το γεγονός ότι εργάζεται σε θέση πλήρους απασχόλησης σε ασφαλιστική εταιρεία, οι τιμές είναι απλώς πολύ ακριβές για τη Ράνια. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ίδια είναι πολύ ευχαριστημένη από οικονομικής άποψης: «Ο μισθός μου είναι γύρω στα 700 με 800 ευρώ καθαρά, ανάλογα με το πόσες υπερωρίες εργάζομαι». Η ίδια πιστεύει ότι είναι ένας λογικός μισθός: «Δουλεύω πέντε μέρες και μάλιστα έχω δύο ημέρες ελεύθερες, τις οποίες δεν τα είχα ποτέ σε προηγούμενές μου δουλειές».

Ο μηνιαίος καθαρός κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι 613 ευρώ, ο μέσος μισθός είναι 1.186 Ευρώ. Με πληθωρισμό άνω του 11%, εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας και ανοδικές τάσεις στην Κτηματαγορά, ειδικά σε μητροπολιτικές περιοχές όπως η Αθήνα, πολλοί άνθρωποι φτάνουν στα όριά τους από οικονομικής απόψεως.

Θα πρέπει όμως να αξιοποιήσει κανείς όσο το δυνατόν περισσότερο τις υπάρχουσες συνθήκες, λέει η Ράνια: «Ή θα πρέπει κανείς να βρει κάτι κοντά στην Αθήνα, ή να πάει σε συγγενείς ή σε κάποιον φίλο. Ή απλά να μείνει στην Αθήνα και πείσει τον εαυτό του για το πόσο όμορφη είναι η Αθήνα τον Αύγουστο». Η ίδια θα επισκεφθεί τους γονείς της που μένουν εκτός Αθηνών, ώστε να φύγει τουλάχιστον από την πόλη για μερικές ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.