Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ

Του Μηνά Ταυλαρίδη 

Με τον όρο Άνοιξη της Πράγας χαρακτηρίζονται οι προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας υπό την ηγεσία του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού στη χώρα το 1968. 

Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες συνδιαμορφώθηκαν και ενισχύθηκαν από τη ραγδαία ανάπτυξη του κριτικού πνεύματος στην τσεχοσλοβακική κοινή γνώμη εκείνη την περίοδο.

Η Άνοιξη της Πράγας έμεινε στην ιστορία να συμβολίζει δύο ιστορικά φαινόμενα: το πείραμα της εγκαθίδρυσης ενός «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο»,  αλλά και το γεγονός ότι καταπνίγηκε αυτό το πείραμα στις 21 Αυγούστου 1968 με την εισβολή των τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Τα γεγονότα της Πράγας, εντάσσονται σε μια περίοδο γενικότερου αναβρασμού την περίοδο εκείνη, προεξέχοντος του Μάη του '68 στη Γαλλία, των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με ότι αυτός συμβόλιζε. Και για εμάς στην Ελλάδα μας έδωσαν την δυνατότητα να σκεφτούμε ότι κι εμείς στην Χώρα μας που βρισκόταν κάτω από τον ζυγό της φασιστικής χούντας μπορούμε να οργανώσουμε την αντίδραση μας και τελικά να εξεγερθούμε ενάντια στο καθεστώς των συνταγματαρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.