Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Να παγώσεις στη Γερμανία ή να "ξεχειμωνιάσεις" στο Νότο ;

Το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού στοχεύει να έρθουν τον χειμώνα συνταξιούχοι από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη προκειμένου να αποφύγουν τα μεγάλα κόστη της ενεργειακής κρίσης.

Σε σημερινό άρθρο της η εφημερίδα DIE WELT επισημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος 

«Είναι πιο φθηνά να περάσει κανείς το χειμώνα στο Νότο από το να θερμανθεί στο σπίτι;»

 «Οι ακριβές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στη Γερμανία ελκύουν συνταξιούχους και home office-εργαζόμενους στον ηλιόλουστο Νότο. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι προετοιμασμένοι γι' αυτό και διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα προσφορών για τους μακροχρόνιους παραθεριστές. Δυνατότητα διαμονής με λίγο πάνω από δέκα ευρώ την ημέρα.»

 «Να παγώσεις στη Γερμανία ή να "ξεχειμωνιάσεις" στο Νότο: Το σύνθημα των μακροχρόνιων διακοπών -γνωστές πλέον και ως long-stay- έχει αποκτήσει νέα απήχηση μετά την εκρηκτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου», αναφέρει το ρεπορτάζ του ταξιδιωτικού συντάκτη Hans-Werner Rodrian στη WELT, που ερευνά πόσο το λιγότερο πρέπει να πληρώσει κανείς για τρεις μήνες παραμονής στο Νότο.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων Türsab, Firuz Baglikaya, αναμένει φέτος πέντε εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην κατηγορία των «ενεργειακών παραθεριστών». Οι συνταξιούχοι στη Γερμανία αποτελούν σημαντική οικονομική ομάδα-στόχο για την τουρκική τουριστική βιομηχανία. Αυτή τη στιγμή είναι επείγουσα ανάγκη, διότι οι Ρώσοι και Ουκρανοί παραθεριστές απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό.

«Η Ελλάδα κυνηγά επίσης τους Γερμανούς συνταξιούχους», αναφέρει το δημοσίευμα. Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, απευθύνει κάλεσμα: «Για εμάς τους Έλληνες είναι μεγάλη χαρά να υποδεχόμαστε τους Γερμανούς συνταξιούχους που θέλουν να ζήσουν έναν "μεσογειακό χειμώνα" με ελληνική φιλοξενία, ήπιο καιρό και ποιοτικές υπηρεσίες». Μόνο στο νησί της Κρήτης υπάρχουν 14 υποκαταστήματα Lidl και Γερμανοί γιατροί. Ο Yπουργός Κικίλιας λέει: «Θα σας περιμένουμε εδώ».

Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα για τους λάτρεις της Ελλάδας, το οποίο επισημαίνει η Petra Möhle: «Φυσικά, οι παραθεριστές μπορούν να κάνουν μακροχρόνιες διακοπές στην Ελλάδα», αναφέρει η εκπρόσωπος της FTI, του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού στη Γερμανία. «Αλλά δεν μπορεί να „ξεχειμωνιάσει“ κανείς στα ξενοδοχεία των ελληνικών νησιών, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι κλειστές κατά τους κρύους μήνες». Και οι πτήσεις τσάρτερ δεν ξεκινούν ξανά πριν από τον Μάρτιο.

Τα ξενοδοχεία στην Τουρκία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση για να περάσει κανείς εκεί το χειμώνα. Το FTI προσφέρει εκεί περισσότερες από 20 επιλογές long-stay διαμονής: από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023 με περισσότερες από 90 διανυκτερεύσεις σε θέρετρο τεσσάρων αστέρων, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων και γευμάτων all inclusive από 2.640 Ευρώ - δηλαδή λιγότερο από 30 Ευρώ την ημέρα.

Η Τυνησία είναι ακόμα πιο φθηνή, προσφέροντας τρεις μήνες all-inclusive, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων, από μόλις 1800 ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί σε 20 ευρώ ανά άτομο την ημέρα.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Neckermann και ο νέος του ιδιοκτήτης Anex, κάνουν λόγο για «αυξανόμενο ενδιαφέρον» για μακροχρόνιες διακοπές στην Τουρκία ενόψει του χειμώνα. Πρόσθετα κίνητρα θα δοθούν με εκπτώσεις έγκαιρης κράτησης έως και 50% επί της τιμής του ξενοδοχείου.

Και στην Öger Tours, αδελφή εταιρεία της Neckermann, περίπου 100 ξενοδοχεία στην τουρκική Ριβιέρα προσφέρουν συνολικά έκπτωση 10% για μακροχρόνια διαμονή 21 ημερών και άνω, ενώ ορισμένα προσφέρουν επίσης εκπτώσεις για ηλικιωμένους. Για μια διαμονή οκτώ εβδομάδων, ένα καλό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με ημιδιατροφή κοστίζει μόλις 22 ευρώ την ημέρα, διαφημίζει ο υπεύθυνος προϊόντων της Öger-Tours, AltanTarakci.

Παράλληλα, ταξιδιωτικοί όμιλοι όπως η Dertour και οι αδελφέςε ταιρείες τηςJahn Reisen, ITS και Meiers Weltreisen διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα προσφορών από την Πορτογαλία, τα Κανάρια Νησιά έωςτην Ταϊλάνδη. Για τον ανταγωνιστικό όμιλο Schauinsland-Reisen στόχος είναι η Τυνησία, προσφέροντας μακροχρόνια διαμονή σε χαμηλή τιμή. Ακόμα χαμηλότερη προσφορά βρίσκει κανείς από την Alanya στην Τουρκία: Για 90 ημέρες στο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων «Artemis Princess» από τις 20 Νοεμβρίου πληρώνει κανείς σε supereconomy δωμάτιο με πρωινό και αεροπορικά εισιτήρια από 829 ευρώ το άτομο. Αυτό είναι μόλις 10,36 ευρώ την ημέρα.

Οι κρουαζιέρες είναι επίσης μία δυνατότητα για να περάσει κανείς το χειμώνα του, αλλά όχι η πιο οικονομική. Για παράδειγμα, μια κρουαζιέρα 117 ημερών με το Aida Sol κοστίζει τουλάχιστον 13. 500 ευρώ ανά άτομο.

Επισημαίνεται ότι το δημοσίευμα συνοδεύεται από βίντεο που αναφέρει τα ακόλουθα: «Ήλιος, παραλία και θάλασσα: Έτσι θα μπορούσαν να περάσουν την κρύα εποχή του χρόνου οι Γερμανοί συνταξιούχοι, αν ακολουθήσουν την πρόταση του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού.

Οι αντιδράσεις στο Διαδίκτυο ήταν από οργισμένες έως χιουμοριστικές: "Οι χρεωκοπημένοι Έλληνες μας προτείνουν να περάσουμε τον κρύο χειμώνα στη ζεστή Ελλάδα. Η Γερμανία γελοιοποιείται διεθνώς", "Είναι τόσο ευγενικό από πλευράς της Ελλάδας ότι μας προτείνουν να ξεχειμωνιάσουμε εκεί", "Αυτή είναι πραγματική φιλοξενία και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μία άλλη κυβέρνηση νοιάζεται για εμάς, γιατί η δική μας παραείναι ανίκανη. Ζήτω η Ελλάδα!", "Άριστη ιδέα του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού! Όλοι οι συνταξιούχοι από τη Γερμανία να πάνε το χειμώνα στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα καθυστερούμε στα ταμεία των σούπερ μάρκετ στη Γερμανία".

Τα έξοδα διαβίωσης στην Ελλάδα είναι σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα απ’ ό,τι στη Γερμανία. Σε περιοχές που δεν αποτελούν προπύργια του Τουρισμού μπορεί να βρει κανείς δυάρι διαμέρισμα από μόλις 300 ευρώ το μήνα, ο καφές κοστίζει από 1,5 ευρώ και το ένα κιλό πατάτες κοστίζει 80 σεντ.

Ακόμα και αν η πρόταση μπορεί να μοιάζει καταρχήν ελκυστική για ορισμένους, στην Ελλάδα τον Ιανουάριο οι θερμοκρασίες δεν είναι καλοκαιρινές. Θα πρέπει κανείς να υπολογίζει σε θερμοκρασία κατά μέσο όρο 9,5 βαθμών Κελσίου. Επιπλέον, στα περισσότερα διαμερίσματα δεν υπάρχει θέρμανση. Και αν υπάρχει, τότε θα λειτουργεί με ρεύμα. Αυτό μπορεί να αποβεί ακριβή λύση. Κάποιοι μπορεί τελικά να θελήσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους με την καλή μόνωση στη Γερμανία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.