Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

ΕΕ: Από σήμερα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

WELT: «Από σήμερα στόχος της ΕΕ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο - Έτσι σχεδιάζει η Ευρώπη να κάνει οικονομία»

«Ο στόχος της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% τέθηκε σε ισχύ από σήμερα. Ωστόσο, μια επισκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί δείχνει ότι δεν θέλουν όλες οι χώρες να τον υλοποιήσουν με συνέπεια. Ορισμένες χώρες δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη μέτρα»

Λιγότερη ώρα στο μπάνιο, λιγότερος φωτισμός, περισσότερη ζέστη στο γραφείο: Με μέτρα όπως αυτά, οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες, προκειμένου να προετοιμαστούν για μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η πιθανή διακοπή των παραδόσεων αερίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, μια επισκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί δείχνει ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει κανένα μέτρο για την υλοποίηση του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ για το φυσικό αέριο.

Το Σχέδιο τέθηκε σήμερα σε ισχύ και ορίζει ότι τα 27 κράτη-μέλη θα μειώσουν οικειοθελώς από τις αρχές Αυγούστου έως τα τέλη Μαρτίου 2023 την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση των τελευταίων πέντε ετών. Εάν αυτό δεν αποδειχθεί αρκετό, είναι δυνατόν να τεθούν σε ισχύ δεσμευτικοί στόχοι.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος η Γερμανία, η οποία εξαρτάται ιδιαίτερα από το ρωσικό αέριο, θα πρέπει να επιτύχει περισσότερο από το συμφωνηθέν 15%. «Βλέπουμε εδώ για τη Γερμανία να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για εξοικονόμηση», αναφέρει το Υπουργείο. Προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο, ένα εργοστάσιο θα παράγει από τα τέλη Ιουλίου και πάλι Ηλεκτρική Ενέργεια με χρήση άνθρακα. Το εργοστάσιο συντηρείτο τα τελευταία χρόνια μόνο για αξιοποίηση σε περίπτωση ανάγκης. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το ίδιο θα γίνει και με άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και σταθμών που χρησιμοποιούν λιγνίτη. Η κυβέρνηση ετοίμασε και καμπάνια, με την οποία επιδιώκει να παρακινήσει τους πολίτες να εξοικονομήσουν Ενέργεια.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και την εξοικονόμηση Ενέργειας στα δημόσια κτίρια, στα οποία δεν θα θερμαίνονται πλέον χώροι που χρησιμοποιούνται μόνο σποραδικά, όπως διάδρομοι ή φουαγιέ. Για τα συστήματα θέρμανσης με τη χρήση φυσικού αερίου σε κτίρια κατοικιών προβλέπεται να υπάρξει υποχρεωτικός έλεγχος, για παράδειγμα για τη μείωση της θέρμανσης τη νύχτα. Για τις επιχειρήσεις, η δυνατότητα να πωλούν αχρησιμοποίητες ποσότητες αερίου σε δημοπρασίες αναμένεται να προσφέρει κίνητρα για εξοικονόμηση Ενέργειας.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Klaus Müller, χαιρέτησε την έναρξη ισχύος του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ για το φυσικό αέριο. «Εάν όλες οι χώρες στην Ευρώπη εξοικονομήσουν φυσικό αέριο, αυτό είναι δυνατόν να σταθεροποιήσει τις τιμές, ίσως ακόμη και να τις μειώσει και να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο, προκειμένου να μπορέσουμε να περάσουμε καλά το φθινόπωρο και το χειμώνα», δήλωσε στο δημόσιο τ/σ ZDF. Ωστόσο, ο Müller τάχθηκε υπέρ της εξοικονόμησης της τάξης του 20% αντί του συμφωνηθέντος 15%, επειδή «αυτό χρειάζεται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων για να μπορέσουμε να περάσουμε καλά και αυτόν και τον επόμενο χειμώνα».

Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται πλέον στις Υπηρεσίες να κρατούν τις εγκαταστάσεις τους σε θερμοκρασίες κάτω από τους 26 βαθμούς, ενώ η χρήση του φωτισμού στους δρόμους θα περιοριστεί στο απολύτως απαραίτητο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το κράτος και κονδύλια της ΕΕ, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να αντικαταστήσουν παλαιά κλιματιστικά και ψυγεία με νέες συσκευές που εξοικονομούν Ενέργεια. Επιπλέον, ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με χρήση λιγνίτη θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου, ενώ άλλοι σταθμοί θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με τη χρήση πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.