Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

DW: «Τουρισμός: Σεζόν-ρεκόρ στην Ελλάδα»

Deutsche Welle ( Κάκη Μπαλή) «Η Ελλάδα αναμένει έτος-ρεκόρ στον Τουρισμό: Με περισσότερους τουρίστες από το 2019, το έτος πριν ο κορωνοϊός παραλύσει τον κόσμο. Κι αυτό παρά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό»

Μετά από δώδεκα χρόνια οικονομικής κρίσης, δύο χρόνια πανδημίας κορωνοϊού και έξι μήνες πολέμου στην Ουκρανία, οι άνθρωποι στην Ελλάδα θέλουν επιτέλους να απολαύσουν και πάλι λίγες ξέγνοιαστες μέρες -προτού πιθανώς προσγειωθούν ξανά σε μια σκληρή πραγματικότητα. Την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, οι περισσότεροι Έλληνες βρίσκονται σε διακοπές και προσπαθούν να ξεκουραστούν ξεχνώντας για λίγο το σκάνδαλο των υποκλοπών, το προσφυγικό δράμα, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 11,6% τον Ιούλιο του 2022.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα ελπίζουν ολόψυχα ότι η τουριστική περίοδος θα συνεχίσει να κυλά όπως μέχρι τώρα. Η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταξιδιωτική βιομηχανία, η οποία στα καλά της χρόνια παράγει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας. Και το 2022 φαίνεται ότι θα είναι μια καλή χρονιά.

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναμένει μάλιστα περισσότερους επισκέπτες από το 2019, τη μέχρι τώρα χρονιά-ρεκόρ. Τότε, το έτος πριν από τον κορωνοϊό, 33 εκ. άνθρωποι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα. Τα έσοδα από τον Τουρισμό ανήλθαν το 2019 στα 18,2 δις Ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει για φέτος έσοδα περίπου 20 δις Ευρώ.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πολλά υποσχόμενα: Από τις αρχές Αυγούστου σχεδόν 1 εκ. τουρίστες φθάνουν στην Ελλάδα αεροπορικώς κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τον Κικίλια. Εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη ταξιδεύουν με αυτοκίνητο στο Βορρά της χώρας, οι περισσότεροι από τα Δυτικά Βαλκάνια. Τα πράγματα πήγαν εξίσου καλά τον Ιούλιο, ενώ και ο Ιούνιος ήταν ένας εξαιρετικά καλός μήνας με 3,5 εκ. ξένους επισκέπτες.

«Αν συνεχιστεί αυτό μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, τότε θα επιβιώσουμε τον ερχόμενο χειμώνα», λέει ο Παναγιώτης, διαχειριστής ενός μεγάλου beach bar στη Νάξο. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είχε σχεδόν τόσους επισκέπτες τον Ιούλιο του 2022 όσο και τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, ενώ ο Αύγουστος πηγαίνει μέχρι στιγμής ακόμα καλύτερα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο -και φυσικά δεν είναι φθηνό- το να βρεις κρεβάτι εκεί. Σε τουριστικά hotspots όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κως ή η Ρόδος κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο. Οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής που δεν έκαναν κράτηση εγκαίρως θα χρειαστούν το 2022 καλή τύχη και ένα γεμάτο πορτοφόλι για να βρουν δωμάτιο σε αυτά τα νησιά, ακόμη και στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Αύγουστος είναι όμως και η καλύτερη εποχή για να απολαύσει κανείς την Αθήνα, ειδικά το βράδυ. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την ελληνική μητρόπολη για τις εξοχικές τους κατοικίες. Γι’ αυτό και δεν παρατηρείται σχεδόν καθόλου μποτιλιάρισμα, ενώ και ο θόρυβος είναι λίγος για τα αθηναϊκά δεδομένα -και φυσικά μπορεί κανείς να βρει ελεύθερες θέσεις στα μπαρ, τις ταβέρνες και τις ταράτσες με θέα στην Ακρόπολη.

Σε πολλά ελληνικά νησιά, από την άλλη, οι παραλίες είναι γεμάτες κόσμο -μερικές φορές υπερβολικά πολύ κόσμο, και το ίδιο συμβαίνει και στα μπαρ και τις ταβέρνες. Αυτό είναι ιδανικό για τους τουρίστες που θέλουν να γιορτάσουν τις διακοπές τους. Αλλά και για όσους αναζητούν την ηρεμία υπάρχουν πολλές επιλογές σε λιγότερο επισκέψιμα νησιά ή στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας.

Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2022 υπάρχει τεράστια προσφορά σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Μετά από δύο χρόνια υποχρεωτικής διακοπής λόγω κορωνοϊού θα λάβουν χώρα αμέτρητες συναυλίες, ενώ στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου, των Φιλίππων, του Δίου, της Δωδώνης, της Σαμοθράκης και σε πολλά άλλα ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα θα παίζονται κάθε Σαββατοκύριακο παραστάσεις τραγωδιών, κωμωδίες και μοντέρνα έργα. Επίσης μπορεί κανείς να χορέψει στις πολλές μικρές λαϊκές εορτές σε διάφορα μέρη της χώρας.

Ούτε ο πόλεμος σε βάρος της Ουκρανίας δεν χάλασε τη διάθεση για διακοπές. Ακόμη και η απουσία των τουριστών από τη Ρωσία, οι οποίοι μέχρι το 2021 ήταν σημαντικοί για περιοχές όπως η Χαλκιδική και η Κρήτη, αντισταθμίστηκε από επισκέπτες από άλλες χώρες.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου 2022, οι περισσότεροι παραθεριστές στην Ελλάδα προέρχονταν από τη Μεγάλη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων όπως ο Boris Johnson. Σχεδόν ο ίδιος αριθμός τουριστών ταξίδεψε από τη Γερμανία, ενώ ακολούθησαν οι τουρίστες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Πολωνία. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν επίσης ότι τον Ιούνιο του 2022 σημειώθηκε σε σύγκριση με το 2019 αύξηση περίπου 50% στους επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τουριστική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα χρήματα κατά μέσο όρο από άλλους τουρίστες.

Οι μεγάλες εκπλήξεις του καλοκαιριού του 2022 στον ελληνικό Τουρισμό μέχρι στιγμής είναι: Πρώτον, δεν επικράτησε χάος στα ελληνικά αεροδρόμια. Δεύτερον, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δεν κατάφεραν να βρουν αρκετό προσωπικό, παρόλο που η ανεργία στη χώρα είναι πάνω από 12 τοις εκατό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), μία στις πέντε θέσεις εργασίας παρέμενε κενή -κυρίως επειδή οι συνθήκες εργασίας και οι δυνατότητες διαμονής για τους υποψήφιους υπαλλήλους είναι συχνά άθλιες.

Πολλοί Έλληνες πλέον προτιμούν να εργάζονται στον τουριστικό κλάδο στο εξωτερικό -ακόμα και στην εξωτική Ισλανδία. Εκεί βρίσκουν πιο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας και αμείβονται καλύτερα από την πατρίδα. Και τα χρήματα θα είναι αρκετά για τον χειμώνα που έρχεται –όταν δεν θα υπάρχουν πλέον θέσεις εργασίας στον Τουρισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.