Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

TAZ: «Ο φόβος της Ελλάδας μπροστά στο μήνα-κόλαση»

TAZ-Die Tageszeitung«Ο φόβος της Ελλάδας μπροστά στο μήνα-κόλαση»

«Ο Αύγουστος θεωρείται το αποκορύφωμα της ελληνικής αντιπυρικής περιόδου. Όμως ήδη διαφαίνεται ότι οι πυρκαγιές θα ξεκινούν νωρίτερα, θα είναι πιο συχνές και πιο καταστροφικές»

Είτε στην Ιτέα κοντά στους Δελφούς, στην Ηλεία στην Πελοπόννησο, στο Ρέθυμνο στην Κρήτη ή στην Πεντέλη κοντά στην Αθήνα: Ο αριθμός των πυρκαγιών αλλά και η έκταση της καμένης γης έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα κατά το πρώτο μισό της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου έως την τέλος Ιουλίου σε σύγκριση με τις μέσες τιμές κατά το χρονικό διάστημα 2006-2021. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Σύμφωνα με αυτό, συνολικά 21.303 στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα έως τις 30 Ιουλίου –σχεδόν τα διπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στις έξι μεγάλες δασικές πυρκαγιές τον Ιούλιο. Και η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στα μισά της αντιπυρικής περιόδου.

Εκτός αυτού, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών έχει σχεδόν διπλασιαστεί φέτος. Έως την 30η Ιουλίου, 40 δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα είχαν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του EFFIS. Την περίοδο 2006-2021 καταγράφονταν έως τα τέλη Ιουλίου κατά μέσο όρο 22 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών κατά το τρέχον έτος από τις αρχές της άνοιξης. Καταγράφονται αριθμοί που είναι ακόμη υψηλότεροι από τις απόλυτες μέγιστες τιμές κατά την περίοδο από το 2006 έως το 2021. Αυτό δείχνει ότι οι δασικές πυρκαγιές ξεσπούν ολοένα και νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Αυτό κάνει τους ειδικούς στην Αθήνα να ανησυχούν. Διότι ο μήνας Αύγουστος, όταν η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα συνήθως κορυφώνεται, έχει περάσει μόνο κατά το ήμισυ. Ο Αύγουστος θεωρείται ο «μήνας της κόλασης» στην Ελλάδα: Τον Αύγουστο του 2007 κάηκε η μισή Πελοπόννησος και δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο λόγος για την επικίνδυνη κατάσταση τον Αύγουστο είναι η διαρκής ξηρασία και τα μελτέμια, οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι που πνέουν αυτό το μήνα στην Ελλάδα με ένταση σε ορισμένες περιπτώσεις 12 Μποφόρ. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν τις πυρκαγιές στα δάση, τα οποία είναι ήδη ξερά λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα: Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, από τις 3 έως τις 11 Αυγούστου 2021, μια τεράστια δασική πυρκαγιά μαινόταν στη Βόρεια Εύβοια. Η κυβέρνηση στην Αθήνα υπό τον συντηρητικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κόμπαζε ότι η πυρκαγιά τουλάχιστον δεν στοίχισε ζωές. Η τρέχουσα στρατηγική του: Να εκκενώνει αμέσως χωριά και πόλεις, όταν πλησιάζει η φωτιά. Οι κάτοικοι καλούνται προληπτικά μέσω αυτόματου μηνύματος κειμένου στο smartphone τους να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή.

Αυτό είναι ένα πικρό μάθημα από την κόλαση φωτιάς στη μικρή παραλιακή πόλη Μάτι, όχι μακριά από την Αθήνα, η οποία ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018. Η φωτιά στο Μάτι έχει χαραχθεί βαθιά στη μνήμη των Ελλήνων. Μέσα σε λίγες ώρες, 103 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε την παραθεριστική περιοχή. Εκκένωση; Μέχρι τότε μια ξένη λέξη.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι συνέβαλε στο να καταψηφιστεί από τους Έλληνες στις εκλογές του Ιουλίου 2019 η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση υπό τον τότε Πρωθυπουργό και νυν αρχηγό της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Έκτοτε, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει δώσει ύψιστη προτεραιότητα στη διάσωση ζωών κατά την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ, η ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζει να υποφέρει από σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Η Ελλάδα έχει επί του παρόντος μόνο περίπου 15.000 πυροσβέστες (εξαιρουμένων των εθελοντών). Συγκριτικά αναφέρεται πως, σύμφωνα με την Ένωση Γερμανικών Πυροσβεστικών Σωμάτων, περίπου 69.800 άτομα στη Γερμανία εργάζονται επαγγελματικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ή σε ιδιωτικές πυροσβεστικές μονάδες. Αντίθετα, 50.000 αστυνομικοί υπηρετούν στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 500 αστυνομικοί για κάθε 100.000 κατοίκους. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι λίγο πάνω από τους 300.

Παρατηρητές συμφωνούν πως χωρίς τη βοήθεια καλά εξοπλισμένων πυροσβεστών δυνάμεων από το εξωτερικό, οι ετήσιες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα δύσκολα θα μπορούν να καταπολεμηθούν. Τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δεν καταγράφηκαν πυρκαγιές στην τόσο ταλαιπωρημένη Βόρεια Εύβοια. Οι επικριτές όμως τονίζουν: «Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Εδώ δεν υπάρχει τίποτε άλλο να καεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.