Frankfurter Allgemeine Zeitung «Ο Olaf Scholz υπόσχεται ταχεία μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας»
« ‘Δεν δίνω σημασία στις Κασσάνδρες’ / Συνέντευξη του Καγκελαρίου στη FAZ»
Ο Καγκελάριος Olaf Scholz παραχώρησε συνέντευξη στον εκδότη της εφημερίδας Berthold Kohler και τον πολιτικό συντάκτη Eckart Lohse, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε κυρίως η ενεργειακή κρίση συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Καγκελάριος δεν θεωρεί ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης θα προκληθούν «λαϊκές εξεγέρσεις» το φθινόπωρο και τον χειμώνα και μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν δίνει σημασία σε «τέτοιες Κασσάνδρες». Η Γερμανία είναι μια στιβαρή χώρα με σταθερή δημοκρατία, όπως τόνισε, επισημαίνοντας ότι «αν ως χώρα, ως έθνος, είμαστε ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο». Ο κ. Scholz αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων στήριξης των πολιτών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προβλέποντας ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν σε εβδομάδες και όχι σε μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε σε αυτό το θέμα αποφάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο Καγκελάριος προανήγγειλε και μια «σαφή ρύθμιση» για το πλαφόν στην τιμή της λεγόμενης βασικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αν και παρατήρησε ότι κάτι αντίστοιχο θα είναι δυσκολότερο για το φυσικό αέριο, που προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών στην παγκόσμια αγορά. Αιτιολόγησε το φρένο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λέγοντας ότι δόθηκε εκεί προτεραιότητα, διότι μπορεί να ρυθμιστεί σε εθνικό επίπεδο, αποτρέποντας τη μετακύλιση της αυξημένης τιμής του αερίου στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στη συνέντευξή του ο Καγκελάριος υπεραμύνθηκε του ειδικού τέλους για το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι έτσι διασφαλίζεται ότι το βάρος θα κατανεμηθεί σε όλους και δεν θα το επωμιστούν μόνο οι πάροχοι που έχουν συνάψει συμβόλαια με την Gazprom. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Olaf Scholz, θα είχε οδηγήσει σε «μια δραματική οικονομική κρίση στη Γερμανία», εφόσον οι πάροχοι θα έπρεπε να μετακυλίσουν στους πελάτες το υψηλότερο κόστος.
Ερωτηθείς γιατί η Γερμανία μέχρι στιγμής δεν έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης ή με μαχητικά αεροσκάφη, ο Καγκελάριος επεσήμανε ότι «υποστηρίζουμε την Ουκρανία με όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί». Παρατήρησε, πάντως, ότι «είναι σημαντικός κάποιος καταμερισμός εργασίας», καθώς η Γερμανία μπορεί να εστιάσει στην αεράμυνα και το πυροβολικό.
O Καγκελάριος επανέλαβε τη θέση που ανέπτυξε πρόσφατα στην ομιλία του στην Πράγα περί στενότερης συνεργασίας της Ε.Ε. σε εξοπλιστικά ζητήματα, ενώ υποστήριξε εκ νέου τη λήψη αποφάσεων με την αρχή της πλειοψηφίας αντί της ομοφωνίας σε ορισμένα πολιτικά θέματα. Ως προς τη μετανάστευση δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που χρειαζόμαστε τώρα επειγόντως είναι συμφωνίες με πολλές χώρες προέλευσης για νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Σε αντάλλαγμα αυτές οι χώρες θα πρέπει να αποδεχτούν ότι θα δέχονται πίσω όσους δεν μπορούν να παραμείνουν σε εμάς, χωρίς γραφειοκρατικές περιπλοκές».
Τέλος, αναφερόμενος στο πρόσφατο αίτημα της Πολωνίας για πολεμικές επανορθώσεις συνολικού ύψους 1,3 τρισ. ευρώ, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Όπως όλες οι προηγούμενες γερμανικές κυβερνήσεις μπορώ να επισημάνω ότι αυτό το ζήτημα έχει διευθετηθεί οριστικά με βάση το διεθνές δίκαιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.