Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

‘Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μετανάστευση για να μας ασκήσει πίεση

« ‘Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μετανάστευση για να μας ασκήσει πίεση»

«Η Κύπρος έχει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές της. Ωστόσο οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν εμπόδιο για τη γρήγορη μεταφορά αερίου, λέει η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Για αυτό ελπίζει στις καλές επαφές της Γερμανίας στην Άγκυρα»

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, παραχώρησε συνέντευξη στον συντάκτη εξωτερικών θεμάτων της εφημερίδας, Daniel-Dylan Böhmer, στην οποία αρχικά σημειώνει ότι η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο, ώστε το οικόπεδο «Αφροδίτη» να συνδεθεί με τις αιγυπτιακές υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου, αλλά ακόμα και για τη μεταφορά του αερίου μέσω της Αιγύπτου χρειάζεται χρόνος και θα είναι δύσκολο να μεταφερθεί αέριο νωρίτερα από το 2027, αν και η ανάγκη της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και διαφοροποίηση στις αλυσίδες ανεφοδιασμού, μπορεί να συμβάλει στο να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος. 

Η Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, και με την τεχνογνωσία της, αλλά και πολιτικά: «Ένα ουσιαστικό εμπόδιο είναι η διένεξη με την Τουρκία, οι εδαφικές της αξιώσεις και οι παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Και η Γερμανία έχει καλή σχέση με την Τουρκία. Το Βερολίνο θα μπορούσε μαζί με άλλους παίκτες να βοηθήσει στην επίλυση αυτής της διένεξης», δηλώνει στη Welt η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Όπως διευκρινίζει, η Γερμανία πάντοτε υποστήριζε την Κύπρο, αλλά για τη Γερμανία οι καλές σχέσεις με την Τουρκία ήταν επίσης πολύ σημαντικές, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και την Κύπρο, εφόσον η Γερμανία καταφέρει να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί σε κλίμα εμπιστοσύνης για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτή θα ήταν μια κατάσταση αμοιβαίου οφέλους για όλους, και την Τουρκία και την Κύπρο και την Ευρώπη, σχολιάζει η κα Δημητρίου, και θα βοηθούσε σε μια σειρά από θέματα, την ενέργεια, τη μετανάστευση και την πολιτική ασφαλείας. «Η Γερμανία μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Η Γερμανία έχει την επιρροή, τη θέση και τον ρόλο να πετύχει ένα αποτέλεσμα», όπως τονίζει.

Εν συνεχεία διευκρινίζει ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο, διότι οι ενέργειες της Τουρκίας επιδεινώνουν την κατάσταση στην περιοχή, αλλά για αυτό και θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να δημιουργήσουν και πάλι από κοινού ένα κλίμα, στο οποίο να είναι δυνατή η πρόοδος, όπως λέει. «Η Τουρκία μπορεί να συμμετάσχει σε ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο για την περιοχή μόνο αν σταματήσει να χρησιμοποιεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις προκλήσεις ως εργαλεία της πολιτικής της», δηλώνει η Αννίτα Δημητρίου. 

Ως προς το αν η Κύπρος είναι πρόθυμη να προβεί σε παραχωρήσεις, η Πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζει ότι η Λευκωσία έχει λάβει μέτρα ώστε οι Τουρκοκύπριοι να έχουν μερίδιο από τα μελλοντικά έσοδα της εξόρυξης του φυσικού αερίου, μόλις επιτευχθεί η λύση του κυπριακού προβλήματος. Η κα Δημητρίου επισημαίνει ότι η Κύπρος εδώ και περισσότερα από 48 χρόνια είναι διαιρεμένη και το βόρειο τμήμα του νησιού είναι κατειλημμένο από περισσότερους από 45.000 Τούρκους στρατιώτες, ενώ το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία κίνησης των Κυπρίων καταστρατηγείται. Αναφέρεται επίσης στην άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει τα στρατεύματά της και στην επιμονή της στη λύση των δύο κρατών, στην οποία αντιτίθεται η Λευκωσία, η οποία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. 

Κληθείσα να σχολιάσει το αίτημα της Ελλάδας να σταματήσει η Γερμανία να προμηθεύει με όπλα την Τουρκία, αλλά και τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών στην κατασκευή τουρκικού υποβρυχίου, η κα Δημητρίου συμφωνεί με την ελληνική θέση και τονίζει ότι αυτά τα όπλα μπορούν μόνο να αποσταθεροποιήσουν έτι περαιτέρω την ήδη κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Για αυτό και η ίδια καλεί το Βερολίνο να αποσύρει την έγκρισή του από αυτή τη συμφωνία. 

Ως προς τις μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Κύπρο μέσω του βόρειου τμήματος του νησιού, η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής υποστηρίζει ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας, προφανώς ως μέσο άσκησης πίεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, που, αναλογικά με τον πληθυσμό της, φιλοξενεί τους περισσότερους μετανάστες στην Ε.Ε. «Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε μόνοι μας σε αυτή την πρόκληση. Οι χώρες στον βορρά της Ε.Ε. πρέπει να αναλάβουν ευθύνη. Χρειαζόμαστε επιτέλους μια κοινή μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.», δηλώνει στη Welt η Αννίτα Δημητρίου. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων», σημειώνει ότι έχει τερματιστεί, ότι ερευνώνται οι υποθέσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν παρατυπίες και ανακαλείται η κυπριακή υπηκοότητα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και η εγγύηση για τους επενδυτές ότι η Κύπρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για επενδύσεις

Πηγή: DIE WELT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.