Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

DIE WELT : «Μόνο η Γερμανία παγώνει τον χειμώνα;»

«Εξοικονόμηση, εξοικονόμηση, εξοικονόμηση, και παρόλα αυτά μπορεί να μην επαρκούν τα ενεργειακά μας αποθέματα για να περάσουμε τον χειμώνα. Πώς έχουν προετοιμαστεί οι γείτονές μας»

 Στο πλαίσιο ευρύτερου αφιερώματος της εφημερίδας στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και στον τρόπο που αντιμετωπίζει η Γερμανία το ζήτημα, συνοψίζεται και η κατάσταση που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ελλάδα, Ελβετία).

Στο απόσπασμα σχετικά με την χώρα μας -που υπογράφει η ανταποκρίτρια Carolina Drütten- σημειώνεται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλά ελληνικά νοικοκυριά είχαν ήδη απενεργοποιήσει οριστικά την κεντρική τους θέρμανση, ενώ ενόψει και των υψηλών τιμών στην ενέργεια, η κυβέρνηση προετοιμάζει τη χώρα για έναν δύσκολο χειμώνα και πάλι. «Η Αθήνα επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών εδώ και μήνες και σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών Bruegel, τα μέτρα στήριξης ανέρχονται στο 3,7 τοις εκατό του ελληνικού ΑΕΠ -κορυφαίο ποσοστό στην ΕΕ», επισημαίνει η ανταποκρίτρια, συμπληρώνοντας: 

Προκειμένου να διασφαλίσει τον ανεφοδιασμό, η Ελλάδα έχει αναβάλει κατά πέντε χρόνια τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2023. Και την ίδια ώρα που οι Γερμανοί πρέπει να κάνουν πιο σύντομα ντους, η προτροπή προς τους Έλληνες είναι να ιδρώνουν, καθώς επί παραδείγματι δεν επιτρέπεται πλέον η ψύξη στους χώρους των δημοσίων υπηρεσιών κάτω από τους 26 βαθμούς, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση συστημάτων κλιματισμού που καταναλώνουν ενέργεια. 

Στο ελάχιστο μειώνεται επίσης και ο φωτισμός στους δρόμους. Αλλά η κυβέρνηση δεν αναμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Μόνο το 9% της κατανάλωσης ενέργειας καλύπτεται από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Η χώρα διαθέτει επίσης τερματικό σταθμό LNG στη νήσο Ρεβυθούσα και κατασκευάζει και άλλον. Το LNG προέρχεται μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα προμηθεύει τώρα ακόμη και τη γειτονική της Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. 

Ένας αγωγός μεταξύ των δύο χωρών τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.