Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Θύμα fake news και ο γερμανικός εκδοτικός οίκος Αxel Springer

Αυτή τουλάχιστον είναι και η εμπειρία που είχε ο γνωστός γερμανικός εκδοτικός οίκος Axel Springer: «Δυστυχώς, οι συντάκτες δεν μπορούν σχεδόν ποτέ να ταυτοποιηθούν», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση. «Αρχικά ελέγχουμε αν μπορεί να κινηθεί κάτι νομικά εναντίον του και ανάλογα με την πιθανότητα επιτυχίας, το δρομολογούμε μέσω των δικών μας γραφείων ή αναθέτουμε την υπόθεση σε εξωτερικά δικηγορικά γραφεία».

Ο εκδοτικός οίκος του περιοδικού Spiegel επιδίωξε εξ αρχής να έρθει σε επαφή με τους χρήστες του. Σε ειδικό άρθρο, τους ενημέρωσε σχετικά με τα fake news των ψεύτικων διαδικτυακών πυλών ενημέρωσης που αντέγραψαν πιστά το ντιζάιν της ιστοσελίδας του Spiegel για να διασπείρουν φιλορωσική προπαγάνδα.

Τώρα ο εκδοτικός οίκος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στο νόμο περί ψηφιακών υπηρεσιών, ο οποίος ενδεχομένως να «απλοποιήσει μελλοντικά την επιβολή του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι μεγάλες ειδησεογραφικές πλατφόρμες». Βέβαια, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές και στο παρελθόν «οι παραβάτες συνήθως βρίσκουν παραθυράκια, μέσω των οποίων μπορούν να συνεχίσουν την δουλειά τους», επισημαίνει εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου.

Άστριντ Πρατζ ντι Ολιβέιρα, Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου, Deutsche Welle (απόσπασμα άρθρου) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.