Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

SPD: Προειδοποιεί την Τουρκία για μια συμμαχία με τη Ρωσία και την Κίνα

«Ο ειδικός του SPD για την εξωτερική πολιτική, Roth, προειδοποιεί την Τουρκία για μια συμμαχία με τη Ρωσία και την Κίνα»

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND): «Η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Σε αυτόν έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά αυταρχικά κράτη. Αυτό προκαλεί την κριτική των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων»

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Bundestag, Michael Roth (SPD), μιλώντας στο RND, προειδοποίησε την Τουρκία να μην ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης: «Ο ΟΣΣ με τις αξίες και τους στόχους του είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με το ΝΑΤΟ. Μια τουρκική συμμετοχή σε αυτόν θα ήταν επομένως μια ξεκάθαρη απομάκρυνση από τη συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του SPD, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο Erdogan ότι εδώ και χρόνια «παίζει διπλό παιχνίδι», προκειμένου να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη ανάμεσα σε Ασία και Ευρώπη. Μέχρι τώρα όμως το μόνο που κατάφερε είναι να οδηγήσει την Τουρκία σε ένα αδιέξοδο από οικονομικής άποψης και από τη σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής, συμπλήρωσε ο κ. Roth, ασκώντας κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο για το ότι έχει υπονομεύσει συστηματικά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα του και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την οικονομία, για αυτό και τίθεται σε κίνδυνο η επανεκλογή του το επόμενο έτος. Τώρα προσπαθεί να επανορθώσει και να κερδίσει πόντους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, με το να «ακονίζει τα μαχαίρια» με την Ελλάδα, εταίρο του στο ΝΑΤΟ, να υπονομεύει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, να απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και να φλερτάρει ανοιχτά με τη συμμετοχή στον ΟΣΣ, όπως τόνισε ο Michael Roth.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει αντίστοιχες χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή των Πρασίνων, Jürgen Trittin, στην ε/φ Welt και καταλήγει με την επισήμανση ότι σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στον Οργανισμό, θα πρόκειται για το πρώτο μέλος του που θα ανήκει ταυτόχρονα και στο ΝΑΤΟ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.