Tagesspiegel: «Ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί τη γειτονική Ελλάδα με πόλεμο»
To δημοσίευμα αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Erdogan, που ξεπερνούν τις έως τώρα απειλές του, καθώς απείλησε με πόλεμο την Ελλάδα με στόχο την κατάληψη των νησιών του Αιγαίου, κάτι που ξάφνιασε -θετικά- ακόμα και τους εθνικιστές οπαδούς του.
Η ανταπόκριση αναφέρεται στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σχολιάζει ότι τον τελευταίο καιρό η ανθελληνική ρητορική των Τούρκων πολιτικών έχει γίνει πιο συχνή. Στις 30 Αυγούστου, οι Τούρκοι γιόρτασαν την 100ή επέτειο της νίκης επί των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία, και με αφορμή αυτή την επέτειο ο Erdogan κάλεσε την Ελλάδα να θυμάται την ιστορία και να «μην ξεχνά τη Σμύρνη», ενώ αναφέρθηκε και πάλι στη διένεξη με την Ελλάδα για δεκάδες νησιά του Αιγαίου, όπως σημειώνεται. Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος στράφηκε συνολικά εναντίον της Δύσης, κατηγορώντας, παράλληλα, τις ΗΠΑ ότι προμηθεύουν όπλα στην Ελλάδα.
Λόγος γίνεται για την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που τόνισε ότι θα ενημερώσει τους συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας για τις «προκλητικές» δηλώσεις, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιος «δυναμιτίζει τη συνοχή της Συμμαχίας μας». Η ανταπόκριση, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι Γερμανία και Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας.
Τέλος, σχολιάζεται ότι κατά τον προεκλογικό αγώνα στην Τουρκία, ο Erdogan χρησιμοποιεί ρητορική κατά της Δύσης όχι μόνο για να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα, αλλά και για να καταστήσει σαφές ότι είναι εκείνος, και όχι η αντιπολίτευση, που δίνει τον τόνο σε αυτό το θέμα. Η τακτική αυτή, μάλιστα, τον έχει ωφελήσει, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού, μετά την απειλή με βέτο κατά της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τα ποσοστά δημοτικότητάς του αυξήθηκαν.
Tagesspiegel «Φασαρία και χειροκρότημα»
«Ο Erdogan προκαλεί με σχέδιο»
Το σχόλιο της ανταποκρίτριας Susanne Güsten αναφέρει ότι ο Erdogan απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, προκειμένου να προκαλέσει τη Δύση. Ο Τούρκος Πρόεδρος προχωρά σε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις συνειδητά, ώστε να κλιμακώσει περαιτέρω τη διένεξη με την Ελλάδα. Ενόψει των επικείμενων εκλογών παρουσιάζεται ως υπερασπιστής της πατρίδας και γνωρίζει ότι με τις κατηγορίες που εκτοξεύει κατά της Αθήνας οι περισσότεροι Τούρκοι ψηφοφόροι είναι με το μέρος του. Η σύγχρονη Τουρκία ιδρύθηκε μετά τον πόλεμο με την Ελλάδα, ενώ πιο πριν η Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές της Τουρκίας είχαν καταληφθεί από δυτικά στρατεύματα, σημειώνει η δημοσιογράφος, υποστηρίζοντας ότι το τραύμα αυτό του παρελθόντος εκμεταλλεύεται τώρα ο Erdogan: το να αποδίδει στην Ελλάδα εχθρικές διαθέσεις, είναι ένας εύκολος τρόπος να δημιουργήσει κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του. Ναι μεν κανείς στη χώρα δεν πιστεύει ότι η Τουρκία πράγματι θα επιτεθεί στα ελληνικά νησιά, ωστόσο όταν ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορεί Έλληνες, Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι φέρονται άδικα στην Τουρκία, αποσπά το χειροκρότημα των Τούρκων πολιτών, ενώ όταν η Ελλάδα και η Δύση αντιδρούν έντονα στις απειλές της Άγκυρας, του δίνουν την ευκαιρία να παρουσιάσει την Τουρκία ως θύμα διεθνών ραδιουργιών, που μόνο ο ίδιος μπορεί να αντιμετωπίσει.
O Erdogan δεν είναι ο μόνος πολιτικός που καταφέρεται εναντίον άλλων χωρών για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό της χώρας του, σχολιάζει η δημοσιογράφος, ωστόσο η διαφορά είναι ότι αυτός παρουσιάζει τακτικά τους συμμάχους του ως εχθρούς, όντας πεπεισμένος ότι δεν θα υποστεί συνέπειες, λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας της Τουρκίας και του ρόλου της ως διαμεσολαβήτριας χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) : « ‘Θα έρθουμε ξαφνικά μέσα στη νύχτα’: Ο Erdogan απειλεί την Ελλάδα με εισβολή»
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα, που σχολιάζει ότι εδώ και δεκαετίες μαίνεται η ελληνο-τουρκική διένεξη για τις οικονομικές ζώνες και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, τώρα όμως ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει ένα βήμα παραπάνω και μιλά για νησιά «υπό κατοχή», απειλώντας μάλιστα την Ελλάδα με πόλεμο.
Λόγος γίνεται για την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών και για το επιχείρημα της Ελλάδας ότι η εγκατάσταση στρατού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνιστά δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα, καθώς η Τουρκία, με τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στις δυτικές ακτές της, συνιστά απειλή κατά της Ελλάδας.
Ο ανταποκριτής υπενθυμίζει ότι το 1996 οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα στρατιωτικής σύρραξης για τα Ίμια, ενώ το 2020 και πάλι η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα εξαιτίας του „Oruc Reis“ το οποίο έστειλε η Τουρκία στο Αιγαίο για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχή που σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Θάλασσα συνιστά ελληνική ΑΟΖ. Τέλος, ο Gerd Höhler, με αφορμή τη δήλωση Erdogan «μην ξεχνάτε τη Σμύρνη», αναφέρει ότι ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τον Σεπτέμβριο του 1922 τη Σμύρνη -που ιστορικά κυριαρχούνταν από το ελληνικό στοιχείο- οπότε και έχασαν τη ζωή τους 40.000 άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι διέφυγαν στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.