Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Εurostat: Ποιες χώρες έχουν τον υψηλότερο πληθωρισμό

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (6,6 %), τη Μάλτα (7,0 %) και τη Φινλανδία (7,9 %). 

Αντίθετα, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ιδιαίτερα απότομα στις χώρες της Βαλτικής. Στην κορυφή βρίσκεται η Εσθονία με ετήσιο ποσοστό 25,2%. Ακολουθούν η Λετονία με 21,4 % και η Λιθουανία με 21,1 %

Σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, η αύξηση των τιμών είναι επίσης πιο δραστική από ό,τι στη Γερμανία. Στην Πολωνία, ο πληθωρισμός είναι 16 %, στην Τσεχία ακόμη και 17,2 %- το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1993.

Γερμανία

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τα αγαθά και οι υπηρεσίες στη Γερμανία κοστίζουν κατά μέσο όρο 7,9% περισσότερο από περσινό Αύγουστο . Η μεγαλύτερη αύξηση με 35,6 % είναι η ενέργεια. Αλλά και στο επίπεδο του φαγητού η αύξηση φθάνει στο 16,6 % περισσότερο από το 2021. Εδω πρέπει να σημειωθεί ότι η Eurostat δηλώνει πληθωρισμό 8,8% για την Γερμανία τον Αύγουστο καθώς ο τρόπος μέτρησς είναι διαφορετικός Harmonisierten Verbraucherpreisindex (HVPI)

Eλλάδα

Στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν μόλις 1,8% ενώ τον Αύγουστο του 2022 έφθασε το 11,4% που είναι πάνω από τον μέσο όρο 

Στην Τουρκία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 80 % τον Αύγουστο. Το κόστος μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των τιμών της βενζίνης, αυξήθηκε κατά 117 % τον περασμένο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.