Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND)
«Οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα κλιμακώνονται επικίνδυνα. Απειλές πολέμου διατυπώνονται ανοιχτά. Ερωτήσεις και απαντήσεις για την τρέχουσα κατάσταση»
Το δημοσίευμα του Gerd Höhler σχετικά με την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αναφέρει αρχικά ότι ο Πρόεδρος Erdogan δεν αφήνει καμία ευκαιρία για όξυνση, και μάλιστα στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα επανέλαβε τις απειλές του κατά της Ελλάδας. Η διένεξη έχει να κάνει με τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνει ο ανταποκριτής, παρατηρώντας ότι η Τουρκία εγείρει αξιώσεις σε περιοχές, που σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ανήκουν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Ελλάδας και Κύπρου. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση και το τελευταίο διάστημα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, με το επιχείρημα ότι έχει εγκατασταθεί εκεί ελληνικός στρατός, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων. Η Ελλάδα επικαλείται το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και την απειλή που συνιστά η «Στρατιά του Αιγαίου» που έχει εγκατασταθεί στις τουρκικές ακτές, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ο ανταποκριτής υπενθυμίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ήδη από την περασμένη άνοιξη έχει διακόψει κάθε πολιτική επαφή με την Ελλάδα, ενώ και στην Πράγα δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει τίποτα να συζητήσει με την Αθήνα. Η Ελλάδα έχει μεν προτείνει την παραπομπή της διένεξης για τις ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πρόταση την οποία όμως απορρίπτει η Τουρκία, φοβούμενη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν θα είναι προς όφελός της, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Η Αθήνα, από την πλευρά της, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που να θίγουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τονίζει ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαπραγμάτευτα.
Η ανταπόκριση σχολιάζει ότι βασικό μέλημα του Προέδρου Erdogan είναι να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα του, ενώ γίνεται αναφορά και στη δεινή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας που έχει αντίκτυπο στα ποσοστά δημοτικότητάς του, συνεπώς με την ολοένα και πιο επιθετική ρητορική του έναντι της Ελλάδας προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείεται τυχόν ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα, στην προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να διατηρηθεί στην εξουσία, και επισημαίνεται ότι, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, η Άγκυρα θα μπορούσε αρχικά να επιβάλει θαλάσσιο αποκλεισμό σε κάποιο ελληνικό νησί που θα έπρεπε κατά την άποψή της να αποστρατιωτικοποιηθεί. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε μέσα σε λίγες ώρες, όπως αναφέρεται, να οδηγήσει σε πόλεμο.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, σημειώνεται ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, καταβάλλει προσπάθεια να επιδείξει ουδετερότητα και αποφεύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως μεροληψία υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Ωστόσο εντός της Συμμαχίας εντείνεται η δυσαρέσκεια με την Τουρκία, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος όχι μόνο εγείρει εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, αλλά και «φλερτάρει» με την ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.
Τέλος, η ανταπόκριση τονίζει ότι η Γερμανία, επί θητείας της πρώην Καγκελαρίου Merkel, ενδιαφερόταν προπάντων να μην εξοργίσει τον Erdogan, φοβούμενη κυρίως μια νέα μεταναστευτική κρίση. Τώρα όμως η Υπουργός Εξωτερικών Baerbock -όπως και οι ΗΠΑ- τάσσεται σαφώς στο πλευρό της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη διένεξη για τα νησιά του Αιγαίου. Την πιο ξεκάθαρη στάση υπέρ της Ελλάδας τηρεί η Γαλλία, σημειώνει ο ανταποκριτής, παραπέμποντας και στην υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει γρήγορα σε πολυμερή σύγκρουση, σε περίπτωση που η Τουρκία εξαπέλυε επίθεση σε βάρος της Ελλάδας, καταλήγει η ανταπόκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.