Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Γερμανία: Τι δείχνει η δημοσκόπηση του RTL/N-tv

 Ερευνα RTL/N-tv: Το AfD σκαρφαλώνει σε ποσοστά 

«14% για το AfD -το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα έφτασε για τελευταία φορά σε αυτά τα επίπεδα πριν από τρία χρόνια. Με εξαίρεση το FDP, τα υπόλοιπα κόμματα στο Bundestag παραμένουν σταθερά αυτή την εβδομάδα. Οι Χριστιανοδημοκράτες διατηρούν την απόστασή τους από τα κόμματα που τους ακολουθούν»

Εάν γίνονταν τώρα εκλογές για το Bundestag, τα κόμματα θα μπορούσαν να αναμένουν τα ακόλουθα αποτελέσματα: CDU/CSU 28% (Εκλογές 2021: 24,1%), Πράσινοι 20% (2021: 14,8%), SPD 18% (2021: 25,7%), AfD 14% (2021: 10,3%), FDP 6% (2021: 11,5%), Die Linke 5% (2021: 4,9%). Το 9% των ψηφοφόρων (2021: 8,7%) θα επέλεγε άλλα κόμματα. Tο ποσοστό όσων θα απείχαν και των αναποφάσιστων (25%) είναι κάπως μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό στις τελευταίες Ομοσπονδιακές Εκλογές (23,4%).

Αν οι Γερμανοί μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας τον ομοσπονδιακό Καγκελάριο και είχαν να επιλέξουν μεταξύ του εν ενεργεία Καγκελαρίου Olaf Scholz από το SPD, του Υπουργού Οικονομίας των Πρασίνων Robert Habeck και του επικεφαλής του CDU Friedrich Merz, το 22% θα υποστήριζε τον Scholz, το 20% για τον Merz (2% λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα) και -όπως και την προηγούμενη εβδομάδα- το 17% θα αποφάσιζε υπέρ του Habeck. Το 41% δεν θα επέλεγε κανέναν από τους τρεις.

Εάν οι ψηφοφόροι είχαν την επιλογή μεταξύ Scholz, Merz και της ομοσπονδιακής Υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock, το 23% θα ψήφιζε τον Scholz, το 22% τον Merz (μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα) και το 19% την πολιτικό των Πρασίνων. Το 36% δεν θα επέλεγε ούτε τον Scholz ούτε τον Merz ούτε την Baerbock. Η υποστήριξη του Merz μεταξύ των υποστηρικτών του CDU/CSU είναι χαμηλότερη από εκείνη του Scholz μεταξύ των ερωτηθέντων που πρόσκεινται στο SPD. Οι Baerbock και Habeck τυγχάνουν μεγαλύτερης υποστήριξης από τους ψηφοφόρους των Πρασίνων απ’ ό,τι συγκριτικά ο Merz μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός του.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που δεν εμπιστεύονται πλέον κανένα κόμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Γερμανία έφτασε στο νέο φετινό υψηλό του 63%. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 60%. Το 12% εξακολουθεί να αναγνωρίζει πολιτική ικανότητα στους Πράσινους, το 9% στους Χριστιανοδημοκράτες και το SPD, το 3% στο FDP και το 4% στα άλλα κόμματα.

Μόνο το 9% όλων των Γερμανών πολιτών αναμένει ότι η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία του 78% πιστεύει ότι θα επιδεινωθεί, ενώ το 11% δεν αναμένει καμία αλλαγή. Ο ενεργειακός εφοδιασμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένουν τα δύο πιο σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν τους Γερμανούς πολίτες, με ποσοστά 77% και 69% αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.