Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

SPIEGEL: Η Ελλάδα για πρώτη φορά τροφοδοτείται πλήρως με πράσινο ρεύμα

«Αιολική και ηλιακή ενέργεια: Η Ελλάδα για πρώτη φορά τροφοδοτείται πλήρως με πράσινο ρεύμα»

«Στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση στην Αθήνα στράφηκε και στις εισαγωγές φυσικού αερίου και την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας με την καύση άνθρακα. Αλλά τώρα, για πρώτη φορά, η χώρα τροφοδοτείται πλήρως από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας –και στο μέλλον αυτό θα συμβαίνει ακόμη πιο συχνά»

Ήταν αργά το πρωί της περασμένης Παρασκευής, όταν οι ανεμογεννήτριες και οι ανεμοτουρμπίνες στην Ελλάδα κατέγραψαν μία επίδοση-ρεκόρ: Επί πέντε ώρες τροφοδότησαν πλήρως τη χώρα με πράσινο ρεύμα. Ταυτόχρονα, τροφοδότησαν το δίκτυο με περισσότερη Ενέργεια παρά ποτέ, 3.106 Μεγαβατώρες, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ λίγες ημέρες αργότερα.

Μόνο τότε κατέστη φανερό ότι η χώρα της ΕΕ έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο, τουλάχιστον για μια στιγμή. Αυτήν την περίοδο η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις: Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο εισάγοντας περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG). Εκτός αυτού, η χώρα έχει εντατικοποιήσει την εξόρυξη λιγνίτη -και έτσι ανέβαλε προς το παρόν τα σχέδιά της για αποκαρβονοποίηση.

Παρά τα εμπόδια, το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται. Κατά τους οκτώ μήνες έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ανήλθε σε 46% της παραγόμενης Ηλεκτρικής Ενέργειας. Την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν μόνο 42%, αναφέρει η ελληνική Δεξαμενή Σκέψης The Green Tank.

Η Ελλάδα προτίθεται να δαπανήσει περίπου 30 δις Ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αξιοποιήσει κεφάλαια της ΕΕ και ιδιωτικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού της δικτύου και τον υπερδιπλασιασμό του δυναμικού παραγωγής πράσινης Ενέργειας. Ο στόχος είναι να λαμβάνεται έως το 2030 τουλάχιστον το 70% του ενεργειακού μείγματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους τέθηκε σε λειτουργία μια υπερσύγχρονη μονάδα ηλιακής Ενέργειας αξίας 130 εκ. Ευρώ. Αυτή από μόνη της θα είναι σε θέση να παράγει Ηλεκτρική Ενέργεια για έως και 75.000 νοικοκυριά.

Για να είναι μόνιμα εγγυημένη η παροχή πράσινης Ηλεκτρικής Ενέργειας, το δυναμικό των σταθμών σε όλη τη χώρα θα υπερδιπλασιαστεί από τα 10 Γιγαβάτ που είναι σήμερα σε 25 Γιγαβάτ. Σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα μπορούσε να επιτύχει αυτόν τον στόχο ήδη από τα επόμενα χρόνια, νωρίτερα δηλαδή απ’ ό,τι αρχικά ήλπιζε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.