Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

«Ποιος είναι ο κίνδυνος για τον κολοσσό BASF;»

«Η μεγαλύτερη χημική βιομηχανία στον κόσμο επεξεργάζεται ένα τεράστιο πρόγραμμα περικοπών. Μειώνονται θέσεις εργασίας. Πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει η γερμανική βιομηχανία στην κρίση;»

FOTO: „BASF SE“

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, ZDF, η γερμανική χημική βιομηχανία BASF, η μεγαλύτερη στον κόσμο, χρειάζεται για τη λειτουργία της 37 τεραβατώρες φυσικού αερίου, ενώ στα κεντρικά της εταιρείας, στο Ludwigshafen, εργάζονται 39.000 άνθρωποι. Στην τρέχουσα συγκυρία όμως οι υπεύθυνοι του χημικού κολοσσού σχεδιάζουν περικοπές κατά 500 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, οι μισές εκ των οποίων αφορούν την έδρα της εταιρείας στο Ludwigshafen. Όπως αναφέρει στο ZDF η Melanie Maas-Brunner από το Δ.Σ. της εταιρείας, η BASF χρειάζεται πολύ μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου, ενώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους μόνο στην Ευρώπη κλήθηκε να καταβάλει 2,2 δισ. ευρώ επιπλέον κόστος για την ενέργεια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η εν λόγω χημική βιομηχανία έχει πληγεί σοβαρά από τα αυξανόμενα κόστη, για αυτό και επίκειται μείωση των θέσεων εργασίας, με τον ακριβή αριθμό των απολύσεων να αναμένεται να γνωστοποιηθεί στις αρχές του 2023. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (ifo), Clemens Fuest, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η βιομηχανία έχει διαχειριστεί εντυπωσιακά καλά την κρίση και υποστηρίζει ότι οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν, εφόσον μετά από αυτή την κρίση η γερμανική βιομηχανία σταματήσει τις επενδύσεις εκτιμώντας ότι το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει μακροπρόθεσμα υψηλό. Αυτό σημαίνει, κατά τον κ. Fuest, ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της γερμανικής βιομηχανίας σε συνάρτηση με το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τονίζει ότι το κράτος πρέπει να δώσει επειγόντως απαντήσεις στο ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος, διότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί και στο μέλλον η Γερμανία ως βιομηχανική χώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.