Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Συνέδριο ΟΕΚ: Εκτακτη ανακοίνωση Α.Συ.Μ

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε η Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών σχετικά με το συνέδριο της ΟΕΚ Γερμανίας (Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων) που ξεκινάει σήμερα 5 Νοεμβρίου τις εργασίες του. Η Α.Συ.Μ. προτείνει την εκλογή ενός ΔΣ με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.  Σημειώνεται ότι μέχρι την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ είχαν εγκριθεί 6 Κοινότητες και 14 αντιπρόσωποι. Σήμερα θα εξεταστούν από την επιτροπή ενστάσεων τυχόν άλλα αιτήματα Κοινοτήτων.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) σημειώνει:

«Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών έχουμε τοποθετηθεί για το ρόλο των ελληνικών κοινοτήτων αλλά και του δευτεροβάθμιου οργάνου τους, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ). Θέλουμε κοινότητες μαζικές, διεκδικητικές απέναντι στις ελληνικές και τις γερμανικές αρχές, με δράση που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες και τα ιδιαίτερα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών τα οποία αφορούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, να οργανώνουν τον αγώνα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του απερχόμενου Δ.Σ. της ΟΕΚ (2 και 4.11.2022) επιβεβαίωσαν, δυστυχώς, με τον πιο άσχημο τρόπο, αυτό που ως αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μεταναστών είχαμε αναδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα: ότι με ευθύνη όλων των υπόλοιπων παρατάξεων έχει επικρατήσει ο εκφυλισμός και η διαλυτική κατάσταση τόσο στην πλειοψηφία των κοινοτήτων όσο και στην Ομοσπονδία. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μεταναστών δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση και θεωρούμε απαραίτητο και αναγκαίο να ενημερώσουμε όλες τις κοινότητες και όλους τους μετανάστες για την κατάσταση που επικρατεί, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συνέδριο.

Λόγω διάφορων δυσκολιών (έλλειψη οικονομικών πόρων, πανδημία και lockdown) η πραγματοποίηση του τακτικού συνεδρίου της ΟΕΚ έχει καθυστερήσει κατά 4 χρόνια. Η θέση μας σε όλες τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, πολύ πριν την πανδημία, ήταν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία της διεξαγωγής του επόμενου συνεδρίου, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των κοινοτήτων με βάση τις αρχές του καταστατικού της ΟΕΚ. Γι’ αυτό το λόγο προτείναμε να διεξαχθεί το συνέδριο το Νοέμβριο του 2022 αντί του Ιουνίου και η πρότασή μας έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ.

Η σημερινή όμως κατάσταση έχει ως εξής:

Δεν κατατέθηκε και δεν συζητήθηκε απολογισμός δράσης του ΔΣ στην τελευταία συνεδρίασή του.

Δεν υπάρχει απολογισμός οικονομικών πεπραγμένων της ομοσπονδίας όπως και έλεγχός τους από την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου.

Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και απολογισμός της δράσης του Πολιτιστικού και Κοινωνικού Ιδρύματος των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία (KuSoW).

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, στην προτελευταία συνεδρίαση του ΔΣ διαπιστώθηκε η παράνομη αλλαγή του καταστατικού (από το 2012), κάτι που μας βρίσκει αντίθετους τόσο στον τρόπο που έγινε, όσο και στο περιεχόμενο των αλλαγών αυτών. Η συζήτηση και οι προτάσεις για την αλλαγή του καταστατικού – όπως στάλθηκαν στις κοινότητες – έγινε με βάση το καταστατικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα την ομοσπονδίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω και τη θέση μας για την αναγκαιότητα ύπαρξης δευτεροβάθμιου οργάνου, καλούμε:

Το προεδρείο του ΔΣ και πολύ περισσότερο τον πρόεδρο και τον ταμία, να καταθέσουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Τους Έλληνες μετανάστες, συνέδρους και παρατηρητές, να καταδικάσουν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και πρακτικές που εκφυλίζουν και απαξιώνουν ακόμα περισσότερο την ΟΕΚ και τη λειτουργία της.Την ώρα μάλιστα που η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, η εργασιακή ανασφάλεια, η έλλειψη κατοικιών, παιδικών σταθμών, η υποβαθμισμένη Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, κλπ. σπάνε κόκκαλα και θα έπρεπε αυτά τα προβλήματα να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης!

Στη σημερινή κρίσιμη καμπή για την ΟΕΚ, η Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών με υπευθυνότητα προτείνει την διεξαγωγή του Συνεδρίου, ακόμα και με τον υπάρχοντα αριθμό των εκλεγμένων συνέδρων προκειμένου να εκλέξει προσωρινό ΔΣ, για να διασφαλιστεί η νομική υπόστασή της.

Το Συνέδριο να δεσμεύσει το νέο ΔΣ ώστε να ξεκινήσει την προετοιμασία για νέο καταστατικό Συνέδριο, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των κοινοτήτων. 

Ως μέτρα προτείνουμε:

Επιβεβαίωση ύπαρξης όλων των κοινοτήτων-μελών.

Συλλογή και έλεγχος των ισχυόντων καταστατικών των κοινοτήτων

Τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων των κοινοτήτων προς την ομοσπονδία

Επαναφορά του καταστατικού σε αυτό που ίσχυε πριν την παράνομη αλλαγή του. Συζήτηση για αλλαγές με βάση αυτό.

Μόνο μέσα από τέτοιες διαδικασίες μπορεί να πραγματοποιηθεί Συνέδριο το οποίο θα ακουμπάει και θα απαντάει στα πραγματικά προβλήματα των μεταναστών. Σαν Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για αυτόν το σκοπό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.