Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Handelsblatt:«Εξοχικές κατοικίες: Καταφύγιο στο Νότο»

«Ξένοι αγοραστές ανταγωνίζονται για εξοχικές κατοικίες και σπίτια για να περάσουν τη ζωή τους ως συνταξιούχοι στην Ελλάδα. Όποιος επιδιώκει επιπρόσθετα φορολογικά πλεονεκτήματα, θα πρέπει να βιαστεί»

Το ενδιαφέρον των Γερμανών πολιτών για ακίνητα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα αυτήν την περίοδο. «Η ελληνική αγορά ακινήτων αναπτύσσεται πολύ δυναμικά», αναφέρει ο Γιώργος Πετράς, Διευθύνων Σύμβουλος για την Ελλάδα στην κτηματομεσιτική εταιρεία Engel+Völkers. «Το 80-85% των αγορών πολυτελών παραθεριστικών ακινήτων γίνεται από αλλοδαπούς και η πλειοψηφία τους προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες, δηλαδή τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία».

Χάρη στις τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές, ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές είναι πλέον εύκολα προσβάσιμες. Η Fraport διαχειρίζεται εδώ και πέντε χρόνια 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια και έχει εκσυγχρονίσει ριζικά τις παραμελημένες κατά το παρελθόν εγκαταστάσεις. Το δίκτυο 5G έχει εγκατασταθεί σχεδόν σε όλες τις τουριστικές περιοχές και κατά μήκος των κύριων οδικών αξόνων, ενώ και η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη για τους «ψηφιακούς νομάδες». Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων αυξήθηκαν το α’ εξάμηνο του έτους κατά 61% και έφτασαν στα 788 εκ. ευρώ. Παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι φέτος θα εισρεύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό περί τα 1,7 δις Ευρώ. Έτσι, φαίνεται πως θα ξεπεραστεί το προηγούμενο ρεκόρ των 1,45 δις το 2019. Η αυξανόμενη ζήτηση οφείλεται και στον κορωνοϊό: «Μετά τις εμπειρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότεροι από ποτέ αναζητούν πλέον την ασφάλεια του δικού τους εξοχικού ακινήτου», εξηγεί ο Ελληνογερμανός Πέτρας.

Σε νησιά του νότιου Αιγαίου, όπως η Πάρος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Μύκονος και η Τήνος, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 70-80% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αναφέρει ο κτηματομεσίτης. Σύμφωνα με τον Πετρά, οι τιμές στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι αρκετά προσιτές σε σύγκριση με άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο. «Κυρίως υπάρχει ζήτηση για τις περιοχές, στις οποίες μπορεί κανείς να ταξιδέψει όλο το χρόνο», δηλώνει ο Christian Seyrer, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Real Estate Service (GIS) στο Augsburg, η οποία ειδικεύεται στην Ελλάδα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις εξοχικές κατοικίες και σπίτια για να περάσει κανείς τη ζωή του ως συνταξιούχος, οι υποψήφιοι αγοραστές αναμένουν όχι μόνο ένα ήπιο κλίμα, αλλά και μια τουριστική υποδομή ανοιχτή όλο το χρόνο, καθώς επιθυμούν να περνούν στην Ελλάδα ολοένα και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, πέραν της καλοκαιρινής σεζόν. Σύμφωνα με τον Seyrer, στις πιο περιζήτητες περιοχές συγκαταλέγονται η νοτιοδυτική Πελοπόννησος, η νότια Κρήτη και η Λευκάδα.

«Οι τιμές εκεί είναι πολύ φθηνότερες από ό,τι στα hotspots του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη», λέει ο Seyrer. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Πελοπόννησο γύρω από το γραφικό λιμάνι του Ναυπλίου και στη Μεσσηνία, στη νότια Κρήτη και στη νότια ακτή της Λευκάδας. «Εκεί υπάρχουν ακίνητα καλής ποιότητας για τιμές από 1.800 έως 2.400 Ευρώ το τετραγωνικό. Οι άνθρωποι από τη Γερμανία που ενδιαφέρονται να αγοράσουν αναζητούν κυρίως μονοκατοικίες, ιδανικά με θέα στη θάλασσα και κήπο», δηλώνει ο Μάριος Χριστοδούλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ferimmo.de, της μοναδικής γερμανικής διαδικτυακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας πωλούνται αποκλειστικά ελληνικά ακίνητα. Η εταιρεία με έδρα το Βερολίνο συνεργάζεται με περίπου 200 μεσιτικά γραφεία στην Ελλάδα και προσφέρει περισσότερα από 40.000 ακίνητα στην Ελλάδα. «Οι Γερμανοί πελάτες αναζητούν σπίτια με τουλάχιστον δύο υπνοδωμάτια και μέσο επιφάνεια 120 τετραγωνικών μέτρων», αναφέρει ο Χριστοδούλου. «Θα πρέπει κανείς να επενδύσει 250.000-450.000 Ευρώ για ένα τέτοιο σπίτι». Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η Ferimmo συνεργάζεται με τη Eurobank. Οι Γερμανοί πολίτες μπορούν έτσι να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα με την παροχή υποθήκης. Μέχρι τώρα αυτό ήταν αδύνατο για μη κατοίκους.

Ωστόσο, τα ακίνητα στην Ελλάδα δεν έχουν ζήτηση μόνο ως εξοχικές κατοικίες. Οι σχετικά μέτριες τιμές σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες καθιστούν τα ακίνητα ενδιαφέροντα και ως επενδύσεις. «Μία απόδοση της τάξης του 5% είναι ρεαλιστική. Μάλιστα μπορεί κανείς να αποκομίσει πολλά περισσότερα επενδύοντας σε τουριστικά hotspots», υποστηρίζει ο Χριστοδούλου.

Ο μεσίτης υπολογίζει από μία κατοικία 250 τετραγωνικών μέτρων με τιμή αγοράς 1,94 εκ. Ευρώ στη Μύκονο ετήσια εισοδήματα από ενοίκια της τάξης των 144.000 Ευρώ για μία περίοδο ενοικίασης 12 εβδομάδων. Αυτό σημαίνει μια εντυπωσιακή μεικτή απόδοση της τάξης του 7,4%. Στην Πάρο μπορεί κανείς με ένα αντίστοιχο ακίνητο να επιτύχει απόδοση 7,1% και στη Σαντορίνη 6,3%. Στην αγαπημένη στους Γερμανούς Κρήτη, οι μέσες αποδόσεις είναι 4,6-4,8%.

Όποιος όμως επιθυμεί να αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα, καλό θα είναι να μην καθυστερήσει, καθώς οι φορολογικές συνθήκες είναι αυτή τη στιγμή ευνοϊκές. Μέχρι το τέλος του 2024 οι φορολογικές Αρχές έχουν παραιτηθεί από τον ΦΠΑ 24% που θα έπρεπε να πληρωθεί κατά την αγορά ενός ακινήτου. Ο αγοραστής πληρώνει μόνο φόρο μεταβίβασης ύψους 3%. Αν υπολογίσει κανείς την προμήθεια του μεσίτη, την αμοιβή του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου και τα έξοδα του Κτηματολογίου, τα παράπλευρα έξοδα για την αγορά ακινήτου ανέρχονται σε 7-8,5% της τιμής αγοράς.

Εκτός από τα παραδοσιακά παραθεριστικά θέρετρα και τους νησιωτικούς προορισμούς, η Αθηναϊκή Ριβιέρα προσελκύει ολοένα και περισσότερο την προσοχή των ξένων επισκεπτών. Η ακτογραμμή μήκους 50 χιλιομέτρων μεταξύ του Πειραιά και του Σουνίου προσφέρει πολλές δυνατότητες σε κομψά προάστια όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα.

Ρεπορτάζ Gerd Höhler


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.