Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

RND: Erdogan: "Μάχη για την εξουσία με όλα τα μέσα"

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) : «Μάχη για την εξουσία με όλα τα μέσα: Πώς παρουσιάζει ο Erdogan τον εαυτό του πριν από τις κρίσιμες εκλογές»

«Το επόμενο έτος είναι μεγάλης σημασίας για την Τουρκία: η Τουρκική Δημοκρατία γιορτάζει την 100ή επέτειο από την ίδρυσή της. Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αγωνίζεται για τη διατήρηση της εξουσίας του – με όλα τα μέσα»

Το άρθρο (Gerd Höhler) αναφέρεται εκτενώς στο προεκλογικό σκηνικό που έχει στηθεί στην Τουρκία, σχολιάζοντας αρχικά ότι ο Πρόεδρος Erdogan έχει πολλά πρόσωπα και εμφανίζεται άλλοτε ως καλοπροαίρετη πατρική φιγούρα, άλλοτε όμως ως ανελέητος εκδικητής, όπως τον θεωρούν οι διωκόμενοι ακτιβιστές, μεταξύ αυτών και ο Osman Kavala. Από την πλευρά τους, οι Έλληνες και οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας τον θεωρούν πολεμοχαρή, ενώ την ίδια ώρα ο Erdogan υπονομεύει τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Συρίας, αλλά εμφανίζεται και ως ειρηνοποιός μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η ανταπόκριση αναφέρεται στην εκστρατεία της Τουρκίας σε βάρος της κουρδικής YPG, που συνιστά σημαντικό σύμμαχο της Δύσης στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ σχολιάζει ότι το 2023 η Τουρκική Δημοκρατία γιορτάζει την 100ή επέτειο από την ίδρυσή της και παράλληλα διεξάγονται εκλογές. Κανένας πολιτικός δεν καθόριζε την τύχη της Τουρκίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο ο Erdogan, όπως επισημαίνει ο Gerd Höhler, τονίζοντας ότι από τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία θα εξαρτηθούν πολλά σε σχέση τόσο με την Ε.Ε. όσο και τις ΗΠΑ. Στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώνει οπισθοδρόμηση της Τουρκίας κυρίως σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, ενώ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποκλεισμού της Τουρκίας, λόγω της άρνησής της να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ για την αποφυλάκιση του Osman Kavala.

Η επαμφοτερίζουσα στάση του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος διατηρεί σχέσεις και με τον Ρώσο Πρόεδρο, ενώ τώρα μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενοχλεί τη Συμμαχία, αλλά χαροποιεί τον Putin. Ωστόσο η Δύση αφήνει σε πολλά πράγματα ανενόχλητο τον Erdogan, λόγω του ρόλου του ως διαμεσολαβητή στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνει ο δημοσιογράφος, ο οποίος προσθέτει ότι στο μεταξύ τα ποσοστά του Τούρκου Προέδρου στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα καταγράφουν και πάλι ανοδική τάση.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς φθίνει το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας, το οποίο αποδιδόταν στον Τούρκο Πρόεδρο. Ως εκ τούτου, ο Erdogan καλλιεργεί την έχθρα με την Ελλάδα, εγείροντας αξιώσεις όχι μόνο για τον ορυκτό πλούτο που, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ανήκει στην ΑΟΖ της Ελλάδας, αλλά και για τα ελληνικά νησιά και απειλώντας απροκάλυπτα ότι «μπορεί να έρθει ξαφνικά μια νύχτα».

Υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Τουρκικές βόμβες πέφτουν στη Συρία – σύντομα και στην Ελλάδα;», ο ανταποκριτής αναφέρει ότι την ώρα που οι Έλληνες διερωτώνται ανήσυχοι κατά πόσον εννοεί στα σοβαρά τις απειλές του ο Τούρκος Πρόεδρος, στη Βόρεια Συρία έχουν ήδη ξεκινήσει οι βομβαρδισμοί, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, για το οποίο ο Τούρκος δημοσιογράφος Türkmen Terzi, που ζει στη Ν. Αφρική, εκτιμά ότι θα μπορούσαν οι δράστες να ανήκουν σε κύκλους των τουρκικών μυστικών Υπηρεσιών.

Λόγος γίνεται στη συνέχεια για την αύξηση της πίεσης που ασκεί ο Τούρκος Πρόεδρος στους επικριτές του, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, καθώς επίσης στον αμφιλεγόμενο νόμο για τα ΜΜΕ, που έχει στόχο τη μάχη κατά της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων», ενώ ο Τούρκος δημοσιογράφος Bülent Mumay σχολιάζει ότι πριν από την 100ή επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Τουρκία βρίσκεται «στο κατώφλι της δικτατορίας». Τέλος, η ανταπόκριση αναφέρεται στη δικαστική διαμάχη με τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu, έναν από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές του Erdogan στις επερχόμενες εκλογές, ο οποίος κινδυνεύει ακόμα και με 15 μήνες φυλάκιση, κάτι που θα βόλευε πολύ τον Τούρκο Πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.