Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Stern: «Η Ελλάδα αναπτύσσει ένα drone σαν "αεροπλάνο"»

«Η Ελλάδα στρέφεται για την υπεράσπισή της σε ένα drone που ανέπτυξε η ίδια. Χάρη σε ένα σύγχρονο σύστημα λέιζερ και καμερών, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος "Αρχύτας" θα είναι σε θέση να ανιχνεύει γρήγορα αντικείμενα και να πετάει σαν "αεροπλάνο"»

Ελλάδα δικό της drone
Foto: Αρχείου

Το drone που αναπτύχθηκε από την Ελλάδα, το οποίο παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στα μέσα Σεπτεμβρίου, έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον σε διεθνείς παρατηρητές και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα ο ευρωπαϊκός οργανισμός Finabel.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ, σε συνεργασία με τρία πανεπιστήμια από τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, αναπτύσσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Αρχύτας». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΒ, Μιχαήλ Κορωναίο, το drone, το οποίο ζυγίζει μεταξύ 180 και 200 κιλών, είναι δυνατόν να ελεγχθεί από απόσταση έως και 120 χιλιομέτρων. Θα πετά με ταχύτητες έως και 120 χιλιομέτρων την ώρα και θα μπορεί να βρίσκεται στον αέρα επί τέσσερις ώρες. Στο διάστημα αυτό θα είναι δυνατή η κάλυψη μιας απόστασης περίπου 300 χιλιομέτρων.

«Πρόκειται για ένα drone, το οποίο δεν είναι τετρακόπτερο -δηλαδή φτιαγμένο σαν ελικόπτερο με έλικες- αλλά ένα κανονικό αεροπλάνο με φτερά και βενζινοκινητήρα», δήλωσε ο Κορωναίος στην Καθημερινή. Για την απογείωση και την προσγείωση θα χρησιμοποιούνται μπαταρίες, οι οποίες θα επαναφορτίζονται από τον κινητήρα.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «Αρχύτα» είναι η λειτουργία «VTOL», η οποία επιτρέπει στο drone να απογειώνεται και να προσγειώνεται κατακόρυφα -ιδιότητα που δεν διαθέτουν άλλα drones. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα είναι σε θέση να προσγειώνεται σχεδόν οπουδήποτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας. Αυτό θα είναι δυνατό χάρη σε δύο κάμερες υψηλής ανάλυσης και ένα σύστημα λέιζερ. Με τη βοήθεια της ενσωματωμένης τεχνολογίας, ο «Αρχύτας» θα μπορεί π.χ. να εντοπίζει ένα συγκεκριμένο σημείο σε βουνό, όπου κόπηκε καλώδιο υψηλής τάσης ή μία πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα, ώστε στη συνέχεια να μεταδώσει τις ακριβείς συντεταγμένες.

Το drone με άνοιγμα φτερών περίπου έξι μέτρων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς: Για ελαφρές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως η παρακολούθηση των εθνικών συνόρων, αλλά και για επιχειρήσεις διάσωσης, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες.

Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στον τομέα της Εθνικής Άμυνας. Ο Διευθυντής Έρευνας της EAB, Νίκος Κόκλας, δήλωσε ότι το drone είναι «τέλειο για την προστασία της ελληνικής επικράτειας και των νησιών». Οι διαδρομές μεταξύ των πολυάριθμων ελληνικών νησιών θα πρέπει επομένως να μπορούν να καλυφθούν γρήγορα. Για παράδειγμα, ο «Αρχύτας» θα μπορεί να συνοδεύει πολεμικά πλοία και να εντοπίζει μη επανδρωμένα πλοία με μεγάλη ταχύτητα. Το drone δεν θα φέρει καταρχήν όπλα, αλλά θα μπορεί να εξοπλιστεί με ελαφρά όπλα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Με την ανάπτυξη του δικού της drone, η Ελλάδα αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί από τα σχέδια της ΕΕ στον τομέα αυτό. Γιατί το «European MALE RPAS» προβλέπει την έως το 2030 ανάπτυξη και χρήση του ευρωπαϊκού drone υπό την καθοδήγηση της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο «Αρχύτας» θα είναι μια απάντηση στις απειλές της Τουρκίας στη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου και στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναερίου χώρου -καθώς και στο τουρκικό μαχητικό drone Bayraktar TB2, το οποίο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Δοκιμαστικές πτήσεις του ελληνικού drone είχαν προγραμματιστεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η κατασκευή του πρώτου πρωτότυπου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Ο «Αρχύτας» αναμένεται τελικά να κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και να τεθεί στην υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού τον Μάρτιο του 2024.

Ρεπορτάζ του Nicolas Kaufmann 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.