Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Tι είναι το ,,επίδομα του πολίτη,, (Bürgergeld)

Την Πέμπτη το Oμοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που αφορά το Bürgergeld. 

Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Βουλής θέλει από τον Ιανουάριο του 2023 ένα νέο «επίδομα του πολίτη» που είναι κατά βάση ένα κοινωνικό βοήθημα και θα αντικαταστήσει τα κοινωνικά επιδόματα της «νομοθεσίας Hartz». Σήμερα όμως η Βουλή των Κρατιδίων (Bundesrat) δεν ενέκρινε το νομοσχέδιο καθώς καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης CDU, CSU, AfD. Σημειώνεται ότι για την απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν αναγκαίοι και ψήφοι πέρα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού SPD, Grünen, FDP. 

Τώρα θα οριστεί μια επιτροπή διαιτησίας που θα την αποτελούν συνολικά 32 βουλευτές (16 από κάθε κοινοβούλιο) για να καταλήξει σ ένα νέο σχέδιο νόμου που θα πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου από Ομοσπονδιακή και κρατιδιακή Βουλή. Ακόμη και να μην προλάβουν τη ψήφιση του νόμου για να ισχύει από 1.1.2023, αργά η γρήγορα και με όποιες διορθωτικές αλλαγές θα καθιερωθεί στη ζωή της Γερμανίας.

Τι είναι όμως το Bürgergeld ; Τι προέβλεπε το σχέδιο νόμου (εκτός από τις αυξήσεις)

Ποιος δικαιούται το επίδομα

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και είναι άνω των 15 ετών 

Άτομα που χρειάζονται βοήθεια κάτω των 15 και άνω των 65 ετών Άτομα που δεν μπορούν να καλύψουν από μόνοι τους τις ανάγκες διαβίωσης 

Άτομα των οποίων ολοκληρώνεται ο χρόνος στο ταμείο ανεργίας (ALG)

Πώς προσδιορίζεται το ποσό επιδόμταος ; Εισόδημα & περιουσιακά στοιχεία του πολίτη 

Το "Bürgergeld" καταβάλλεται για έξι μήνες και μετά πρέπει να υποβληθεί νέα αίτηση. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται υπολογίζεται ως εξής:

  • Επίπεδο / ύψος των εξόδων διαβίωσης
  • Κόστος ενοικίασης κατοικίας
  • Ποσό εισοδήματος και περιουσιακά στοιχεία 
  • Ποσό εισοδήματος και περιουσιακά στοιχεία συζύγου, συντρόφου 
Αλλαγή φιλοσοφίας με το Bürgergeld

  • Τα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου εξετάζονται μόνο δυο χρόνια  μετά την καταβολή του "Bürgergeld" προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία. 
  • Ακριβώς για όσο ίδιο χρονικό διάστημα, δηλ των δυο ετών, το κόστος ενοικίου του διαμερίσματος θα αναγνωρίζεται για δύο χρόνια χωρίς πλαφόν. 
  • Στους πρώτους 24 μήνες χορηγούνται επιδόματα εάν δεν υπάρχει «σημαντικός πλούτος». Εδώ ισχύει το όριο των 60.000 ευρώ για τον πραγματικό δικαιούχο και 30.000 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο (σύντροφο / σύζυγο).
  • Επιπλέον, δεν θα αξιολογείται το αυτοκίνητο ή το διαμέρισμα του δικαιούυχου.

Tα παραπάνω σημεία αποτελούν και τη σημαντική αλλαγή - διαφορά σε σχέση με το Hartz4. 

Με το επίδομα «Hartz IV» που ισχύει σήμερα, οι δικαιούχοι βρίσκονται υπό συνεχή και εξονυχιστικό έλεγχο από το κράτος. 

Αν, για παράδειγμα, ο αρμόδιος υπάλληλος κρίνει ότι μένουν σε μεγάλο και ακριβό σπίτι, υποχρεώνονται να μετακομίσουν σε μικρότερο, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα. 

Εάν αρνηθούν μία δουλειά ή επανεκπαίδευση που τους προτείνει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας (ο αντίστοιχος ΟΑΕΔ), θεωρώντας ότι δεν είναι κατάλληλη γι αυτούς, υφίστανται περικοπή έως 30% στο ούτως ή άλλως πενιχρό βοήθημα. Μετά από μία δεύτερη άρνηση η μείωση φτάνει το 60% ή ακόμη και το 100%, κάτι που η γερμανική δικαιοσύνη κρίνει πλέον αντισυνταγματικό.

Η «νομοθεσία Hartz» πήρε το όνομά της από σχετικές εισηγήσεις ενός πρώην μάνατζερ της Volkswagen, του Πέτερ Χαρτς, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, αλλά και των κοινωνικών δαπανών. 

Επιπλέον εισόδημα για τους δικαιούχους του Bürgergeld ;

Όποιος έχει έσοδα από εργασία που δεν επαρκούν για να καλύψει το κόστος ζωής μπορεί να έχει πρόσθετο εισόδημα στο πλαίσιο του Bürgergeld. Όπως και με το Hartz IV, υπάρχουν  όρια εσόδων. 

Συγκεκριμένα: Τα πρώτα 100 ευρώ που κερδίζει ένας αποδέκτης του Bürgergeld  δεν υπολογίζονται καθόλου στο εισόδημα του πολίτη. Έως επιπρόσθετο όριο εισοδήματος είναι τα 1.200 ευρώ καθαρά μηνιαίως, το 20% αυτού θα συμψηφίζεται με το Bürgergeld.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.