Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Σκηνικό πολέμου στο Κόσοβο

Σκηνικό πολεμικής προετοιμασίας στο Κόσοβο. Οι Σέρβοι στο βορρά οχυρώνονται για να εμποδίσουν την είσοδο Αλβανών αστυνομικών. Μεγάλα φορτηγά γεμάτα άμμο και μπάζα έχουν τοποθετηθεί κάθετα σε δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Η νευρικότητα κυριαρχεί κάτι που ένιωσαν Αλβανοί δημοσιογράφοι οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση με πέτρες τη στιγμή που πλησίαζαν σε κάποιο οδόφραγμα.

«Κάνουμε ανταπόκριση έξω από το νοσκομείο στη Μιτρόβιτσα όπου η ομάδα της τηλεόρασης Klan Kosova έχει έρθει να ζητήσει ιατρική βοήθεια» αναφέρει δημοσιογράφος της Klan TV

Στην άλλη πλευρά των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο ο σερβικός στρατός προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Με απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας τέθηκαν σε κατάσταση μάχιμης ετοιμότητας.

«Μετά τον εξοπλισμό των Αλβανών του Κοσόβου και την αύξηση του επιπέδου της πολεμικής τους ετοιμότητας, θα λάβω όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του έθνους μας, για την προστασία της Σερβίας» δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς εδώ και δύο ημέρες επιθεωρεί μονάδες του στρατού κατά μήκος των συνόρων με το Κόσοβο.

«Ο Σέρβος Πρόεδρος διέταξε χθες βράδυ τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας και αυτό φτάνει στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης δράσης» δήλωσε.

Οι ιαχές πολέμου ανησυχούν τους κατοίκους της Ρασκα, στη κεντρική Σερβία, που συνορεύει με το Κόσοβο.

Έκκληση για ειρήνη στο Κόσοβο απηύθυνε ο Πατριάρχης των Σέρβων, Πορφύριος

Ο πρόεδρος της Σερβίας συναντήθηκε σήμερα με το Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο στον οποίο εχθες δεν επετράπη η είσοδος στο Κόσοβο. Ο προκαθήμενος της σερβικής Εκκλησίας απηύθυνε έκκληση στην διεθνή κοινότητα να επηρεάσει την Πρίστινα για να του επιτραπεί να επισκεφτεί το Κόσοβο, που αποτελεί την επίσημη έδρα του Πατριαρχείου.

Πρωτοβουλία Δένδια για αποκλιμάκωση της κρίσης

Λόγω της τεταμένης κατάστασης στο Β. Κόσοβο, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε σήμερα με την Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στην Πρίστινα, Πρέσβη Ελένη Βακάλη. Ο κ. Δενδιας έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την αποκλιμάκωση της έντασης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ Miroslav Lajčák ενώ έχει ορίσει Ειδική Απεσταλμένη της Ελλάδος για το θέμα του Κοσόβου την Πρέσβυ, Σοφία Γραμματά.

ERT: Ανταπόκριση – Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.