Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Γερμανία: Τι αλλάζει με τα πιστοποιητικά ασθενείας

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 Όποιος παίρνει αναρρωτική άδεια  δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για την υποβολή του πιστοποιητικού ασθενείας του στον εργοδότη του (Krankmeldung). 

Το λεγόμενο «κίτρινο σημείωμα» θα αποστέλλεται ψηφιακά από το ιατρείο απευθείας στην ασφαλιστική εταιρεία υγείας.  Ο εργοδότης θα πρέπει στη συνέχεια, αν το επιθυμεί, να ζητήσει από μόνος του το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ανικανότητας προς εργασία (Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung (AU)) από την αντίστοιχη ασφαλιστική εταιρεία υγείας του εργαζόμενου.

Η νέα ρύθμιση αφορά στο πρώτο στάδιο μόνο όσους είναι ασφαλισμένοι σε δημόσια ασφαλιστικά ταμεία υγείας δηλ δεν αφορά όσους είναι ιδιωτικά ασφαλισμένοι (Privatversicherte)

Εργαζόμενοι που είναι ιδιωτικά ασφαλισμένοι θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το πιστοποιητικό ασθενείας σε έντυπη μορφή και θα πρέπει να το καταθέτουν στον εργοδότη και στον ασφαλιστικό φορέα υγείας. Ακόμη, σε έντυπη μορφή θα λαμβάνουν το πιστοποιητικό ασθενείας  και εργαζόμενοι που πρέπει να μείνουν στο σπίτι για ασθένεια του παιδιού τους. 

Εξαιρέσεις 

Αν και το ηλεκτρονικό σημείωμα ασθενείας ισχύει για όλους όσους έχουν δημόσια  ασφάλιση υγείας στις περιπτώσεις όμως που την ασθένεια την πιστοποιούν ιδιωτικοί ιατροί, κλινικές αποκατάστασης (Reha-Kliniken), φυσιοθεραπευτές και ψυχοθεραπευτές η αναρρωτική άδεια θα πρέπει να διαβιβαστεί με έντυπο στον εργοδότη.

Όποιος δε αρρωστήσει σε διακοπές και, επομένως, πρέπει να μείνει στο εξωτερικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει επίσης να στείλει το πιστοποιητικό ασθενείας του στον εργοδότη του ταχυδρομικώς. 

Μεταβατικό στάδιο

Επειδή πολύ πιθανόν όλοι οι εργοδότες δεν θα έχουν την τεχνική και οργανωτική αναβάθμιση έως την 1η Ιανουαρίου 2023, προκειμένου να καλέσουν τα πιστοποιητικά ασθενείας ψηφιακά από τις εταιρείες ασφάλισης υγείας η Εθνική Ένωση Ιατρών Ασφάλισης Υγείας Δημόσιων ταμείων(KBV) φοβάται ότι πολλοί εργοδότες θα συνεχίσουν να ζητούν έντυπες εκτυπώσεις από τους υπαλλήλους τους.

Για το λόγο αυτό, από τον Ιανουάριο του 2023, τα ιιατρεία θα πρέπει αρχικά να αποφασίσουν μόνα τους εάν θα εκτυπώσουν και το πιστοποιητικό (AU) για τον εργοδότη και για τους ασθενείς τους, προκειμένου να αποφευχθούν μεταγενέστερες έρευνες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.