Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Handelsblatt: Η Ελλάδα αποδεσμεύεται από το ρωσικό φυσικό αέριο

 Η Ελλάδα αποδεσμεύεται από το ρωσικό φυσικό αέριο – ένας γερμανικός όμιλος τη βοηθά»

«Οι Έλληνες έχουν υπερβεί κατά πολύ τους στόχους της Ε.Ε. για εξοικονόμηση φυσικού αερίου και είναι σχεδόν ανεξάρτητοι από τη Ρωσία. Συγχρόνως προχωρά ταχύτατα η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»

Το δημοσίευμα αναφέρει αρχικά ότι η 7η Οκτωβρίου ήταν ιστορική μέρα για την Ελλάδα, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε επί πέντε ώρες είχε παραχθεί εξ’ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική των ΑΠΕ στην Ελλάδα και την πρόοδο που σημειώνεται στην αξιοποίησή τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ανταποκριτή, η Ελλάδα μειώνει δραστικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και μάλιστα, ενώ τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021 η Gazprom κάλυπτε το 40,4% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο, το φετινό αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία ανήλθαν μόλις σε 14,4%. Αυτό κατέστη δυνατό, μεταξύ άλλων, και μέσω της δραστικής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, που από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο είχε περιοριστεί κατά 33% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, υπερβαίνοντας έτσι κατά πολύ τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

Η ανταπόκριση επισημαίνει ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει στραφεί κυρίως στο LNG, προκειμένου να επιτύχει την απεξάρτηση από την Gazprom, και συγκεκριμένα σημειώνει ότι η διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα σχεδόν διπλασιάστηκε τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο. Προκειμένου να διασφαλίσει η κυβέρνηση την ηλεκτροδότηση παρά την εξοικονόμηση φυσικού αερίου, ανέβαλε για το 2028 την προγραμματισμένη απεξάρτηση από τον λιγνίτη, ταυτόχρονα όμως προτίθεται να προωθήσει την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και μάλιστα σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, έχει τεθεί ως στόχος για το 2030 η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 80%. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει τα επόμενα οκτώ χρόνια να υλοποιηθούν έργα παραγωγής οικολογικού ρεύματος ισχύος 20 gigawatt και να ενισχυθούν οι δυνατότητες αποθήκευσης επτά έως οκτώ gigawatt, έργα για τα οποία ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμά ότι χρειάζονται επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ.

Πάντως, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο προς την επίτευξη του στόχου της για το 2030, καθώς ήδη σήμερα στις ΑΠΕ αναλογεί μερίδιο 47,1% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής, όταν πριν από δέκα χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 6%. Τέλος, λόγος γίνεται για τη συνεργασία της ΔΕΗ με τον γερμανικό όμιλο RWE, και την ίδρυση της κοινοπραξίας Meton Energy AG, με τη γερμανική RWE να κατέχει το 51% και τη ΔΕΗ να συμμετέχει με εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 940 megawatt. Η Katja Wünschel από τον όμιλο RWE σχολιάζει ότι η Ελλάδα αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη, αναπτυσσόμενη αγορά με μεγάλο δυναμικό ηλιακής ενέργειας και ξεκάθαρη αφοσίωση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.