Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Η ΓΓΑΕ στην παρουσίαση του βιβλίου «Σμύρνη, Σεπτέμβρης ’22, Τόκει Μαρού - Μύθος ή Πραγματικότητα;»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη στην  εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Σμύρνη, Σεπτέμβρης ’22, Τόκει Μαρού - Μύθος ή Πραγματικότητα;» (25.1.2023)

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης απηύθυνε χαιρετισμό στην  εκδήλωση για  την παρουσίαση του βιβλίου «Σμύρνη, Σεπτέμβρης ’22, Τόκεϊ Μαρού - Μύθος ή Πραγματικότητα;» του Κώστα Νίγδελη, η οποία διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Η εκδήλωση είχε ως στόχο να τιμηθεί η αμιγώς ανθρωπιστική πράξη του πληρώματος του ιαπωνικού πλοίου στο λιμάνι της Σμύρνης το 1922, που επέλεξε να διασώσει από βέβαιο θάνατο κατατρεγμένους ανθρώπους, προτάσσοντας την ανθρώπινη ζωή έναντι του πολύτιμου φορτίου του. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στήριξε την έκδοση του βιβλίου, το οποίο προλογίζει ο Γενικός Γραμματέας και έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα της. 

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε τη σημασία της ανθρωπιστικής πράξης του ιαπωνικού πληρώματος, η οποία καταδεικνύει τη δύναμη της αγάπης προς τον άνθρωπο και όχι την αγάπη της δύναμης, που ισχύει στη σύγχρονη πραγματικότητα Η συγγραφή του βιβλίου αλλά και ανάλογες εκδηλώσεις, τόνισε, θυμίζουν σε όλους τους Έλληνες την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μας μνήμης και της μετατροπής της  σε ιστορική επίγνωση, επαγρύπνηση, θάρρος και δύναμη. Μας οδηγούν ταυτόχρονα στην καλύτερη κατανόηση και αναγνώριση της προσφοράς ενός φίλου λαού με τεράστια πολιτισμική συνεισφορά, όπως οι Ιάπωνες. Η αλληλέγγυα στον ελληνικό λαό πράξη του πληρώματος του σκάφους Τόκεϊ Μαρού το 1922 συνεχίζει να αποτελεί,  μέχρι και σήμερα, ένα οδοδείκτη φιλίας μεταξύ του ελληνικού και ιαπωνικού λαού. 

Αποτελεί ταυτόχρονα μια φωτεινή πράξη που αναδεικνύει τη σημασία προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προαγωγής του Διεθνούς Δικαίου. Τούτο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ενόψει εντεινόμενων προκλήσεων στο σύγχρονο κόσμο, με την ανάδυση νέων δυνάμεων αναθεωρητισμού, αυταρχισμού, εθνικισμού και βίας. Δυνάμεων που υπονομεύουν και βάλλουν ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών. 

Για την Ελλάδα και την Ιαπωνία, άλλωστε, δύο ιστορικά έθνη με μια απαράμιλλα πλούσια ιστορία ναυτοσύνης και θαλάσσιου πολιτισμού, το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και η προάσπιση των δημοκρατικών αξιών αποτελούν πυξίδα και πυλώνες της διεθνούς πολιτικής τους αλλά και των διμερών τους σχέσεων. Αποτελούν ταυτόχρονα μοχλό στις κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς, σταθερού, ειρηνικού και ευημερούντος κόσμου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, ο Επιτετραμμένος της Ιαπωνικής Πρεσβείας, ο Πρέσβης επί τιμή, Αλέξης Αλεξανδρής, εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, Θεοφάνης Ισαακίδης και ο συγγραφέας του βιβλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.