Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε άγκυρα σταθερότητας»

«Το Χρηματιστήριο κλείνει τη χρονιά που πέρασε με κέρδη - Ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον - Ερωτηματικά για τις εκλογές»

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Christian Schubert 

Σπάνια αναμένονταν οι χειμερινές εκπτώσεις στην Ελλάδα τόσο πολύ όσο φέτος. Μεταξύ 9 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου επιτρέπεται στα καταστήματα να μειώσουν τις τιμές τους -μια ευπρόσδεκτη ανάσα για τους καταναλωτές που έχουν να αντιμετωπίσουν πληθωρισμό της τάξης του 8,5%. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει το κόστος με στοχευμένες επιδοτήσεις προς όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά σύμφωνα με τον αρχηγό της αριστερής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, «η πλειοψηφία των Ελλήνων βίωσε τη δυσκολότερη χριστουγεννιάτικη περίοδο εδώ και δέκα χρόνια».

Από την οπτική γωνία της Μακροοικονομίας, η επαχθής καθημερινότητα πολλών πολιτών χάνει κάποια από την έντασή της, ειδικά από τη στιγμή που τα πράγματα είναι χειρότερα σε πολλές άλλες χώρες. Η Ελλάδα κατέγραψε τη χρονιά που πέρασε ισχυρή ανάπτυξη που υπολογίζεται σε 5-6%. Η χώρα συνέχισε να μειώνει το δημόσιο χρέος της και όχι μόνο βίωσε μια έντονη τουριστική περίοδο, αλλά σε μεγάλο μέρος του έτους και μια έκρηξη στις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Επιπλέον, η χώρα επωφελείται από την εκταμίευση δισεκατομμυρίων Ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Λίγο πριν τις γιορτές ήρθε ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο από τη Μεγάλη Βρετανία: Το περιοδικό Economist έχρισε την Ελλάδα ως την Οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Τα κριτήρια ήταν η οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το δημόσιο χρέος και οι τιμές των μετοχών. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ιδωθούν και οι προοπτικές για το 2023: Αν και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθεί να είναι αισθητά πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Όπως και η ελληνική κυβέρνηση, έτσι και το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 1,8%. Η επιστροφή σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θεωρείται πιθανή για φέτος. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση και οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι Οίκοι Αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα κρατικά ομόλογα. Το επίπεδο των «junk papers» θα αντικατασταθεί σε αυτήν την περίπτωση από τον «investment grade», κάτι που θα καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα ενδιαφέροντα για μια νέα ομάδα επενδυτών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αλλαγή είναι μόνο θέμα χρόνου.

Οι επενδυτές σε μετοχές ανακάλυψαν ήδη από πέρυσι ότι η ελληνική αγορά δεν είναι πλέον το αποπαίδι. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο δείκτης Athex Composite με τις 60 μετοχές του ενισχύθηκε κατά 4% –σε αντίθεση με πολλές άλλες αγορές. Η έντονη μεταβλητότητα μέχρι το καλοκαίρι ακολουθήθηκε από σχεδόν σταθερή άνοδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν έναν συγκριτικά χαμηλότερο δείκτη τιμής προς κέρδος ανά μετοχή και μια υψηλή μερισματική απόδοση, ακόμα και έναντι ορισμένων αναδυόμενων αγορών. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν σημαντικά κέρδη: Τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, οι 120 σημαντικότερες εξ αυτών, εξαιρουμένων των τραπεζών, κατέγραψαν ετήσια αύξηση άνω του 60% στα καθαρά τους κέρδη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών για το 2022 θα ξεπεράσει το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2007.

Καλά αποτελέσματα σημείωσε ο Όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος δραστηριοποιείται σε έργα Μεταλλουργίας, Τεχνολογίας, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Υποδομών. Πέρυσι η τιμή του αυξήθηκε κατά περίπου 30% στα 20 Ευρώ ανά μετοχή, μέγεθος που αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 2,8 δις Ευρώ. Δεδομένων των αυξανόμενων κερδών του Ομίλου, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν περιθώρια ανόδου της τιμής.

Κινητικότητα παρατηρείται και στις ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν μεγάλο βάρος στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, ξένοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs, η J.P. Morgan, η Deutsche Bank, η Morgan Stanley και η HSBC επέστρεψαν σε θετική σύσταση αγοράς, καθώς οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα επισφαλή δάνεια και το κόστος τους και αύξησαν τα έσοδα από προμήθειες. Πλέον είναι σε θέση να επωφεληθούν από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η Morgan Stanley έχει συμπεριλάβει την ελληνική Eurobank στη λίστα των δεκατριών προτιμώμενων διεθνών τραπεζικών μετοχών της.

Οι ειδικοί στα Χρηματοοικονομικά της Alpha Bank ατενίζουν το μέλλον με σιγουριά: Η ελληνική αγορά θα μπορούσε το 2023 να ξεπεράσει και άλλα Χρηματιστήρια και διεθνείς δείκτες, όπως ο Stoxx 600 ή ο S&P 500. «Οι περισσότερες βαριές μετοχές στην Αθήνα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στην Ευρώπη», γράφει η Alpha Bank. Οι τομείς της Ενέργειας και των Τραπεζών είναι πιθανό να προσελκύσουν τη μεγαλύτερη προσοχή των επενδυτών.

Όταν βέβαια γίνεται λόγος για επενδύσεις στην Ελλάδα, δεν πρέπει να λείπει η αναφορά σε κινδύνους και παρενέργειες. Το πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένονται εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να χαλάσουν το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, το οποίο εγγυάται η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτός ο παράγοντας, μαζί με τις μεγάλες παγκόσμιες αβεβαιότητες, «αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους», αναφέρει η Alpha Bank. Παρατηρώντας σε βάθος χρόνου, δεν πρέπει επίσης να διαλανθάνει της προσοχής ότι ο δείκτης μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείτο κάποτε σε επίπεδα τετραπλάσια των σημερινών. Αυτό συνέβη το 2007, πριν από την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα. Για πολλούς επενδυτές, αυτή είναι πλέον απλώς μια αμυδρή ανάμνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.