Του δημοσιογράφου της ΕΡΤ στο Βερολίνο Γιώργου Παππά στην εφημερίδα τα ΝΕΑ
Η νέα χρονιά βρήκε τους Γερμανούς αντιμέτωπους με το συλλογικό τους εφιάλτη: τον πληθωρισμό. Στο 7,9% έκλεισε ο ετήσιος πληθωρισμός το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, ο υψηλότερος εδώ και εφτά δεκαετίες. Τέτοια νούμερα πληθωρισμού είχε να δει η Γερμανία από το 1951.
«Πληθωρισμός: χρονιά ρεκόρ το 2022» τιτλοφορούσε την Τετάρτη στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Χάνελσμμπλατ», ήταν «η χρονιά που έμαθαν οι τιμές να περπατούν», σχολίαζε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Το συλλογικό τραύμα από τον υπερπληθωρισμό στη δεκαετία του 1920 αλλά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε τους Γερμανούς καχύποπτους στην παραμικρή άνοδο των τιμών. Αλλά εδώ και έναν χρόνο παρακολουθούν μουδιασμένοι την άνοδο του πληθωρισμού που άρχισε με την πανδημία κορωνοϊού και εκτινάχτηκε με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σε αδιανόητα μέχρι πρότινος επίπεδα.
«Πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, πολιτική ριζοσπαστικοποίηση: Στις αρχές του 2023, η Γερμανία έχει προβλήματα παρόμοια με εκείνα με εκείνα που είχε πριν από 100 χρόνια», γράφει ο Μαρκ Ραϊχβάιν σε επιφυλλίδα του στην «Ντι Βελτ», με αφορμή μία σειρά από βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για τον μεσοπόλεμο και την κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Το 1923 καταλύτης ήταν η κατάληψη του Ρουρ από Γάλλους και Βέλγους προκειμένου να εισπράξουν από τη Γερμανία τις τεράστιες αποζημιώσεις από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ιστορικός Πέτερ Λόνγκεριχ στο βιβλίο του «Εκτός Ελέγχου. Γερμανία 1923» αποτυπώνει το κλίμα της εποχής με την ταμπέλα που κρεμόταν σε ιατρείο: «Λόγω έλλειψης άνθρακα, οι ασθενείς καλούνται να φέρουν μαζί τους μια μπρικέτα για να ζεστάνουν την αίθουσα αναμονής σε κάθε επίσκεψη». Θέατρα και βαριετέ ζητούσαν από τους επισκέπτες να συνεισφέρουν στο κόστος θέρμανσης των παραστάσεων.
Κοινό χαρακτηριστικό είναι και το «μίσος για το σύστημα» που προπαγανδίζουν στις σημερινές διαδηλώσεις ακροδεξιοί, ακροαριστεροί και πάσης φύσεως συνωμοσιολόγοι. Η ρητορική του 1923 θυμίζει τις φαντασιώσεις πολιτικής ανατροπής των «πολιτών του Ράιχ», οι οποίοι - όσο γελοίοι κι αν φαντάζουν – αντιμάχονται τδημοκρατία και οραματίζονται την επιστροφή στη γερμανική παράδοση του Ράιχ.
Η καταστροφολαγνία είναι και σήμερα της μόδας. Το κυρίαρχο σενάριο μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ήταν ότι θα μπει δελτίο στο φυσικό αέριο και δεν θα έφταναν τα δύο πουλόβερ που συνιστούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους Γερμανούς για το χειμώνα.
O Χανς Βέρνερ Ζιν, πρώην πρόεδρος του ινστιτούτου του Μονάχου «ifo», θεωρητικός της διαίρεσης του ευρώ σε «σκληρό» και «μαλακό» νόμισμα, είναι τώρα η «Κασσάνδρα» του στασιμοπληθωρισμού, απαισιόδοξος, διότι «η ΕΚΤ δεν έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τον πληθωρισμό».
Ωστόσο, ό,τι και να λέει ο Ζιν, οι Γερμανοί του 2023 δεν έχουν καμία σχέση με τους Γερμανούς του 1923. Τότε, γράφει ο Λόνγκεριχ, διασκέδαζαν σαν να μην υπάρχει επόμενη ημέρα, και στην έξοδο από την κρίση βοήθησε «μόνο η εκπόρνευση, τα βοηθήματα θέρμανσης και ένα νέο φάρμακο μόδας, η κοκαΐνη, η χρήση της οποίας ήταν τόσο φυσική όπως η μπύρα ή το κρασί».
Σήμερα υπάρχει όχι μόνο ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα αλλά παράθυρο αισιοδοξίας. Ο Γιόαχιμ Νάγκελ, πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, προβλέπει ότι μετά «τους δύσκολους μήνες» του 2023, από το 2024 οι ρυθμοί πληθωρισμού θα μειωθούν σημαντικά.
Το σενάριο καταστροφής δεν επαληθεύτηκε. Και οι αναγωγές στο παρελθόν δεν είναι αποκλειστικός γνώμονας ερμηνείας του παρόντος.
Το 2023 δεν θα γίνει 1923.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.