Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

ΓΓΑΕ: Ελληνο-Ινδική Φιλία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Σημαντικά βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών 

 Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών διοργανώθηκε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Ωδείο Αθηνών εκδήλωση για την Ελληνο-Ινδική Φιλία, προς τιμήν της Υφυπουργού Εξωτερικών &  Πολιτισμού της Ινδίας κας Meenakshi Lekhi, η οποία βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη της Ινδής Υφυπουργού επιβεβαιώνει το στρατηγικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, κάτι που συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η επίσκεψη της Ινδής Υφυπουργού στη χώρα μας έρχεται σε συνέχεια των επισκέψεων της ηγεσίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Ινδία, με πιο πρόσφατη την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο στο Νέο Δελχί. 

«Την ημέρα μνήμης και επετείου από την δολοφονία του Μαχάτμα Γκάντι, καλωσορίζω την Υφυπουργό Εξωτερικών &  Πολιτισμού της Ινδίας, κα Meenakshi Lekhi» σημείωσε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, και αναφέρθηκε στις ιστορικές και διαρκώς αναπτυσσόμενες ελληνο-ινδικές σχέσεις, δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως η παιδεία, ο πολιτισμός, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. «Η στρατηγική σχέση των δυο χωρών βασίζεται στον εποικοδομητικό τους ρόλο σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, καθώς και στις ιστορικές σχέσεις και το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν τους» σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης. Παράλληλα αναφέρθηκε στις κοινές αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Πολιτικού Ήθους που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας και επισήμανε δυο σημαντικούς τομείς συνεργασίας, την εκπαίδευση, μέσω της Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Jawaharlal Nehru University, και τον πολιτισμό μέσω της κοινής προσπάθειας αναγνώρισης από την UNESCO στοιχείων ελληνο-ινδικής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Εξωτερικών &  Πολιτισμού της Ινδίας, κα Meenakshi Lekhi ανέφερε ότι οι δεσμοί των δυο χωρών είναι ισχυροί, καθώς ιστορικά οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Ινδία μέσα από τη συνεργασία μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις σύγχρονες προκλήσεις και να κάνουν ουσιώδη βήματα προς την επίλυση ζητημάτων όπως η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και η ενδυνάμωση των γυναικών. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η «Ελληνο–Ινδική Επιχειρηματική & Πολιτιστική Οργάνωσης Γυναικών» (WICCI.GR), τη δημιουργία της οποίας υποστήριξε και έθεσε υπό την αιγίδα της η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, στο πλαίσιο του έργου της για την υποστήριξη τόσο του διαλόγου και της φιλίας μεταξύ των λαών, όσο και των πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών για ανάπτυξη δικτύων και συνεργασιών. Η δημιουργία του ελληνικού παραρτήματος του  Women’s Indian Chamber of Commerce & Industry (WICCI), ιδρύτρια & Πρόεδρος του οποίου είναι η διακεκριμένη - και ιδιαίτερα γνωστή στην Ινδία - επιχειρηματίας Dr. Harbeen Arora, έγινε με πρωτοβουλία των ιδρυτικών μελών κ.κ. Αικατερίνης Σοφιανού & Δέσποινας Γιαννακοπούλου. Η Πρόεδρος του ΔΣ του WICCI.GR αναφέρθηκε στους σκοπούς του εν λόγω μη κερδοσκοπικού σωματείου γυναικών επιχειρηματιών, που περιλαμβάνουν την προώθηση, καλλιέργεια και ενδυνάμωση επαφών και σχέσεων των γυναικών Ελλάδας-Ινδίας σε θέματα οικονομικά, πολιτιστικά, τουριστικά, εκπαιδευτικά & περιβαλλοντικά.


Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης την παρουσίαση της πολυτελούς έκδοσης «Ινδική Μουσική, Κλασική & Λαϊκή Μουσική, Μεγάλοι Δημιουργοί, Μουσικά Όργανα, Χοροί» του Κωνσταντίνου Καλαϊτζή. Ο συγγραφέας από το 1987 έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει 44 ταξίδια σε όλα τα κρατίδια και τις ομόσπονδες επικράτειες της Ινδίας, προκειμένου να ερευνήσει τη μεγάλη μουσική της παράδοση. Η μοναδική στην ελληνική βιβλιογραφία αυτή έκδοση περιλαμβάνει το αποτέλεσμα της έρευνας, πάνω από 750 σπάνιες φωτογραφίες, καθώς και 181 ηχητικά αποσπάσματα φωνητικής και οργανικής μουσικής (κλασική και λαϊκή) από διάφορα μέρη της Ινδίας. Το έργο του κ. Καλαϊτζή εξήρε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Νarendra Modi, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφερόμενος παράλληλα στη  φιλία των δύο χωρών. Το βιβλίο παρουσίασαν η Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας του ΕΚΠΑ, Βασιλική Χρυσανθακοπούλου, καθώς και η επιμελήτρια της έκδοσης, Σάτυα Κασσίμη. 

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Καλαϊτζής παρουσίασε χαρακτηριστικά δείγματα ινδικής μουσικής με τη συνοδεία ζεύγους τυμπάνων τάμπλας, ινδικού αρμονίου και κιθάρας. Η βραδιά έκλεισε με συναυλία της διεθνώς καταξιωμένης μουσικού και συνθέτριας, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, η οποία πραγματοποιήθηκε προς  τιμήν της ινδικής αποστολής και έδωσε με τις μελωδίες της δυναμικό ελληνικό χρώμα στην εκδήλωση. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πρέσβεις, βουλευτές, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.